cARBURATEUR OF INJECTIE 2

De voor- en tegenstanders van zowel carburateurs als injectiesystemen op HD’s zijn ongeveer even groot en de discussies over dit onderwerp kunnen hoog oplopen bij een biertje. De meest gehoorde opmerking is dat met injectie weinig zelf aan de motor gedaan kan worden. Een andere uitlaat of luchtfilter monteren zal altijd een rit naar je dealer opleveren om de injectie opnieuw af te laten stellen. Even zelf een ander sproeiertje monteren zit er bij injectie echt niet in. Ook missen vooral de rijders die al wat jaartjes in het zadel hebben gezeten het “gevoel” bij het gas geven dat je bij een met carburateur uitgeruste motor hebt. Al eerder schreven we een artikel over de ombouw van een Twincam naar carburateur. Deze keer is een Roadking met Evo motorblok uit 1998 aan de beurt voor een ombouw naar carburateur.

 

Magneti Marelli
Deze wat oudere modellen waren uitgerust met het Magneti Marelli injectie systeem. Het is een redelijk summier systeem en blinkt niet echt uit door goede prestaties en betrouwbaarheid. De HD fabrieken zijn niet voor niets overgestapt naar het meer geavanceerde Delphi injectiesysteem. Het injectiesysteem op onze Roadking uit 1998 vertoonde sinds enige tijd “kuren” die bestonden uit soms heel erg hard stationair lopen, soms ineens afslaan en verder slechte prestaties. Dit vond met name plaats bij extreem warm of koud weer. De eigenaar was het inmiddels zat, had nog weinig vertrouwen in de motor en wilde gewoon een ouderwets degelijke carburateur. Deze ingreep is bij de Evo modellen relatief eenvoudig omdat er nog een ouderwetse nosecone op het motorblok zit en er dus simpel gebruik kan worden gemaakt van een originele ontsteking van een model zonder injectie.

 

We gaan beginnen
Na demontage van de benzinetank, het zadel en de polyester zijcovers ligt alles binnen handbereik. Het mooie bij deze modellen is dat de kabelboom van de injectie apart uitgevoerd is en geen deel uitmaakt van de hoofdkabelboom. Deze modellen werden naar keus geleverd met carburateur of injectie. Aan de rechter achterzijde van de motor zit onder het zijcover een standaard Deutsch stekker waar naar keus een kabelboom voor injectie of voor traditionele ontsteking ingeplugd kan worden. Gewoon de hele boorcomputer met bijbehorende kabelboom demonteren en vervangen door een simpel kabelboompje voor ontsteking modellen (HD onderdeelnummer 32435-97), dat zo in de op de motor aanwezige stekker geplugd kan worden. Na montage van ontstekingsmodule kan de nieuwe kabelboom naast de hoofdkabelboom worden gelegd en vastgezet met kabelbinders. De speciale bobine voor de injectiemodellen dient vervangen te worden door een standaard model voor carburateur modellen. Omdat er op de injectie modellen geen vacuum operated electric switch (VOES) zit, moet je deze ook even monteren en aansluiten op de kabelboom. Ook de signaalgever in de nosecone dient even vervangen te worden door een model voor carburateur modellen (HD onderdeelnummer 32402-83). Voor de ontstekingmodule kun je voor een origineel model kiezen of voor een programmeerbaar model van bijvoorbeeld Dyna 2000i.
Hiermee is het elektrische deel van de ombouw al weer klaar.

 

Carburateur
De keuze van de carburateur is erg persoonlijk. Zowel de originele CV carburateur als de modellen van S&S doen hun werk prima en zijn erg betrouwbaar. Bij deze motor koos de eigenaar voor een traditionele S&S Shorty. De argumenten hierbij waren dat hij het uiterlijk mooier vindt en dat deze carburateur als geheel complete kit geleverd wordt waarbij alles in de doos aanwezig is. Je komt dan niet voor verrassingen te staan als je de prijs van alle losse onderdelen bij een CV carburateur op gaat tellen als spruitstuk, chokekabel, de bevestigingsbeugel voor de chokekabel, luchtfiltersteun en luchtfilter.
Na demontage van het huis van de injectie, kan de S&S carburateur eenvoudig op zijn plek worden gemonteerd. We gebruiken alleen de oude flenzen van het spruitstuk opnieuw om het S&S spruitstuk aan de cilinderkoppen te kunnen monteren. De originele gaskabels kunnen gewoon weer gebruikt worden.

 

