Accel Electronische ontsteking

Velen zullen denken alweer een elektronische ontsteking. Wat doet deze elektronische ontsteking dat de andere modellen van de betere merken niet doen? Het antwoord is simpel; niets! Waarom dan toch deze ontsteking vermelden in Bigtwin? Omdat hij perfect zijn werk doet voor een veel lagere prijs dan vergelijkbare modellen van de concurrenten. Bovendien krijg je er nog gratis een set bougiekabels bij van een zeer hoge kwaliteit. Je bespaart op deze wijze meer dan 175 Euro!

 

Wat is een ontsteking?
We kunnen ontstekingen onderverdelen in aan aantal hoofdgroepen:
Contactpunten. Ontstekingen met contactpunten zijn ongeschikt voor hedendaagse motoren. In combinatie met de slechte benzine die we tegenwoordig uit de pomp krijgen geven zij een laag rendement en een onvolledige verbranding. Dit gaat ten koste van de prestaties en levensduur van het motorblok. Contactpunten werken nog net redelijk op een Liberator, maar op een kopklepper kan het tegenwoordig echt niet meer.
Elektronische ontsteking met mechanische vervroeger. Deze ontstekingen hebben het nadeel dat de vonk sterk genoeg is, maar de vervoegingcurve slecht geregeld wordt. Bovendien moet men elke 3500 kilometer de boel demonteren, de veertjes controleren, alles opnieuw invetten en opnieuw afstellen. Een armoedig systeem dat erg arbeidintensief is. Zo’n 10 jaar geleden was er niet anders, tegenwoordig gelukkig wel.
Volledig elektronische ontsteking met VOES. Deze ontstekingen zijn geheel onderhoudvrij. De vervroegingcurve wordt mede bepaald door het vacuüm in het inlaatspruitstuk. Hiervoor is door middel van een slangetje een Vacuum Operated Electric Switch (VOES) verbonden met een aansluiting op het inlaatspruitstuk of carburateur. Eigenlijk kun je tegenwoordig niet meer om zo’n ontsteking heen. Zuinig met de brandstof en zeer goede prestaties. Zelfs de “ouderwetse” HD-rijder geeft na de eerste lange rit toe dat hij deze ontsteking eigenlijk al veel eerder had moeten monteren en alle problemen veroorzaakt door de steeds slechtere kwaliteit brandstof hiermee opgelost zijn.

Het ligt voor de hand dat een motor die met 3000 toeren en volledige bepakking tegen de berg omhoog gaat een andere vervroegingcurve moet hebben dan dezelfde motor die van de berg af naar beneden dendert. De juiste keuze wordt bepaald door een schakelaar die op het inlaatspruitstuk zit (de VOES) en reageert op het vacuüm in het spruitstuk. Alle betere onstekingen hebben dan ook een aansluiting voor deze VOES. Gebruik deze aansluiting altijd, het levert een grote verbetering op. Er zijn nog steeds sleutelaars die uit valse zuinigheid deze draad los laten hangen omdat ze dan een paar Euro uitsparen voor de vacuüm schakelaar. Je gebruikt dan maar een beperkt deel van je ontsteking, altijd deze draad aansluiten dus!
Daarnaast kunnen bij de meeste ontstekingen haast alle functies ingesteld worden door middel van kleine schakelaartjes. Zo kun je kiezen uit single- of dual-fire, de toerental begrenzing kan ingesteld worden en men kan kiezen uit een aantal voorgeprogrammeerde vervroeging curven. Vaak zijn de onstekingen ook nog voorzien van een LED om de boel statisch af te stellen.

 

De Accel ontsteking
Accel is al jaren bekent om zijn hoogwaardige elektronische componenten voor zowel snelle auto’s als motoren. Iedereen kent wel de opvallende gele bobines van dit merk. Sinds enige tijd brengt Accel een elektronische ontsteking op de markt voor de Shovelhead vanaf bouwjaar 1970 tot en met de Evo modellen. Deze ontsteking is zowel leverbaar als losse ontsteking of als complete kit compleet met single-fire bobine. Er vallen gelijk drie dingen op aan deze ontsteking; het is de meest complete set op de markt, hij is verreweg de goedkoopste en er zit werkelijk de beroerdste montagebeschrijving bij van alle modellen op de markt.

 

Meest complete set
De concurrentie levert in een kit altijd alleen de ontsteking en een Single-fire bobine. Accel doet er extra nog een set hoogwaardige 300+ Spiral Core bougiekabels bij als toegift. Zo’n setje kabels kost los toch nog altijd 25 Euro, een brenger dus. Daarnaast is de kit van Accel ruim 180 Euro goedkoper dan bijvoorbeeld eenzelfde model van het merk Dyna (de 2000i). Tel uit je winst!

