De Dyna 2000-HD-1 en HD-2 ontstekingen

De originele ontstekingen zijn altijd een beetje een probleem geweest bij onze Harleys. Tot in 1978 werd een ontsteking met contactpunten gemonteerd. Dit werk wel leuk op een zijklepper maar geeft op de kopklepper veel vermogensverlies. In de tweede helft van 1978 kwam Harley met een half-elektronische ontsteking uit die een goed vermogen gaf, echter er was een probleempje, hij ging om de haverklap kapot. In 1980 werden de Harleys dan eindelijk met een goede en betrouwbare ontsteking uitgerust, alleen was deze ontsteking weer van zoveel milieuvriendelijke beperkingen voorzien dat het voortaan prima gaat met het milieu maar veel minder goed met het vermogen van je vervoermiddel. Wat kunnen we nu doen om een goede ontsteking te krijgen die ook nog zonder problemen zijn werk doet en een goed vermogen geeft ?

De firma Dynatek in Californie, USA, is een van de toonaangevende fabrikanten van ontstekingssystemen voor Harley-Davidsons. Veel HD-rijders monteren de Dyna S onstekingen, al dan niet in single fire uitvoering. Nu blijft dit natuurlijk een beetje klungelig met een mechanische vervroeger en een elektronische ontsteking. Bovendien is mijn ervaring dat er procentueel nogal veel van deze ontstekingen storingen geven en een kapotte elektronische ontsteking kun je langs de snelweg meestal niet repareren. Ik denk dat veel problemen ontstaan doordat de ontsteking in het hete motorblok gemonteerd moet worden en hitte is iets waar elektronische onderdelen helemaal niet van houden. 

Persoonlijk vind ik de systemen waarbij de originele sensor van na 1980 gehanteerd blijft en alleen de module vervangen wordt, een veel betere oplossing voor een electronische ontsteking omdat dan het boeltje onderhoudsvrij is. Screaming Eagle brengt natuurlijk verschillende onafgestelde modules op de markt, maar Dynatek gaat iets verder en geeft je de mogelijkheid om de instelling van de module naar je smaak aan te passen. De Dynatek ontstekingen zijn voorzien van een high-speed micro-processor die in staat is om zichzelf ruim een miljoen maal per seconde in te stellen zodat je altijd van een perfecte vervroeging en dwell verzekerd bent. Een miljoen maal per seconde betekent dus dat deze micro-processor die instelling per 1/10 graad van je krukas-omwenteling doet waardoor je blok altijd een exact en sterke vonk krijgt. 

Veel goede ontstekingssystemen geven een constante dwell bij alle toerentallen, maar deze Dyna onstekingen meten ook de ontlaad-karakteristiek over de bobine en regelen dan de dwell zo dat er altijd een maximale ontlading bij de gemonteerde bobine plaatsvind. Hierdoor is het mogelijk om veel verschillende bobines te monteren want de micro-processor past zich gewoon aan. Deze ontstekingsmodules zijn z.g. “plug-in” units, dit betekent dat je niets aan je bedrading hoeft te veranderen en alleen de stekker los moet trekken van de oude module en deze moet vervangen door de nieuwe van Dynatek. Als het bouwjaar van je motor van voor 1991 is, dan moet je een ontstekings-kabelboom aanschaffen. Is je motor van voor 1980 dan moet je ook nog een (al dan niet gebruikte) signaalgever van HD aanschaffen of een van Dynatek. 

Het is ook mogelijk om de module aan te sturen met een Dyna S ontsteking. Je moet dan de mechanische vervroeger en de oude signaalgever weggooien en een speciaal model van Dyna gebruiken. Er is keuze uit twee modellen ontstekingsmodules van Dynatek. De DYNA 2000-HD1 kan zowel voor single-fire als voor dual-fire gebruikt worden en heeft de mogelijkheid om twee bobines aan te sluiten, terwijl de DYNA 2000-HD2 alleen voor dual-fire toepassing is en maar een bobine uitgang heeft. Voor de beginnende sleutelaars zullen we eerst even uitleggen wat het verschil is tussen single-fire en dual-fire is. Normaal vonken beide cilinders van een Harley gelijktijdig. 

Dit houdt in dat als de ene cilinder zijn vonk krijgt bij aanvang van de arbeidsslag de andere cilinder ook vonkt. De andere cilinder staat dan in zijn uitlaatslag en de vonk doet dus niets. Nu kan het in zeer extreme gevallen gebeuren dat er nog onverbrand gasmengsel in de verbrandingskamer aanwezig is dat tijdens de uitlaatslag ontstoken wordt. Dit kan vermogensverlies en trillingen veroorzaken. Nu zal de gemiddelde HD-rijder hier absoluut geen last van hebben omdat dit alleen optreedt bij extreem hoge compressie-verhoudingen in combinatie met bijzonder “hete” nokkenassen en met dit soort motoren is dus haast niet op de weg te rijden. Zelfs bij flink opgepepte 1600 cc. blokken voor straatgebruik gaf single-fire geen verbeteringen. Maar bij de DYNA 200-HD1 onsteking kun je kiezen uit een single-fire en een dual-fire mode zodat je leuk kunt expirementeren en zelf kunt uitproberen wat je het best bevalt. Het is zelfs mogelijk om met draaiende motor over te schakelen van single-fire naar dual-fire om het verschil te bepalen. Je moet dan natuurlijk wel twee aparte bobines hebben (voor elke cilinder een).

