EEN ANDERE SOFTAIL (deel 1)

In Bigtwin nummer 190 stond op bladzijde 10 een redactioneel stukje over brede wielen in een Softail Twin Cam. Omdat deze ingreep inderdaad bijzonder populair is en bij ons in het bedrijf steeds vaker voorkomt, kruipen we maar achter de laptop en laten we de lezers eens meekijken bij zo'n ombouw. Onze trouwe camera houden we bij de hand voor de plaatjes. De eerste klant die na dit besluit binnenkwam voor zo'n ombouw was Gino en zijn motor viel dus te eer te beurt om in dit blad te verschijnen. Na wat brainstormen besloten we dit artikel in twee afleveringen te brengen. Het eerste deel gaat over de technische ombouw van de Softail, in het tweede deel willen we de foto's tonen nadat de fiets helemaal gespoten klaar staat om weg te rijden. Overigens zoeken we voor dit tweede deel nog een (goede) fotograaf en een aantrekkelijke dame als model; wie van de lezers wil er beroemd worden door een publicatie in dit blad?

Gino reed al een aantal maanden op zijn Softail Twin Cam rond. De motor rijdt als een zonnetje, er is alleen één maar; er zijn nog zoveel anderen met precies zo'n zelfde motor. Bluffen dat je een motor hebt van "een tonnetje of meer" is niet de style van Gino, hij wilde gewoon een betrouwbare, goed rijdende Softail die er niet exact uitzag als al die anderen en best een beetje apart is. Na een babbeltje besloten we de motor van uiterlijk te doen veranderen. Het is niet de bedoeling om een totale ombouw uit te voeren. De Softail reed tenslotte naar ten volle tevredenheid en alleen het uiterlijk was zo standaard. Extreme ingrepen gaan meestal ten koste van de betrouwbaarheid en rijcomfort. Bovendien willen we de kosten enigszins binnen de perken houden. Technisch laten we de motor origineel en we gaan alleen met het uiterlijk aan de gang. Wel wil Gino andere wielen in de Softail. De originele dichte gietwielen geven bij zijwind en tijdens het inhalen van vrachtauto's te veel "klappen" in het stuur en rijden onprettig. Natuurlijk zullen we wel een kleine ingreep in de versnellingsbak moeten doen om een breed achterwiel kwijt te kunnen.

De voorbereidingen
We besluiten de voorkant van de motor origineel te laten met uitzondering van een ander stuur, demontage van de richtingaanwijzers, een ander wiel en een wat mooiere, betere remleiding. Omdat de Bikini-bar van het merk White Bros er goed uitziet en bovendien nog erg lekker zit ook, valt hier de keuze op, voor de remleiding gebruiken we er één van de firma Goodridge. Met de benzinetank willen we niets doen omdat deze motor een injectiemodel is en er zich in de tank o.a. de benzinepomp bevindt. De after-market heeft hier voor een fatsoenlijke prijs nog niets leuks voor en de originele tank verlassen vinden we zonde. We beperken onze ombouw dus voornamelijk tot de achterkant. De keuze valt op een Wide-Tire kit van de firma Zodiac om een vet achterwiel kwijt te kunnen. Deze kits zijn betaalbaar, van een zeer goede kwaliteit, geheel compleet en passen bijzonder goed. Het voordeel van de aanschaf van een complete kit is dat tevoren de prijs van de ombouw redelijk nauwkeurig bekent is en dat men niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Een tweede voordeel is dat een pakket onderdelen in praktijk altijd een stuk goedkoper is dan al diezelfde onderdelen los. We beginnen met de demontage van de achterkant en de primaire kast. Ook onderdelen die in de weg zitten zoals uitlaten, het zadel, de olietank, enz. demonteren we. Al je hiermee klaar bent ziet het er wat deprimerend uit bij een nieuwe motor, maar met het juiste gereedschap stelt het eigenlijk niets voor en alles kan later bij een eventuele inruil of verkoop van de motor eenvoudig weer origineel worden gemaakt. Deze nieuwe modellen Softails werken (met het juiste gereedschap) zeer eenvoudig en voor je het weet ligt de boel uit elkaar. Met name de bevestiging van de olietank is een verademing vergeleken met de oude modellen en scheelt veel tijd als je er aan moet sleutelen. We demonteren de achterbrug, de primaire kast en het binnenwerk van de versnellingsbak. Nogmaals, het ziet er allemaal erg ingrijpend uit maar stelt voor een goede HD-monteur in praktijk niet zoveel voor. We zijn nu al haast op het punt beland dat we weer met de wederopbouw kunnen beginnen. We hebben nog één belemmering in de weg zitten; de twee aan het frame gelaste steunen voor het achterspatbord zijn te smal voor een breed achterwiel. Met een haakse slijptol verwijderen we ze voorzichtig. Gooi de afgeslepen steunen niet weg, als je later de boel nog eens origineel wilt maken kun je ze eenvoudig weer aan het frame lassen.

