Carburateur of injectie 1

Zet twee HD rijders aan de bar met een biertje en stel ze de vraag wat beter is, een traditionele carburateur of brandstofinjectie. Gegarandeerd dat het een zeer langdradige discussie wordt en dat zij het niet eens worden. De meningen over dit onderwerp blijven erg verdeeld. Sommige mensen zweren bij injectie, anderen daarentegen verfoeien het en willen alleen een motor met carburateur. Voor beide meningen zijn veel argumenten. De waarheid zal in het midden liggen en ieder moet gewoon zijn eigen keus maken. De laatste jaren wordt de keus echter moeilijk omdat HD alleen nog injectiemodellen produceert om aan de milieuwetgeving te kunnen voldoen. Ombouwen van carburateur naar injectie voor de liefhebbers blijft echter op eenvoudige wijze mogelijk en wordt dan ook veel gedaan.

 

Waarom ombouw naar carburateur?
Onder normale omstandigheden op een standaard motor werkt het origineel door Harley gemonteerde injectie systeem prima en is redelijk betrouwbaar en probleemloos. Hoewel het vanuit de fabriek om milieutechnische reden eigenlijk te arm staat afgesteld, blijft er voor de gemiddelde berijder voldoende vermogen over om probleemloos mee rond te toeren. Heb je echter onderweg problemen met het systeem, dan moet je er vanuit gaan dat het enige dat de ANWB voor je kan doen is de motor wegslepen. Reparatie onderweg zal haast altijd te gecompliceerd zijn. Met name berijders die wel eens in landen toeren waar minder moderne dealers zitten kunnen dan hun vakantie in het water zien vallen. Een tweede groep zijn de berijders die andere onderdelen op hun motor monteren zoals uitlaten, luchtfilters, nokkenassen, enzovoort. Deze groep zal in dat geval een (zeer duur) bezoek aan de dealer moeten brengen om de boordcomputer opnieuw af te laten stellen op de nieuw gemonteerde onderdelen. Hiervoor zijn, naast de originele EFI Race tuner van Harley, een onnoemelijk aantal mogelijkheden op de markt. Eén punt hebben ze allemaal gemeen; het kost altijd veel duurder dan een andere sproeier of gasnaald en het aanpassen van de injectie is voor de gemiddelde amateur te gecompliceerd. Een ander belangrijk punt is dat berijders vaak het “gevoel” bij optrekken en stationair lopen van de EFI modellen niet zo waarderen. Vaak lopen ze erg hoog stationair en mist men bij het plotseling gas geven het echte Harley gevoel. Een duidelijk antwoord op de vraag welk systeem het best is, bestaat dus niet. Iedereen moet maar de schoen aantrekken die hem het beste past. In dit artikel gaan we maar eens aan de gang met een Softail uit 2005 die omgebouwd wordt van injectie naar carburateur. De eigenaar van deze motor had een injectiemodel uit 2005. Hij reed echter ook nog wel eens op de motor van zijn vrouw die uitgerust is met een carburateur. Deze laatste motor vond hij veel prettiger rijden en het besluit werd genomen om de injectie te demonteren en de motor om te bouwen naar een carburateur model.

 

Benzine aftappen
Na verwijderen van het zadel kan de zekering van de brandstof pomp opgezocht worden en verwijderd uit de houder. Deze pomp hebben we voortaan niet meer nodig. Nu starten we de motor, tot hij er vanzelf mee uitscheidt. Hiermee heb je de druk van het injectiesysteem af gehaald. Met een speciale aftapleiding kan nu de benzinetank afgetapt worden. Als je niet over een aftapleiding beschikt kan je ook gewoon de originele nippel van benzineleiding los nemen en met een stuk dikke benzineleiding verlengen. Je zult zien dat de benzine erg langzaam stroomt. Door even met een draadje een verbinding te maken tussen de plus van de accu en de zekeringhouder voor de brandstofpomp kunt dit proces eenvoudig versnellen. De benzinetank wordt dan met een forse straal elektrisch in korte tijd leeggepompt.

