Brembo remkit

Goede remmen zijn van levensbelang. Het verkeer wordt steeds drukker en het gemiddelde vermogen van de hedendaagse motoren wordt steeds groter. Vroeger was een cilinderinhoud van 1200 cc. respectabel, tegenwoordig begint de hedendaagse custombouwer pas te denken vanaf rond de 1600 cc met het daarbij behorende vermogen. Bij deze vermogens horen natuurlijk bijpassende ho-houders. Het aanbod op remmengebied is opvallend groot, kijk er de gemiddelde catalogus maar eens op na. De reden hiervan is waarschijnlijk dat onze originele HD’s wat onderbedeeld zijn op remmengebied.


BREMBO
De Italiaanse fabrikant Brembo is zeker geen nieuwe ster in remmenland. Al tientallen jaren worden de Brembo remklauwen standaard door de fabrikanten van vooraanstaande merken als bijvoorbeeld BMW, Moto Guzzi en Ducati gemonteerd. Brembo geldt al jaren als topmerk en is bij veel zelfbouwers favoriet om de opvallend goede werking en betrouwbaarheid. Zelfs in de Rotterdamse- en Amsterdamse havens kom je Brembo remklauwen tegen om de grote hijskranen af te remmen. Brembo leverde altijd al perfecte remklauwen, maar het probleem was wel dat je over de faciliteiten van een freesbank moest beschikken om zelf de steunen te maken om de klauw stevig te monteren op je motor. Dit is voor veel zelf-sleutelaars natuurlijk een flink probleem.


UITERLIJK
Hoewel betreffende de werking totaal niets nadeligs valt te zeggen over de Brembo klauwen, was er toch een drempel voor veel customizers. De Brembo klauwen zijn van huis uit ontworpen voor een goede funtionering en betrouwbaarheid, het uiterlijk vond niemand bij de Italiaanse fabrikant echt belangrijk. Het gevolg was dat het Brembo assortiment alleen uit functionele, goedwerkende remklauwen bestond die echter niet zo goed combineerden met alle “billet” onderdelen aan de moderne custom. Redelijk recent heeft Brembo echter ingezien dat de custom-markt best aantrekkelijk is, en is men ook op het uiterlijk gaan letten. Natuurlijk zonder concessies te doen aan de alom bekende goede eigenschappen. Ook zag men bij Brembo in dat de gemiddelde doe-het-zelver niet zit te springen om het zelf fabriceren van steunen, het pasmaken van remschijven, etc. Het gevolg is dat Brembo tegenwoordig op de markt is met hoogwaardige remmensets voor diverse modellen motoren die zonder problemen eenvoudig door een goede hobby-ist gemonteerd kunnen worden, er gelikt uitzien en remmen als de brandweer.


BILLET
Vroeger waren Brembo remklauwen alleen in de kleuren zwart en goud (gold line) leverbaar. Tegenwoordig zijn de belangrijkste remklauwen ook verkrijgbaar in gefreesd aluminium en in een verchroomde uitvoering. Ook de oude gietijzeren remschijven hebben al geruime tijd geleden een face-lift gehad en misstaan nu niet meer op de mooiste custom. Alle kits voor Harley-Davidson zijn bijzonder uitgebreid en volledig. Ze zijn zo beangstigend compleet dat je zelfs onderdelen overhoud in de vorm van extra bijgeleverde vulringen en boutjes. De brackets zijn keurig gefreesd uit aluminium van ruim voldoende dikte en daarna verchroomd. Zelfs de nippels om de remleidingen aan te sluiten ontbreken niet.


MONTAGE
De motor waar de set opkomt is van Jan de Bruin en is uitgerust met een lekker vet S&S blok van 1800 cc. Jan houdt er een indrukwekkende rijstijl op na en had behoefte aan wat meer remvermogen. De voorkant van deze eigenbouw fiets bevat een voorvork van een FLHTC. We beginnen met de oude remschijven en remklauwen te demonteren. We monteren nu de nieuwe zwevende remschijven op het voorwiel. De diameter van de nieuwe schijven is 32 centimeter, hetgeen ongeveer 7 centimeter groter is dan de normale 10 inch remschijf. Door de grotere remschijven wordt het hart van het wiel prachtig opgevuld en krijgen we een “race-look”. Er zullen ongetwijfeld HD-rijders zijn die vinden dat dit soort grote schijven niet op een HD hoort, maar ik vind het prachtig. Brembo heeft niet voor niets voor zulke schijven gekozen, bij een grote omtrek van de schijf is de remwerking natuurlijk navenant beter. Na het voorwiel weer in de motor gemonteerd te hebben, kunnen we de steunen en de remklauwen monteren. Lees hierbij zorgvuldig de gebruiksaanwijzing die bij de kit hoort door, want het uitvullen van de klauwen ten opzichte van de schijf is een nauwkeurig klusje. Nu monteren we de remleidingen en kunnen we het remsysteem ontluchten.


WERKING
Het remmen met deze set gaat werkelijk perfect. Van alle sets die wij gemonteerd hebben van de diverse merken is dit gewoon de top. Er is absoluut geen set die zich kan evenaren met deze kit. Dit is natuurlijk ook niet verwonderlijk gezien de reputatie en ervaring van Brembo. Aan de gehele set is duidelijk te zien dat een gerenomeerde remmenfabrikant zijn bestaande, doorontwikkelde product is gaan verfraaien en dat het geen product is van iemand die even vlug een leuk remmensetje op de markt wilde gooien.


ANDERE MOGELIJKHEDEN
De kit die door ons is gebruikt is vrij prijzig, maar daar krijg je dan ook een juweeltje van een voorrem voor terug. Wie het wat goedkoper wil doen heeft natuurlijk nog veel andere mogelijkheden. Alle onderdelen van deze remsets zijn ook los leverbaar. Bovendien zijn de Brembo remklauwen vrij goed voor een redelijke prijs tweedehans leverbaar via Moto Guzzi en Ducatie sloperijen. Door bijvoorbeeld alleen de remklauwbrackets en de schijven nieuw te kopen en een paar gebruikte remklauwen te “ritselen” via de sloop kun je aanzienlijk je portemonnaie ontzien. Als je dan ook nog met een polijstborstel aan de gang ga, kun je met wat creativiteit resultaten bereiken waar je versteld van zult staan. Ook kun je natuurlijk gewone zwarte of goudkleurige remklauwen gebruiken, die een stuk goedkoper zijn.


MODELLEN
Deze kits zijn als voorrem in verschillende uitvoeringen leverbaar voor de meeste moderne modellen Harleys, in een uitvoering voor zowel enkele als dubbele remschijf. Voor de achterrem is er een goede set voor de FXR en FLH modellen. Bij deze set kan men geheel naar eigen keuze één of twee 4-zuiger Brembo remklauwen op het achterwiel monteren. Brembo remsets worden geimporteerd door de firma Climco en gedistributeerd door de firma Zodiac. Naast remklauwen maakt Brembo ook remblokken voor andere merken remklauwen. Voor rijders die aan hun originele klauwen gehecht zijn is het ook mogelijk om je originele Harley remklauw te voorzien van Brembo remblokken.

Natuurlijk maakt Brembo deze kits niet alleen voor HD. Als je een ander merk motor berijdt hoef je je niet misdeeld te voelen, Ook voor jouw motor bestaat vast wel een fraaie Brembo remmenset. Informeer hiervoor even bij je dealer.