Benzinetank
Omdat de modellen met injectie standaard de brandstofpomp in de benzinetank hebben en daarnaast niet uitgerust zijn met een benzinekraan, moeten we hier ook wat kleine aanpassingen doen. Eerst schroeven we het bovendeksel los en trekken het iets naar buiten. Onder de afdekplaat zit een draadje dat even losgemaakt moet worden, waarna het deksel weggelegd kan worden. We kunnen nu in de benzinetank kijken en zien aan de onderzijde in het gat een rubberslag met een slangklem, deze slangklem verwijderen we eerst. Midden in het gat zien we ook een boutje, dit draaien we met een pijpsleuteltje los. Nu kan de hele unit bestaande uit brandstofpomp en filter in één keer uit de benzinetank geplukt worden. De brandstofpomp valt over twee pennetjes, eerst recht omhoog trekken en daarna zijdelings door het gat naar buiten.
Omdat de injectiemodellen geen benzinekraan hebben, moeten we eerst even deze voorziening aanbrengen. Het is een klusje waarbij je voorzichtig te werk moet gaan; je moet namelijk het gat van de voorste benzineleiding aansluiting voorzichtig uitboren. Na het los schroeven van het messing klepje gaan we het gat er onder groter maken, waarna automatisch het daaraan bevestigde pijpje loskomt en tevens ruimte ontstaat voor het filter van de benzinekraan. Je kunt dit het best in stappen doen, eerst boren naar 10 mm, dan naar 12 mm en als laatste naar 14 mm. Na dit klusje kan via het gat in de bovenzijde van de benzinetank de inwendige metalen benzineleiding weggebogen worden van de originele plaats, zodat het filter van de benzinekraan voldoende ruimte krijgt in de tank. Denk eraan, voor te gaan boren, eerst goed de benzinetank met water uit te spoelen zodat de boel niet ontploft en ook moet je na het boren alle staalsplinters en andere verontreiniging uit de tank verwijderen.
De firma Pingel levert een standaard adapter setje dat uit een verloopnippel en een plug bestaat. De plug komt in het achterste gat, de verloopnippel in het voorste gat dat we uitgeboord hebben. Na montage van de verloopnippel kunnen we een normale benzinekraan monteren. Kies bij voorkeur hierbij ook voor het merk Pingel; het kost wat meer maar de kwaliteit is top!

 

Afwerken en proefrijden
Nu rest alleen nog de afwerking zoals montage van de benzinetank, de benzineleiding, het afstellen van de carburateur en de ontsteking. Daarna kunnen we met de afstelling beginnen. In dit geval hadden we een ontstekingmodule van het merk Dyna 2000i gemonteerd die standaard voorzien is van een LED voor de afstelling. Je kunt de ontsteking hierdoor eerst eenvoudig statisch afstellen en je hoeft daarna alleen nog maar even met de stroboscoop het tijdstip te controleren en eventueel iets bij te stellen. De carburateur moet natuurlijk ook nog even netjes afgesteld worden en daarna proefrijden.

Natuurlijk is de mening van de klant het belangrijkst omdat hijzelf de motor als beste kent. Na de eerste proefrit kwam hij glunderend terug; een veel prettiger rijdende motor die veel beter presteerde! Na twee dagen kwam er nog een telefoontje met een meer specifieke omschrijving van de veranderingen. Allereerst trok de motor veel beter op en was sterker geworden in het middengebied van het toerental, hetgeen veel beter reed in de stad. Ook had hij het idee dat het “elastiekje” uit zijn gaskabel was weggehaald. Voorheen gaf hij gas en het leek dan of er een stuk elastiek in zijn gaskabel zat omdat de motor met een vertraging langzaam op toeren kwam. Na de ombouw reageerde de motor veel directer op het gas en ontbrak de vertraging van het “elastiekje”. Natuurlijk had er ook een testrit op de snelweg plaats gevonden. De topsnelheid was exact gelijk gebleven, het accelereren naar de topsnelheid toe was echter een stuk sneller. Al met al was hij duidelijk veel gelukkiger met de carburateur dan met het voorheen gemonteerde injectie systeem op de motor. De motor “voelde” nu weer net hetzelfde als de motoren die hij voorheen gereden had (allen met carburateur).

Toch liever injectie?
Natuurlijk blijven er ook veel rijders die zich prima voelen met een injectie model. Is natuurlijk ook niets mis mee. Met een standaard injectie systeem zijn ook ingrijpende verbeteringen mogelijk. Het standaard injectiesysteem is erg ondermaats en afgestemd op wereldwijde strenge milieu eisen. De prestaties zijn hierdoor niet echt goed. Via de dealers kun je het systeem eventueel wat laten aanpassen met de z.g. Race Tuner kit van HD. Dit geeft enige verbetering, maar blijft verre van optimaal. Als je liever met injectie wilt blijven rijden is eigenlijk de enige goede oplossing om op bezoek te gaan bij de firma Vosselman in Elburg. Deze firma werkt met het DirectLink tuning systeem en is de absolute top op gebied van het afstellen van motoren met injectie. Recent was er een HD rijder op bezoek die na afstellen door de HD dealer al vier keer terug was geweest omdat de motor niet beter, maar juist slechter was gaan lopen. Ten einde raad werd hij doorgestuurd naar Vosselman en sindsdien rijdt hij alleen nog maar met een vette grijns op zijn gezicht en trekt de stenen uit de straat bij een sprintje. Kijk eens op de website www.vosselman.nl als je graag met injectie wilt rijden en ook fatsoenlijke prestaties wilt.

Iedereen nog veel plezier toegewenst tijdens de discussies tussen voor- en tegenstanders van injectie op de HD.

Het giganische huis van de injectie demonteren we, samen met de bijbehorende bekabeling
De boordcomputer die bij de injectie hoort gaat er ook af.
Twee verschillende ontstekingen signaalgevers. De rechtse is voor de carburateur modellen
Nu kan de S&S carburateur gemonteerd worden
De brandstofpomp met filter halen we uit de benzinetank. Scheelt weer een halve liter benzine extra.
Deze "gasfabriek" hebben we niet meer nodig.
Evenals deze computer met tientallen meters draadjes