Cobra Uitlaten

UITLATEN
De keuze bij een setje uitlaten wordt bij HD rijders meestal bepaald door het uiterlijk en de sound. Hoewel een uitlaat eigenlijk erg belangrijk is voor de prestaties van de motor, wordt daar meestal weinig aandacht aan geschonken. Men hoeft meestal niet zo nodig het uiterste uit het blok te peuteren, maar de motor moet er wel gelikt en strak uitzien. Dit keer dus niet een stukje in jullie lijfblad over “high-tech” oplossingen, maar gewoon over een paar strakke uitlaten die onder hun soortgenoten toch “toppie” zijn.

 

Wat doet een uitlaat?
Een uitlaatsysteem heeft twee functies. De eerste is om de uitlaatgassen uit de cilinder weg te voeren, de tweede is om het geluid van de explosies tijdens de verbranding tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. De manier waarop en de maatvoering van het uitlaatsysteem bepalen voor een groot deel de prestaties van de motor. Bij snelle motoren zul je altijd uitlaatsystemen zien met een groot demper volume. Ook de diameter en de lengte van de bochten is erg belangrijk en moeten bij alle cilinders gelijk zijn. In het verleden werden en nog wel eens zogenaamde “drag pipes” gemonteerd. Deze waren echt een ramp voor elke motor. De prestaties waren ronduit beroerd en de herrie oorverdovend met een niet aan te horen blikkerig, knetterend geluid. Daarnaast waren deze uitlaten beroerd voor je blok een jaarlijkse koprevisie was normaal. De laatste jaren zijn deze systemen terecht uit de gratie geraakt en kiest men voor wat beters. Het is niet zo dat men tegenwoordig voor uitlaatsystemen kiest de het beste presteren, het uiterlijk blijft tenslotte erg belangrijk. Men zoekt over het algemeen een compromis tussen fatsoenlijk prestaties en een mooi uiterlijk.

 

De nieuwe generatie uitlaten
De laatste jaren zijn de drag-pipes verdrongen door systemen die er vaag nog wel op lijken, maar stukken beter presteren en niet extra slecht voor je blok zijn. Deze nieuwe systemen hebben een afdekschild over de pijp waardoor het een dikke, rechte uitlaat lijkt. Het afdekschild heeft twee functies; ten eerste kun je er systemen achter verbergen die de uitlaat betere eigenschappen geven, een tweede voordeel is dat zij de uitlaatbochten bedekken waardoor je de blauwe verkleuring door de hitte niet ziet. Een bekent merk van dit soort uitlaten is Vance & Hines. Zij zijn al langere tijd op de markt en bijzonder populair.

 

Cobra uitlaatsystemen
In Holland is een relatieve nieuwkomer op de uitlatenmarkt het merk Cobra. Uiterlijk lijkt dit systeem erg op dat van de concurrenten, maar een goede toeschouwer zal direct opvallende verschillen zien. Cobra heeft namelijk niet alleen een lange pijp met een afdekschild, maar een heus demperdeel met grotere diameter dan de bochten, de twee dempers hebben daarnaast nog een balanspijp als verbinding. Deze balanspijp is een belangrijk item. Hij zorgt voor merkbaar meer vermogen bij lage toeren en in het middengebied, kortom een veel prettiger en beter presterende motorfiets. Niet voor niets hebben de originele uitlaatsystemen van de Dyna’s en Softails zo’n balanspijp. Bij de oudere modellen liep deze balanspijp vlak onder het luchtfilter door, bij de latere modellen is hij meer naar de dempers verplaatst voor een nog betere werking.

 

De montage
Marcel rijd op een Twincam uit 2003. Er was in eerste instantie een Screaming Eagle 2-in-1 systeem gemonteerd. Tijdens een keertje gas geven in Luxemburg blies Marcel echter het gehele aluminium binnenwerk van de demper er uit. Inspectie toonde dat de boel na een relatief korte tijd al geheel verrot was en vervangen moest worden door iets anders. Omdat je altijd nieuwe dingen moet proberen besloot Marcel voor een Cobra uitlaatsysteem te gaan. Het uiterlijk van de 2-in-1 van Screaming Eagle stond hem toch al niet aan, tijd voor iets anders.
Na het verwijderen van de oude uitlaat kon de montage beginnen. Bij de kit zit echt alles dat je nodig hebt. Je hoeft alleen nog even twee pakkingen voor de uitlaten apart aan te schaffen. Bij modellen met treeplanken kan het nodig zijn om even de voorste bevestiging van de rechter treeplank los te maken. Bij de kit wordt een duidelijke beschrijving gegeven hoe het moet. Je monteert eerst de twee losse uitlaatbochten op de motor. Nu kan de demper, die uit één stuk bestaat er op geschoven worden. Het geheel ziet er op dat moment eigenlijk niet uit. Door het verschil in diameter van de bochten en dempers ziet het er niet echt mooi strak uit. Snel de afdekplaten gemonteerd en de eindstukken. Nu blijkt er ineens een metamorfose plaats te vinden! Dat de demper uit één stuk bestaat is absoluut niet meer te zien en zelfs met de neus er boven op denkt iedereen dat het gewoon twee losse pijpen zijn die over de gehele lengte dezelfde diameter hebben.

 

Prestaties
Na de montage moet er natuurlijk snel een proefrit gemaakt worden want iedereen is reuze benieuwd. De motor van de brug en de weg op. Na een tijdje komt Marcel terug met een vette grijns op zijn gezicht. De motor blijkt een stuk beter te rijden bij lage toeren en in het middengebied vergeleken met de eerder gemonteerde Screaming Eagle uitlaat. Volgas is er geen merkbaar verschil. Los van het grotere koppel, loopt de motor opvallend rustiger en soepeler dan voorheen. Marcel besluit het lange weekend van de Pinksteren gebruiken om de motor eens goed uit te proberen en zal daarna zijn bevindingen melden. Na de Pinksterdagen een enthousiast telefoontje van Marcel; Deze uitlaten zijn absoluut top! De motor is in het middengebied veel sterker dan voorheen, het geluid is mooi diep zonder te luidruchtig te zijn. Marcel had ook nog even de American Day in Zeist bezocht en had alleen maar positieve reacties gehad van de aanwezigen. Iedereen dacht in eerste instantie dat het een nieuw of verbeterd model uitlaten was van Vance & Hines betrof. Als Marcel uitlegde dat het een Cobra uitlaatsysteem was, volgde gelijk de vraag waar zij te koop waren omdat zij wel heel erg mooi klonken en er prachtig uitzagen betreffende model en afwerking. Marcel is bijzonder enthousiast, heeft zijn Screaming Eagle uitlaten aan de wilgen gehangen en Cobra heeft voor hem de toekomst.

 

Eerst wordt de voorste bocht gemonteerd, hierbij de moeren niet vast draaien
Daarna kan ook de achterste uitlaatbocht op de motor.
Op deze foto is goed de forse verbinding te zien tussen de beide dempers.
demper is op de bochten gemonteerd en de hitteschilden kunnen nu gemonteerd worden.
Met de hitteschilden op hun plek ziet het er ineens heel anders uit. Deze strakke pijpen verraden niet dat het eigenlijk èèn demper betreft.