ELEKTRISCH STARTEN OUDE MODELLEN

Op de Big Twins werd vanaf 1965 een startmotor gemonteerd. Voor die tijd moest de motor met behulp van een kickstarter worden aangetrapt. Dit ziet er natuurlijk sportief uit, maar is voor de motorrijder die minder dan 100 kilogram weegt of wat ouder is vaak niet leuk. Gemak dient de mens en er is natuurlijk al lang een oplossing voor dit probleem gevonden. Gewoon een aftermarket starterkit op je oudere model monteren!

 

De Cannonball starter kit
Er zijn verschillende starter kits voor de diverse oude modellen HD op de markt. Zelfs de WL, Knucklehead, Panhead en U modellen kunnen al eenvoudig van een startmotor worden voorzien. Vaak zijn het sets die ontwikkeld zijn voor choppers en springen zij erg in het oog op de motor. Bij de oudere modellen willen we het uiterlijk van de motor zo origineel mogelijk houden en gebruiken we het liefst een kit die zo min mogelijk opvalt. In dit geval betreft het een FL Panhead uit 1948 met stijf frame. Jurgen (de eigenaar) was tijden druk geweest met sporten en op zijn eten letten om zijn buik kwijt te raken. Dat was prima gelukt en hij ziet er weer uit als een jonge god, maar zijn 1200 cc kopklepper aantrappen lukt haast niet meer, zeker als de motor een tijdje stil gestaan heeft of verzopen is. Tijd om iets te gaan doen aan dit probleem.
We kiezen in dit geval voor de Cannonball startkit omdat deze het minst opvalt op een oud model en als je vijf meter van de motor af staat is niet te zien is dat de motor van een elektrische starter is voorzien

 

Uitpakken
Het Cannonball setje is zeer compleet en mooi afgewerkt. Zoals de meeste onderdelen van Cannonball wordt alles verpakt in een fraaie houten kist met opdruk. Naast deze kit moet je er alleen nog voor zorgen dat het elektrisch systeem omgebouwd wordt naar 12 volt, als dit niet al eerder gedaan was.
De kit bestaat uit een startmotor met bijbehorende steun, een kettingwiel voor op de krukas, een speciaal koppelingshuis, een primaire ketting, een spanner voor de primaire ketting met steun en wat los grut voor de montage.

 

Montage
De montage is voor een goede monteur niet echt gecompliceerd. Na demontage van de primaire kast en primaire aandrijving wordt de versnellingsbak helemaal naar voren geschoven in de sleufgaten van de grondplaat. De startmotor wordt nu op een speciale steun achter de versnellingsbak op de grondplaat van de versnellingsbak gemonteerd, tussen de versnellingsbak en het achterspatbord. Soms moet er in het achterspatbord een deukje geklopt worden om voldoende ruimte te creëren. In de tijd dat deze oude modellen gefabriceerd werden waren de productie methoden wat minder nauwkeurig dan tegenwoordig en je moet dit even per motor bepalen. Als de startmotor vast zit, monteren we eerst even de koppelingsnaaf op de versnellingsbak as. Nu kan de definitieve plaats van de versnellingsbak bepaald worden. Stel de bak zo dat het tandwiel van de startmotor mooi in de starterkrans op de koppelingsnaaf valt. Niet te strak of te los, maar precies goed!
Hierna wordt de steun waar de kettingstelschoen opkomt tegen het motorcarter gemonteerd en kan de achterkant van de primaire kast daar weer voor gemonteerd worden. De achterkant van de primaire kast moet hier en daar wat aangepast worden om ruimte te maken voor de startmotor en ketting stelschoen. Voortaan stel je de primaire ketting niet meer door de versnellingsbak naar achteren te stellen, maar net als bij de nieuwere modellen, door de stelschoen wat hoger of lager zetten. Dat is bovendien een stuk eenvoudiger omdat je daarna niet meer je schakelstang, koppelingsstang, achterketting en remstang opnieuw af hoeft te stellen. Je versnellingsbak blijft voortaan op een vaste plek in het frame.

 

12 Volt
Voor de startmotor hebben we 12 volt nodig. Als de motor al niet eerder omgebouwd is naar 12 Volt, moet dit nu alsnog even gebeuren. Er zijn wat mogelijkheden; Je kunt de bestaande dynamo ombouwen naar 12 volt, maar dat blijft dan een kwetsbaar systeem. De oude dynamo’s waren niet beroemd om hun betrouwbaarheid en de laadstroom is minimaal. Daarnaast zorgen koolborstels en anker ervoor dat er regelmatig onderhoud moet worden gepleegd. Een goedkopere en technisch veel betere oplossing is om een wisselstroom dynamo te monteren. Altijd een volle accu en onderhoudsvrij. Daarnaast heeft een wisselstroom dynamo veel minder massa en draait lichter waardoor je meer vermogen krijgt en de boel minder zwaar belast wordt. De dynamo kitjes hiervoor zijn via je Zodiac dealer leverbaar.
Voor de accu kiezen we een model dat origineel in de Sportster modellen van 2004 en later gemonteerd wordt. Lekker klein en voldoende vermogen. Er moet wat extra ruimte in de olietank gemaakt worden, maar dat is eenvoudig op te lossen met wat plaat- en laswerk. Als je het zonde vindt om je de originele olietank te verzagen, kun je voor weinig een replica olietank kopen en daar mee aan de gang gaan. Na het laswerk even netjes laten poedercoaten en klaar is Kees. Je kunt dan de originele olietank bewaren.

 

De laatste loodjes
Het klusje zit er al weer haast op en valt eigenlijk best mee. Nu alleen nog even een leuk plekje voor het startknopje bedenken en we zijn er. Denk bij het aansluiten van de boel aan voldoende kabeldiameter, met name voor de startkabels.

Het is grappig als je op deze Panhead wilt wegrijden. Iedereen verwacht een standaard start ritueel. Als je echter lekker relaxt op de motor gaat zitten en daarna even op een knopje drukt, kijken veel mensen vreemd op.

De startmotor wordt keurig verborgen achter de versnellingsbak.
De startmotor wordt keurig verborgen achter de versnellingsbak.
Eerst monteren we de steun voor de kettingspanner op het carter.
Eerst monteren we de steun voor de kettingspanner op het carter.
Daarna wordt nieuwe primaire aandrijving op de originele wijze gemonteerd.
Daarna wordt nieuwe primaire aandrijving op de originele wijze gemonteerd.
De primaire kast is 5 millimeter naar buiten gekomen, maar dit is haast niet te zien
De primaire kast is 5 millimeter naar buiten gekomen, maar dit is haast niet te zien
De startmotor is haast niet te zien. Alleen van zeer dichtbij zie je hem als je goed kijkt.
De startmotor is haast niet te zien. Alleen van zeer dichtbij zie je hem als je goed kijkt.