 

Binnenwerk benzinetank
We gaan nu in de benzinetank aan de gang. Eerst verwijderen we de centrale moer waar het dashboard mee vastzit en hangen het dashboard voorzichtig opzij van de benzinetank. Je ziet nu onder de dashboardkap een stekker voor de benzinemeter en benzinepomp. Maak deze stekker los en verwijder de 10 torx boutjes van de afdichtingplaat. Na het deksel een stukje opgetild te hebben, zie je aan de achterzijde de leiding die naar de uitgang van je tank gaat. Knip voorzichtig de klemband los en trek de plastic leiding van de brandstofpompnippel. Het andere eind van deze leiding maak je los door de brandstof aansluitnippel aan de onderzijde van je benzinetank los te schroeven. Voorzichtig kun je nu de plastic leiding door het gat naar buiten trekken. We vervangen de oude nippel met plastic slang door een adapter van de firma Pingel (verkrijgbaar via Zodiac dealers). Hierin kan dan weer een traditionele benzinekraan geschroefd worden. Ook de benzinekraan gebruiken we van het merk Pingel. Ze kosten wel wat maar zijn het beste op de markt en doen tientallen jaren hun werk zonder problemen. Monteer nu weer het deksel op de tank, sluit de stekker voor de benzinemeter aan en monteer het dashboardcover op zijn plek. Controleer voor je de boel dichtschroeft even de pakking en de torx boutjes met daarop plastic busjes. Bij twijfel gelijk vernieuwen anders krijg je benzinelekkage en stinkt je motor de garage uit.

Demontage injectie
We gaan nu aan de gang met de demontage van het injectiesysteem. Het luchtfilter wordt eerst verwijderd. Op de voorste cilinderkop zie een temperatuursensor. Maak de bedrading los en verwijder ook deze sensor. We krijgen nu het huis van de injectie in beeld en kunnen alle elektrische stekkers loshalen en de twee gaskabels. De volgende stap is het huis van de injectie met spruitstuk te verwijderen. Met een lange Torxsleutel maak je eerst het injectorhuis los van het spruitstuk, daarna haal je met de vier inbusboutjes het spruitstuk van de cilinderkoppen. Leg de twee flenzen apart, deze gaan we later weer gebruiken. Het eerste wat we nu gaan doen is van de bos draden die achterblijft een klein rolletje maken en dit met trekbandjes vastmaken aan de bovenste motorbloksteun bij het frame. Deze bedrading hebben we niet meer nodig. Tot zover de slooppartij, we gaan nu weer opbouwen!

 

Keuze carburateur
Een favoriete carburateur blijft de CV. Hij is erg mooi af te stellen en springt zuinig met de benzine om. Natuurlijk kun je ook bijvoorbeeld voor de erg populaire S&S Super E kiezen voor wat extra vermogen. Kwestie van smaak. Met de oude flenzen en een paar nieuwe rubber pakkingen gaan we eerst het spruitstuk monteren op de cilinderkoppen, waarna de carburateur op het spruitstuk gemonteerd wordt. Nog even de gaskabels en de benzineleiding monteren en het begint al ergens op te lijken. Kies bij gebruik van een CV carburateur voor een goed luchtfilter zoals bijvoorbeeld Screaming Eagle, S&S of de Super Sucker van Zodiac. De origineel door HD gemonteerde modellen zijn shit en laten niet genoeg lucht door. De eigenaar van deze motor wilde een fraai model van Küryakyn. Je moet van deze stijl houden, maar het is wel een super kwaliteit en mooi afgewerkt.

 

Ontsteking
Voor de ontsteking kiezen we het beproefde model AMM P3 van de firma Altmann. De montage is met behulp van de uitgebreide handleiding en duidelijk montageschema een makkie met slechts 5 draadjes die aangesloten moeten worden. Over deze onsteking is al eerder in stukje in Bigtwin gepubliceerd. We gaan er dan ook niet verder op in, kijk even in je oude nummers of op de website www.prostreetholland.com.

 

En rijden maar
Nadat alle onderdelen op de juiste plaats gemonteerd zijn gaan we de motor starten, warm draaien en de carburateur afstellen. De motor heeft na deze ingreep ineens twee nieuwe onderdelen die we moeten bedienen, namelijk een benzinekraan en een choke. Even wennen, maar al snel weet je niet beter. Toen de klant zijn motor op kwam halen waren we natuurlijk benieuwd naar de reactie. Na een paar uurtjes kwam een telefoontje; de eigenaar had een paar uurtjes rondgetoerd en was helemaal gelukkig! De motor was precies hoe hij hem wilde en reed een stuk prettiger.

 

Met een draadje laten we de benzinepomp de tank leegpompen.
De terugvoer leiding van de pomp moet losgenomen worden.
De leiding is los en de afdekplaat kan weer gemonteerd worden.
Na het losdraaien van de nippel kan de "spaghetti" uit de benzinetank getrokken worden.
De oude aansluitnippel in de benzinetank vervangen we door een fraai benezinekraan van de Firma Pingel.
De Constant vacuum carburateur zit op zijn plek
En als laatste nog even afwerken met een leuk Kuryakyn luchtfilter voor de fiinishing touch.