We gaan bouwen
Foto 1 laat zien hoe de motor er na een paar uurtjes sleutelen uitziet. De nieuwe achterbrug hangt er al in maar het geheel is toch nog wat incompleet, dus gaan we maar weer gelijk verder met opbouwen. Vergeet niet bij montage van de achterbrug de belt te monteren, anders moet je later de boel weer uit elkaar halen. Als de achterbrug op zijn plek zit gaan we met de versnellingsbak aan de gang. Deze kan tijdens al de werkzaamheden gewoon op zijn plaats in het frame blijven zitten, via de zijkant kun je eenvoudig het gehele binnenwerk eruit halen en de assen vervangen. We monteren eerst de nieuwe langere holle as in het bakhuis. Vergeet niet de lagers en oliekeerring te vernieuwen. Het kost weinig en voorkomt later veel ergenis. Van het binnenwerk van de bak vervangen we de hoofdas door het langere model uit de kit. Nu monteren we het binnenwerk van de versnellingsbak weer in het bakhuis op dezelfde manier als bij een origineel model. Denk er wel aan om een origineel werkplaatsboek bij de hand te houden. Bij de nieuwere modellen HD's is "uit de vrije hand" sleutelen uit den boze. Je moet echt de opgegeven montagemethoden en torque-momenten aanhouden wil je de boel niet vernielen. De versnellingsbak is nu alweer compleet en we gaan aan de gang met de primaire kast. We monteren de bij de kit geleverde spacers op het motorblok en de versnellingsbak om de primaire kast 25 milimeter naar buiten te brengen en zodoende ruimte te krijgen voor het brede achterwiel. Ook bij de primaire kast met het binnenwerk is de montage weer volgens het werkplaatsboek als bij een originele motor, alleen gebruiken wat verlengde onderdelen die bij de kit zitten. Als de primaire kast en de startmotor weer op hun plek zitten, kunnen we de olietank en de onderdelen daar om heen weer monteren. Monteer altijd zoveel mogelijk van de originele onderdelen voor je met het achterspatbord aan de gang gaat. Je hebt dan een beter overzicht waar je rekening mee moet gaan houden. Tot zover is het allemaal eenvoudig en je kunt dit klusje gemakkelijk in enkele uren klaren.

De wielen
Wielen in een HD zijn een hoofdstuk apart. Smaken verschillen en daarnaast is natuurlijk het budget belangrijk. Wel is het een gegeven dat de wielen voor een belangrijk deel het aangezicht van een motorfiets bepalen. Gino vindt "ballonbanden" afgrijselijk en wilde gefreesde wielen met lage banden. In onze ogen zijn op dit moment de mooiste wielen op de markt die van de Duitse firma Rick's. Ze zijn redelijk fors geprijsd, maar de afwerking is ongeëvenaard en door directe import is de prijs flink te "drukken". Wij kozen voor gefreesde 10 spaaks wielen van het model Steve met een diameter van 18 inch. De voorvelg is 3,5 inch breed en krijgt een 130 brede band, voor de achtervelg kiezen we voor een model van 8 inch breed met daarop een 240 brede band.

