De Kehin Carburateur

De Harley-Davidson fabrieken hebben van 1976 t/m 1988 de standaard Kehin carburateur toegepast op hun motoren. In 1989 werd overgegaan op de Kehin carburateur van het constant-vacuum model, hetgeen een hele verbetering betekende. Toch zijn met het oude model Kehin best goede resultaten te bereiken op een standaard motor. Je zult met de oude Kehin nooit de prestaties en het zuinige benzinegebruik van een CV-carburateur evenaren, maar de motor normaal goed laten presteren lukt prima. Een paar kleine aanpassingen zijn al voldoende om de fouten uit deze carburateur te halen en hem een stuk sneller te laten accelereren.

 

De acceleratiepomp
Het probleem bij de oude modellen Kehin carburateurs is het niet goed functioneren van de acceleratiepomp. Deze pomp hoort voor een straal extra benzine te zorgen als de motor, tijdens het wijder open zetten van de gasklep, meer benzine nodig heeft om voldoende kracht te leveren. Om door alle strenge milieu eisen te komen werd deze pomp erg “geknepen” waardoor er veel te weinig benzine in de venturie wordt gespoten bij het accelereren en de motor erg traag reageert. Als je de originele pomp gebruikt tijdens het verhogen van je toerental spuit hij de meeste benzine terug in de vlotterkamer en een heel klein beetje in de venturie. Dit werkt natuurlijk niet echt! Natuurlijk heeft de after-market hier wat op gevonden en levert de firma Andrews een High Flow Accelerator Pump Kit. Met deze kit krijgt je blok voldoende benzine en ga je een stuk sneller van je plek.

 

Montage
De montage van deze acceleratiepomp is een klusje dat je eenvoudig op een verloren middag even kunt doen. Het is niet eens nodig om de gehele carburateur van je motor te halen. Alleen even de vlotterkamer demonteren is al voldoende. Als de vlotterkamer van de motor is, verwijder je de twee schroefjes van het deksel van de acceleratiepomp. Met boortje van 1,5 millimeter boor je voorzichtig een gaatje naar de vlotterkamer. De plaats is niet moeilijk te bepalen want vanuit de fabriek is een deel van dit gat al keurig voorgeboord. Je hoeft dus alleen nog maar het laatste stukje te boren. Als je nu in de binnenzijde van de vlotterkamer kijkt zie je een zeer klein gaatje vanuit het kanaal van de acceleratiepomp dat uitkomt in de vlotterkamer. Dit gaatje moet je voorzichtig met een botte centerpunt dichtkloppen, zodat alle benzine in de venturie terecht komt en niet meer terugstroomt naar de vlotterkamer. Na alles schoongemaakt te hebben kan het nieuwe deksel van de acceleratiepomp op de vlotterkamer gemonteerd worden en de vlotterkamer weer onder de carburateur geschroefd. Controleer wel even het membraan van de pomp, als dit stug of poreus is gelijk vervangen. Gebruik alleen membranen die origineel van HD zijn of van een bekent merk als James of S&S. De “Taiwan” modellen functioneren niet of onvoldoende. Als je nu de benzinekraan open zet en aan het gashandel draait zie je gelijk het verschil. De benzine spuit met een ferme straal de venturie in en dat werkt!

 

Tips
Vaak kun je na montage van deze kit kleinere maten sproeiers monteren voor de beste afstelling. Let er hierbij op dat de middengebied sproeier de belangrijkste is. Veel sleutelaars veranderen alleen hoofdsproeiers als de motor niet goed loopt. Deze sproeier werkt echter alleen maar bij vol gas. De middengebied sproeier doet het meeste werk in de stad en op een landweggetje. Alle maten sproeiers zijn volop verkrijgbaar bij de dealers, dus doe dit klusje even goed en neem er de tijd voor. Ook een goed luchtfilter is natuurlijk belangrijk. Kies voor een niet te klein model met een goed filterelement van bijvoorbeeld K&N. De after-market levert vaak leuke luchtfilters, maar op het element wordt haast altijd bezuinigd en men stopt er dan een lullig schuimrubber filter in. In dat geval het binnenwerk gewoon weggooien en vervangen door een goed luchtfilter element. Nu alleen nog even de motor warm rijden en stationair afstellen.
En dan; Have fun!

 

Het boren van het kanaaltje voor de acceleratiepomp
nieuwe deksel van de Firma Andrews gemonteerd op de vlotterkamer