De Sparkon Motortester

Toen we in Bigtwin nummer 87 een advertentie van een portable motortester zagen staan leek het ons leuk om dit apparaat eens voor de lezers te testen en te kijken wat de sleutelaar er mee kan doen. Na een telefoontje met de fabrikant lag het apparaat enkele dagen later op de werkbank en konden we aan de slag.

Dit handzame apparaat wordt geleverd door de firma Sparcon Ignition Systems uit Oldeholtpade. Deze firma is betreffende motorfiets accessoires niet geheel nieuw, want zij fabriceren o.a. ook de door de firma Zodiac gedistributeerde Trick Box electronische ontstek insunit. Het leuke van deze tester is dat hij niet door een wereldvreemde techneut achter de tekentafel ontwikkeld is en dat er toen door een slimme verkoper gekeken is aan welke doelgroepen het product te slijten was, maar dat het meetapparaat ontworpen is naar aanleiding van specifieke wensen uit de motorbranche. Er kunnen door de fabrikant ook op verzoek extra meetmogelijkheden ingebouwd worden om aan specifieke wensen van de gebruiker te voldoen. Eigenlijk is dit apparaat voor professionele werkplaatsen bedoeld, maar gezien de gunstige prijs van 400 gulden (excl. BTW) ook betaalbaar voor de wat meer serieuze doe-het-zelver die een hoop fouten in het elektrische systeem van zijn motor snel kan localiseren. Bij de tester zit een duidelijke handleiding (in het nederlands) dus iedereen kan er mee aan de slag.

Met het apparaat kunnen de volgende metingen verricht worden:
-Testen van bobine, bougiekabels en bougies.
-Testen van Hall-sensoren.
-Testen van de condensator.
-Testen van de accu en het laadsysteem (spanningsregelaar).
-Testen van electronische ontstekingen.
-Testen van electronische toerentellers.
Met de tester kunnen diverse toerentallen worden nagebootst (0 tot 4500 toeren) zonder dat de motor loopt. Doordat de tester op 12 volt werkt (via de accu van de motor) is hij overal te gebruiken zonder tussenkomst van een stopcontact. We zullen nu de diverse testen eens doorlopen die gedaan kunnen worden. Zoals foto 1 laat zien zitten op het kastje 3 rode leds, 1 groene led, een test(druk)knop, een regelknop en een zes-standenschakelaar. Het door ons getestte model was ook nog voorzien van een aansluiting voor een osciloscoop, maar dat is denk ik voor de gemiddelde amateur wat overbodig.

Met de meerstandenschakelaar kan bepaald worden welke soort meting gedaan wordt, terwijl met de regelknop het toerental bepaald kan worden waarbij men de meting doet.

Stand 1 van de schakelaar dient voor metingen aan de onderdelen van de ontsteking. In deze stand kunnen we de bougies, bougiekabels en bobine testen. Ook kan de werking van ontstekingen getest worden die aangestuurd worden door middel van een hall-sensor. Met de regelknop kunnen toerentallen van 0 tot 4500 toeren per minuut worden nagebootst.

In stand 2 kunnen we de conditie van de condensator bepalen. Door de drukknop in te drukken wordt de condensator opgeladen Tijdens het opladen van de condensator flikkert de groene led en vonken de bougies. Na het opladen moet de condensator zich met een flinke vonk ontladen.

Stand 3 is voor metingen aan de accu. Als de meetdraden aangesloten zijn moeten de twee linker leds van de meter branden. Dit bekent dat de accuspanning hoger dan 12 volt is. Door nu op de startknop te drukken of de accu op een andere manier zwaar te belasten (bijvoorbeeld met een zware shunt-weerstand) kunnen we de kwaliteit van de (volle) accu testen. Er moet nu minimaal 1 led blijven branden. Als we nu de motor starten en ook de verlichting aandoen kunnen we het laadsysteem testen. In deze situatie moeten alle leds branden. Als dit het geval is heb je de zekerheid dat met volle belasting de accu in goede conditie blijft.

Stand 4 is ook voor het laadsysteem. Als we dan met de verlichting aan flink gas geven, mag de ingebouwde pieper in de meter geen geluid geven. Is dit wel het geval dan geeft de dynamo een te hoge spanning af door een kapotte spanningsregelaar of een defecte accu.

Stand 5 is voor het testen van hall-sensoren die gebruikt worden om electronische ontstekingen aan te sturen.

Zoals je ziet is dit apparaat eigenlijk onmisbaar voor de doe-het-zelver die wat meer wil dan alleen zelf zijn olie verversen. Goed gereedschap blijft altijd een investering maar brengt (als je het tenminste regelmatig gebruikt) altijd zijn geld op.


Wil je meer informatie: neem dan even contact op met:
Sparcon Ignition Systems
Hofsteestraat 21
8474 BB-Oldeholtpade
Holland
Tel. 05610-88860

Overdag is deze firma per fax bereikbaar, na 18 uur en tijdens het weekend per telefoon (beide op hetzelfde nummer).