Het achterspatbord
Bij het achterspatbord moeten we niet alleen rekening houden met het uiterlijk en de breedte van de achterband, maar ook met enkele onderdelen die we niet kunnen missen, zoals de electronica. In ons geval behoort daartoe de boordcomputer die de injectie aanstuurt en die hebben we echt nodig. Bij deze ombouw kozen we voor een BK Stiletto achterspatbord van de firma Motorcycle Storehouse. Het voordeel van deze kits is dat de diverse onderdelen los leverbaar zijn en dat de mogelijkheden onbeperkt zijn. Een bijkomend punt is een bijzonder aantrekkelijke prijs voor een zeer stevig spatbord.
Deze spatborden zijn "bouwpakketten" en bestaan uit verschillende modellen bevestigingsplaten, fenderstruts en spatborden. De bevestigingsplaten zijn in verschillende breedten leverbaar, de fenderstruts in 3 lengten en de spatborden in een grote keuze breedten en lengten. De spatborden zelf zijn 2 milimeter dik, dus stevig genoeg! Door de verschillende modellen losse onderdelen te mixen en naar eigen keuze samen te stellen, fabriceer je met standaard verkrijgbare onderdelen op eenvoudige wijze een uniek spatbord naar het model van je eigen keuze dat bovendien nog perfect op je motor past. Ga niet na het samenstellen van het spatbord gelijk enthousiast aan het plamuren en spuiten, maar bepaal eerst rustig hoe de bedrading in het spatbord komt te lopen en hoe het achterlicht en zadel bevestig gaan worden. In ons geval (injectie-model) moesten we een "hap" uit het spatbord halen om de boordcomputer in te monteren. Op het spatbord moet natuurlijk nog een plekje komen voor de nummerplaat en het achterlicht. Onze keus valt op een set die bestaat uit een RVS steun waar zowel het platte achterlicht als de nummerplaat laag op het spatbord komen te liggen, zodat we een mooie lage lijn in aan de achterzijde houden. Deze nummerplaathouders zijn overigens ook in een gefreesde aluminium uitvoering leverbaar. Deze vind ik echter persoonlijk veel te lomp en zijn bovendien zeer prijzig. Een roestvrijstalen model kun je naar wens polijsten of in kleur van het achterspatbord meespuiten. Ze zien er een stuk sierlijker uit en halen niet aan de achterkant de vloeiende lijnen uit je spatbord.

Het voorspatbord
In eerste instantie hadden we het originele voorspatbord laten zitten. Dit paste echter bij nader inzien totaal niet bij de nieuwe stijl van de motor. Ook aan de voorzijde besluiten we maar een BK Stiletto spatbord te monteren, zodat de lijn van het voorwiel er beter uitspringt.

En nu
De motor zit nu weer in elkaar maar ziet er nog niet echt strak uit met al dat kale plaatwerk. Ook missen we nog wat onderdelen zoals de uitlaten, etc. Voor we echter verder gaan bouwen demonteren we eerst het plaatwerk en laten de boel netjes spuiten. Om de stijl van de motor te accentueren valt de keus op sober, strak spuitwerk met daarin een H.D-embleem op de tank. Na montage van het nieuw gespoten plaatwerk bouwen we de motor af en monteren de laatste andere onderdelen. De resultaten kunnen jullie in een volgend nummer van Bigtwin bewonderen.

 

 

De demontage is gereed en de nieuwe, bredere achterbrug
hangt alweer in het frame.


 
De gedemonteerde versnellingsbak,
wachtend op de langer assen.De versnellingsbak, met daarin de langere assen, zit weer in
elkaar en het vulstuk op de drukas en de vulring voor het
carter zitten op hun plek. Nu kan de duplexkast er weer op.

 
De linkerzijde van de motor is weer compleet en de
gehele primaire kast is 25 milimeter naar buiten gekomen.

 

Na montage van het achterwiel blijkt de invloed van de
ombouw op de motor. Dit is echt een "vette kont"


 
Op deze foto is duidelijk het lage profiel van de band en de prachtige afwerking van het wiel van de firma Ricks te zien.


 
Het "bouwpakket" van het Motorcycle Storehouse Stiletto achterspatbord is in elkaar gelast.

 

Het grove werk is gereed en we kunnen de boel gaan demonteren om het bij de spuiter af te leveren.

 


terug