De Qwik Silver II Carburateur

In de 60er en 70er jaren werd natuurlijk net zo druk met carburateurs geexperimenteerd als nu. Rijders uit die tijd herinneren zich zeker de Lake Injector, de Lectron en de Blue Magnum carburateurs. Als je bij de “oude rotten” wilt behoren moet je in de kroeg over dit soort historische gasfabrieken beginnen. Deze carburateurs waren het toppunt van eenvoud. Een naald beweegt in een naaldbuis, waar de benzine doorstroomt. Door dat de naald een tapse vorm heeft, is de hoeveelheid benzine afhankelijk van de stand van de naald in de naaldbuis. De naald zit verbonden aan de gasschuif. Hoe verder de gasschuif openstaat, hoe verder de naald uit de naaldbuis getrokken wordt waardoor er meer benzine door kan stromen. De afstelling van dit type carburateurs gebeurt met de gasnaald. Vaak ontbrak bij dit soort carburateurs ook nog de vlotterkamer om het echt eenvoudig te houden. De peet vader van dit type carburateurs is de Amerikaan Red Edmonston.

Ondanks dat Edmonston tot “de oudere generatie” behoort heeft hij toch kans gezien om een carburateur op de markt te brengen die zonder meer super-modern is. De Qwik Silver is leverbaar in 4 maten venturies. Deze maten zijn 36 mm, 38 mm, 40 mm en 42 mm. Voor Harley’s gelden de volgende adviezen: van 55 t/m 73 cub/inch een 36 mm. model, voor 74 t/m 84 cub/inch een 38 mm. model, voor 85 t/m 103 cub/inch een 40 mm. model en voor 104 cub/inch en meer een 42 mm. model. Behalve dat de carburateur in verschillende venturie-maten verkrijgbaar is, kun je ook nog uit een respectabel aantal kits kiezen voor verschillende modellen HD’s van verschillende bouwjaren. Ook kun je kiezen uit een normale (aluminium) of een verchroomde uitvoering. Voor de Ultra Glide modellen is zelfs een uitvoe ring voor cruise control leverbaar. Na het uitpakken van de Qwik Silver carburateur zie je gelijk dat de bedenker niet een bestaande motorcarburateur heeft veranderd en verbeterd, maar dat hij opnieuw is gaan puzzelen en iets apart heeft onwikkeld dat bovendien ook nog presteert. Je komt bij deze carburateur constructies tegen die je bij andere fabrikanten niet ziet. Zo wordt de gasschuif bijvoorbeeld niet, zoals bij de meeste carburateurs, met een spiraalveer naar beneden gedrukt maar met een bladveer.

Het meest opvallende aan de Qwik Silver II is dat je alle afstellingen met de naald doet. Dus geen gedoe met sproeiers, maar gewoon alleen met de hoogte van de naald en met ver schillende naalddiameters experimenteren. Op het eerste gezicht lijkt de benzinenaald een beetje op de naald die je ook in CV-carburateurs en carburateurs met een gasschuif tegenkomt. Bij een nadere inspectie blijken er toch opvallende verschillen te zijn. Een normale gasnaald is rond van vorm en loop uit in een punt. De naald van de Qwik Silver lijkt, vanaf de voorzijde gezien, gewoon recht te zijn. Aan de achterkant is deze naald echter “plat” gemaakt waardoor er toch meer benzine door kan stromen als de naald verder uit de naaldbuis getrokken wordt. Doordat de belangrijkste benzine doorstroming aan de achterzijde van de naald plaats vindt krijgen we een veel beter gasmengsel omdat daar het grootste vacuum ontstaat, waardoor de benzine beter omhoog gezogen wordt. Bovenop de gassschuif zit een stelschroef waarmee we de stand van de naald kunnen verstellen, om zo het mengsel af te stellen voor de betreffende motor. De stelschroef heeft een “klik-systeem”, met 30 klikjes zodat je een aardig stuk kunt afstellen. Om bij deze stelschroef te komen hoeft je niet het hele deksel van de carburateur af te halen, maar kun je een plug bovenin de carburateur los draaien, waarna je zo bij de stelschroef kunt. Een nadeel is wel dat je er bij een motor met dubbele tanken slecht bij kunt. Het makkelijkst is om de motor af te stellen met een tankhelft op de motor. Na het afstellen en een proefrit monteer je gewoon de andere tankhelft weer. Mocht het met de eerste naald niet lukken om de boel goed afgesteld te krijgen dan kun je nog uit een assortiment andere naalden kiezen. Er zijn 33 verschillende naalden leverbaar, maar voor alle modellen Harley’s, varierend van een standaard fiets tot een dikke stroker kun je volstaan met een stuk of vier naalden (nummer 14 tot nummer 18). Zoals we hierboven al schreven is de hoogte van de naald instelbaar. Met deze afstelling regel je het gebied van stationair draaien tot in het middengebied. Met het nummer van de naald regel je de afstelling van het middengebied t/m volgas. Naald nummer 15-0 geeft dus van het middengebied t/m volgas een armer mengsel dan een naald met nummer 16-0. Elke naald is in twee uitvoeringen leverbaar, een model met een 0 achter de maat en een model met een 1. Naald 16-1 geeft in het gebied van stationair t/m het middengebied meer benzine dan naald 16-0. Deze naalden met een 1 achter de maat gebruik je als de motor volgas goed afgesteld staat maar onderin wat arm staat en je met de stelschroef uitgesteld bent omdat je niet verder kunt draaien.

De kits worden geleverd met carburateur, luchtfilter, 2 extra naalden, een choke kabel (niet bij de kits voor shovel en sportster met gietijzeren koppen) en het benodigde montage materiaal. De carburateurs passen op het originele spruitstuk, met uitzondering van de 42 milimeter modellen, die een groter spruitstuk nodig hebben. De kits voor modellen HD’s die standaard met een constant-vacuum carburateur uitgerust zijn bevatten ook nog een kabel-adaptor.
De resultaten op diverse modellen HD’s van de Qwik Silver waren tijdens onze tests zonder meer zeer goed. Er is echter een klein minpuntje bij de verchroomde uitvoering van deze carburateurs. Het blijkt dat tijdens het chroomproces de gehele carburatur in onderdelen in het chroombad verdwijnt waardoor er ook aan de binnenzijde van de carburateur een chroomlaagje komt. Dit chroom zit dan niet echt goed vast en de kans dat chroomdeeltjes loskomen is zeer groot. Deze chroomdeeltjes worden dan naar binnen gezogen waardoor de gasschuif kan blijven hangen en je in vreemde situaties terecht kunt komen.
De prijs van de Qwik Silver kits ligt, afhankelijk van het model, rond de duizend gulden en dat is een redelijke prijs voor een goede carburateurkit die prestaties van dit niveau levert.