De Whale Chain Cutter

Hoewel er natuurlijk veel originele HD’s met een belt rondrijden, is er ook een grote groep die de ketting trouw blijft. De moderne kettingen zijn tegenwoordig extreem sterk en betrouwbaar. Het voordeel van een ketting is dat je zeer eenvoudig je overbrengverhouding kunt aanpassen en dat er een goedkoop prijskaartje aanhangt. Ook hoef je bij vernieuwing niet je halve motor te demonteren, hetgeen bij een belt wel het geval is.

De standaard overbrenging van een belt is prima voor een originele HD, maar als je meer vermogen in je motor gaat stoppen kun je haast niet om een ketting heen omdat je hiermee veel meer variaties kunt maken en het grotere vermogen met een passende overbrengverhouding op de weg kunt brengen. Ook is een belt natuurlijk veel breder dan een ketting zodat een eventueel te monteren bredere band niet genoeg ruimte heeft. Ook hier is een ketting de (goedkoopste) oplossing.

Bij het experimenteren zul je echter soms de ketting moeten inkorten of verlengen. Hier beginnen voor veel zelfsleutelaars vaak de problemen. Meestal gaat men eerst met een te kleine kettingpons aan de gang. Als dit niet werkt pakt men ten einde raad maar een slijptol, drevels, hamers etc. Dat dit niet de beste methode voor werkzaamheden aan de ketting is lijkt duidelijk. Meestal wordt de boel beschadigd en is gelijk het mooie van de nieuwe ketting af. Ook bij dit soort simpele klusjes is goed gereedschap het halve werk. Gebruik de kleine kettingponsjes voortaan alleen nog voor de fietsen van je huisgenoten en ga bij je motor voortaan met meer passend gereedschap aan de gang.

Een kettingpons die wij zelf al ongeveer 10 jaar voor de Harleys gebruiken is de z.g. Whale Cutter No. 50S. Dit is een kettingpons die bedoeld is voor het zwaardere werk. Ze zijn bij diverse gereedschapzaken verkrijgbaar en zijn op dit gebied de hemel op aarde. Op foto 1 zie je het complete apparaat. Het is op twee manieren te benutten. Je kunt er een ketting mee inkorten, maar je kunt er tevens een ketting mee klinken op een zeer eenvoudige wijze. Met de dunne pen met hulpstuk (links op de foto) sla je in een klap zonder iets te beschadigen de pen uit een ketting. Met de dikke pen met hulpstuk (rechts op de foto) kun je zeer eenvoudig de ketting weer klinken.

Foto 2 laat zien hoe de pons gebruikt wordt. De ketting wordt in de pons geklemd door de gekartelde bus aan te draaien tot de ketting vast zit. Nu hoeft men alleen nog maar een korte klap op de kop van de uitdrijfpen te geven en de pen van de ketting is verwijderd zonder de geringste beschadiging aan de ketting. Het klinken gaat net zo eenvoudig. De ketting met klinkschakel wordt weer met de draadbus vastgeklemd en men geeft met hamer een klap op de kop van de pen. Nu draait men de pen 90 graden en geeft een tweede klap. Voila, de ketting is zo mooi geklonken dat men het verschil niet kunt zien tussen het eigen klinksel en de rest van de ketting die fabrieksmatig geklonken is.

Dit stuk gereedschap is zonder meer een aanrader en bespaart veel ergenis en gekneusde vingers. Wij gebruiken de Whale Cutter al meer dan 10 jaar haast iedere dag in de werkplaats en hij is nog lang niet versleten. Voor een gemiddelde doe-het-zelver zal de levensduur dus ongeveer zo lang zijn dat je kleinkinderen er ook volop plezier van kunnen hebben.