De latere modellen HD’s zijn uitgerust met een V.O.E.S. (Vacum Operated Electric Switch). Je kunt deze V.O.E.S. naar wens aansluiten of gewoon niet gebruiken. De module regelt dan zelf de boel wel. Ook een mogelijkheid is om de draad die naar de V.O.E.S gaat via een schakelaar naar massa te leggen. Je kunt dan met de schakelaar je ontsteking later zetten.

Er is nog een belangrijk puntje waar je op moet letten als je de Dyna 2000-HD1 monteert. De originele toerenteller van een HD is aangesloten op de bobine. Je moet de toerenteller aansluiting losmaken van de bobine en aansluiten op de speciale groene draad die uit de module komt.


DE MODE INSTELLING
Aan de onderzijde van de ontstekings-module vinden we twee belangrijke mogelijkheden van deze ontsteking. Een rode led waarmee we het ontstekingstijdstip kunnen afstellen en een klein blokje met daarop zes mini-schakelaartjes. Met deze schakelaartjes kunnen we kiezen uit de diverse mogelijkheden die deze ontstekingen bieden. Laten we de mogelijkheden de revue eens laten passeren.


SCHAKELAAR 1
Met deze schakelaar kunnen we kiezen welke stuur-unit we gaan gebruiken. In de stand “on” moeten we de Dyna S als stuur-unit gebruiken, in combinatie met de speciaal hiervoor bedoelde signaalgever, om de module aan te sturen. Zetten we deze schakelaar in de stand “off” dan moeten we gebruik maken van de originele Harley-Davidson stuur-unit die gebruikt wordt op de modellen van 1980 en later.


SCHAKELAAR 2 en 3
Met deze twee schakelaars kunnen we verschillende combinaties maken en daarmee de vervroegings-curve instellen. Er is een keuze uit vier curves.

Curve 1 is voor standaard motoren bij een normaal octaangetal van de benzine. Bij deze instelling bereikt de motor zeer snel zijn maximale vervroeging en men heeft bij hoge toeren veel voor-ontsteking.

Curve 2 is bedoeld voor motoren die een beetje “opgepept” zijn, bij hogere temperaturen moeten werken of als men met benzine rijdt die een wat lager octaangetal heeft. De ontsteking vervroegd wat rustiger en je voorkomt het schadelijke pingelen van het blok. De maximale vervroeging is gelijk aan curve 1 maar het verloopt allemaal wat rustiger.

Curve 3 is voor het gemiddelde snelle blok, met een hoge compressie-verhouding, dat de neiging heeft om te pingelen. De vervroeging verloopt nog rustiger dan bij curve 2. De maximale vervroeging is minder dan bij curve 1 en 2.

Curve 4 is voor zeer ver opgevoerde motoren waarbij alle trucs uit de kast gehaald zijn bij een zeer hoge compressie-verhouding en hoge werktemperaturen. Deze curve mag alleen gebruikt worden als bij curve 3 de motor nog steeds blijft pingelen.


SCHAKELAAR 4 en 5
Met deze twee schakelaars kunnen we de toerental-begrenzer instellen. We kunnen kiezen uit 6000 toeren/minuut (standaard motor), 6500 toeren/minuut (opgevoerde motoren), 7000 toeren/minuut (sprint en race gebruik) en 7500 toeren/minuut. De originele kleppentrein voelt zich boven de 6500 toeren per minuut niet zo prettig meer en hogere maximale toerentallen worden dan ook alleen aanbevolen bij speciaal bewerkte koppen die voorzien zijn van speciale kleppen en klepveren.


SCHAKELAAR 6
Met schakelaar 6 stellen we de wijze van onsteken in. Als we de schakelaar in de “off” stand zetten hebben we een normale dual-fire onsteking met 1 bobine waar twee bougiekabels aan komen. Zetten we deze schakelaar in de stand “on” dan hebben we een single-fire ontsteking waar twee bobines op aangesloten moeten worden die allebei apart een cilinder van een vonk voorzien.


BOODSCHAPPENLIJSTJE
ontstekingsmodule (alleen dual-fire)

Dynateknr. DD2000-HD2 Zodiacnr. 234355

onstekingsmodule (single en dual fire)

Dynateknr. DD2000-HD1 Zodiacnr. 234352

Verlengkabel (alleen voor modellen van voor 1991)

Dynateknr. 1009001, Zodiacnr. 234353

Sensor (te gebruiken in combinatie met Dyna S ontstekingen)

Dynateknr. 1404001 Zodiacnr. 234354