 

Montage
We vermeldden al dat de montage voorschriften extreem summier zijn. Behalve de kleurcodering van de aansluitdraden en wat grafieken van de verschillende curven waaruit gekozen kan worden, moet men het verder maar uitzoeken. Via internet is op de site van Accel dan nog een tweetal bedrading schema’s te vinden, maar dat is het dan. Om het de lezers gemakkelijk te maken hierbij een montagehandleiding;
We beginnen met de oude ontsteking en bobine te demonteren. Vergeet niet eerst de min kabel van je accu los te nemen. Als je een motor hebt van een oud model met centrifugaal vervroeger, dien je nog apart een originele HD gever voor de ontsteking bij je dealer te halen en te monteren (kost rond de 5 Euro). De ontsteking kan nu in de nosecone van het motorblok gemonteerd worden. Bij sommige oudere modellen moet het gat waar de draad doorheen loopt uitgeboord worden naar een wat grotere diameter. Leg de bedrading goed vast zodat hij nergens tegen de hete uitlaat aan kan komen of kan doorslijten. De oranje draad die naar de VOES gaat moet even wat verlengd worden. Altijd solderen en daarna isoleren met krimpkous. Nu kan de knalgele bobine op de originele plek gemonteerd worden en de bedrading met kabeloogjes op de bobine worden vastgezet. Na de bougiekabels op de goede lengte te hebben afgeknipt kunnen hierop de eindstukjes gemonteerd worden en in de bobine gedrukt. Dat was alles en we kunnen nu aan het afstellen gaan.

 

De afstelling
Er zijn diverse mogelijkheden; wij stellen de ontsteking altijd het liefst eerst statisch af en controleren het geheel daarna met de stroboscoop. Om de motor statisch af te stellen dient eerst het merkteken van het bovenste dode punt van de voorste cilinder gevonden te worden.
Dit is het eenvoudigst te doen door eerst beide bougies te verwijderen en de motor met het achterwiel vrij van de heftafel (of grond) te zetten. Zet nu de motor in zijn tweede versnelling. Laat iemand aan het achterwiel draaien in de rijrichting van de motor. Via het bougiegat van de voorste cilinder houd je nu de inlaatklep in de gaten. Eerst zie je deze open gaan, daarna sluit hij weer. Je zit nu in de buurt van het onderste dode punt, na de inlaatslag. Met een dunne, lange stift of schroevendraaier voel je nu of tijdens het draaien aan het achterwiel de zuiger omhoog komt. Wees wel voorzichtig niets te beschadigen. Als de zuiger in zijn hoogste stand staat moet het merkteken van het bovenste dode punt in het inspectie gat in het carter te zien zijn, midden in het gat. We bewegen nu niets meer en laten de motor zo staan.

We gaan nu naar de andere kant van de motor bij de ontsteking in de nosecone. We draaien eerst de ontsteking zover mogelijk naar links. Nu zetten we het contact aan en draaien langzaam de grondplaat naar rechts (met de klok mee) precies tot het punt waar de LED uit gaat. Stop direct op dit punt en zet de grondplaat vast. We zitten nu dicht bij het optimale tijdstip. Hierna kan de motor gestart worden en met een stroboscoop gecontroleerd worden of het merkteken van de onsteking bij maximale vervroeging in het inspectiegat verschijn. Het aantal toeren dat de motor hiervoor moet maken is afhankelijk van de gekozen curve die ingesteld is met de schakelaars.

 

Resultaten
Deze kit van Accel is gewoon een hoogwaardige onderhoudsvrije elektronische ontsteking die uitmuntend zijn werk doet. Hij heeft geen voor- of nadelen ten opzichte van bijvoorbeeld de modellen van Dyna of Crane, met uitzondering van de bijzonder gunstige prijs. Door deze gunstige prijs / kwaliteit verhouding zal het zonder meer een topper worden die je zeker steeds meer op de oudere modellen HD’s tegen zult komen.

 

De zeer complete kit van de firma Accel
Als je een motor hebt van voor 1982 dien je nog apart een gever voor de ontsteking aan te schaffen
De ontsteking kan nu in de nosecone gemonteerd worden
De bobines van Accel zijn beroemd door hun kwalitei maar wel heel erg geel!
Na de montage de boel goed controleren met de stroboscoop en niets staat meer in de weg voor een rit met een veel beter rijdende motor !