CARTER REPARATIE SHOVEL & EVO

Een lekkende primaire kast op zijn Big Twin wil niemand. Belangrijk is dan ook dat de primaire kast goed afdicht op het carter van het motorblok. Bij de modellen van 1970 t/m 1999 moet gebeuren door een pasrand waar een groefje inzit voor een o-ring die als pakking fungeert. Als deze rand gescheurd is of zelfs voor een deel afgebroken, kun je een goede afdichting wel vergeten. Hoe kun je dit oplossen zonder direct een nieuw carter te moeten kopen?

 

Oorzaak
Als de rand voor de afdichting van de primaire kast beschadigd is, komt dit haast altijd door verkeerde montage van de primaire kast. Typisch een geval van eigen schuld, dikke bult. Als de kast voor onderhoud of reparatie gedemonteerd moet worden, kun je hem niet zo maar weer terug op de motor schroeven. Voordat je de kast weer monteert, moet je eerst de moeren die de versnellingsbak aan de onderzijde op zijn plek houden los draaien zodat de versnellingsbak vrij in het frame kan bewegen en de kast weer spanningsvrij gemonteerd kan worden. Je monteert dan eerst de primaire kast met een nieuwe o-ring op het carter en let er op dat de kast precies recht voor de pasring zit en dat er geen spanning op de rand komt. Nadat je de bouten op het motorblok en de moeren en/of bouten op de versnellingsbak voor de bevestiging van de primaire kast met een drupje Locktite en het juiste aanhaalmoment hebt gemonteerd, zet je pas de versnellingsbak weer vast in het frame. Voordat je de versnellingsbak vastzet, even voorzichtig een tikje met een plastic hamer aan de voor- en achterzijde van de bak zodat hij even lekker zijn plek kan zoeken op de grondplaat voor een spanningsvrije montage. Ook als je de primaire kast maar even hebt los gehad, altijd eerst de versnellingsbak los zetten alvorens de kast weer te monteren. Doordat in de loop de tijd de motor regelmatig heet wordt en daarna weer afkoelt, zal het materiaal vervormen en onder spanning komen te staan. Bij het terug zetten van de kast druk je dan de kwetsbare rand kapot.

 

Reparatie
Tot zover hoe je kunt voorkomen dat de rand op het carter breekt of scheurt. Maar wat nu te doen als de rand al beschadigd is doordat één van de vorige eigenaren heeft zitten knoeien bij de montage? Een carter met een beschadigde rand krijg je nooit meer oliedicht op de primaire kast. Sommige proberen het nog te redden door er overvloedig silicone pakking tussen te plakken of een speciale dikke pakking te monteren, maar dat werkt maar even en na korte tijd lekt overal weer de olie uit.
Er is maar één goede oplossing en dat is de beschadigde rand weer herstellen tot een maagdelijk geheel. Dit is niet zo moeilijk en zelfs veel sterker dan de originele rand. Het enige probleem is dat de carterhelft gedemonteerd moet worden omdat de boel even op een draaibank moet worden opgespannen. Het best kun je deze reparatie dan ook doen als het motorblok toch uit elkaar moet voor revisie o.i.d.

 

Nieuwe rand
Je begint met de carterhelft op de draaibank te zetten en de oude rand weg te halen tot onderin de kamer. Als maat houd je de diameter van de buitenzijde van de rand aan. Als de boel erg beschadigd is, kun je het best even de maat opnemen van een nieuw carter als voorbeeld. Als diepte houd je de bodem van de kamer voor de dynamo aan. Nu draai je even uit staal een nieuwe bus die de afgebroken rand gaat vervangen. We gebruiken hiervoor altijd staal, omdat de rand hiermee veel sterker wordt dan de originele rand van aluminium. Bij het draaien even de toleranties aanhouden voor de juiste perspassing van de nieuwe bus in de carterhelft. Hierna kan de nieuwe bus met wat Locktite in de carterhelft geperst worden. Nadat de bus op de originele maat in het carter zit, nog even de carterhelft in de draaibank zetten en met een profielbeitel de groef uitsteken voor de o-ring.

 

Beter dan nieuw
Na deze reparatie is de rand voor de afdichting beter en sterker dan dat hij origineel ooit was. We doen deze reparatie al ruim 25 jaar op deze manier en het werkt perfect. Het alternatief is een nieuw carter, maar dan ben je natuurlijk een stuk duurder uit. Ondanks dat de rand veel sterker is geworden na deze reparatie, natuurlijk altijd even de primaire kast op de juiste wijze monteren en de ketting netjes in lijn zetten met de juiste dikte vulring. Omdat er slijtage optreedt tijdens het rijden, is de maat van de oude vulring meestal niet de juiste!

 

Tip
Soms kom je motoren tegen waarbij een goedwillende sleutelaar wilde ‘moderniseren’. Men demonteert dan de olieleidingen en gooit wat olie in de kast, zoals bij de nieuwe modellen. Dit werkt echter niet, omdat de oude vierbakken een geheel ander systeem hebben dat op het vacuüm van het motorblok werkt. Het gevolg van deze ombouw is dat de kast blijft lekken tot alle olie eruit is en de ketting geen smering meer krijgt. Doe dit dus niet en hanteer het originele systeem.

Deze carterhelft krijg je nooit meer dicht. Een flink stuk van de rand is afgebroken.
Deze carterhelft krijg je nooit meer dicht. Een flink stuk van de rand is afgebroken.
De oude rand is verwijderd en vervangen door een nieuwe stalen rand. Let op het gat voor de dynamostekker dat nog even open gefreesd moet worden.
De oude rand is verwijderd en vervangen door een nieuwe stalen rand. Let op het gat voor de dynamostekker dat nog even open gefreesd moet worden.
Het motorblok met een nieuwe stalen rand hangt weer in het frame en kan er weer tegen zonder olie te lekken.
Het motorblok met een nieuwe stalen rand hangt weer in het frame en kan er weer tegen zonder olie te lekken.