Doe eens wat met je motor.

Je motor in meer of mindere mate naar je persoonlijke smaak aanpassen is een geliefd tijdverdrijf van de meeste motorrijders. Dit artikel is bedoeld om de beginnende sleutelaar op ideeen te brengen en een beetje te laten zien wat je met redelijk eenvoudige middelen kunt maken. We hebben ons maar eens op de balhoofdplaten geworpen, maar je kunt je natuurlijk op elk deel van je motor uitleven.

Originele balhoofdplaten zijn niet echt een sieraad op je motor. Dit is dan ook voor veel sleutelaars een reden om ze te vervangen door een after-market set, waarbij dan tegen woordig vaak gekozen wordt voor een set gefreesde, aluminium platen. Het voordeel van aluminium is natuurlijk dat het licht is en een high-tech look heeft. Je kunt deze platen in vele modellen en dikten overal kopen. Ikzelf prefereer dikke platen (zo rond de 30 milimeter) omdat deze volgens mij er het best uit zien en ook lekker “stijf” zijn, hetgeen het weggedrag natuurlijk ten goede komt. 

Nu is het echter jammer dat zo’n mooie set, na montage in de motor, vaak van een originele of een Bates koplamp voorzien wordt en dat is dan einde verhaal. Dit is natuurlijk wel lekker snel werken, maar het resultaat is dat je vaak tijdens je eerste rit nog een aantal duplicaten van je voorkantje tegen komt omdat half Nederland het zelfde had gedaan. Nu is een set balhoofdplaten zelf maken voor de meeste doe-het-zelvers een probleem, maar door op zo’n bestaande set eens een beetje door te borduren en zelf wat dingen er bij te maken kun je hele leuke resultaten bereiken, zonder dat je een hele machinefabriek tot je beschikking moet hebben.

We gingen maar eens aan de gang met een normaal bij je dealer verkrijgbare aluminium balhoofdplaten set om te zien hoe het er uit kan zien. Het best kun je, na montage van de balhoofdplaten, eerst eens rustig naar je motor gaan zitten kijken. Goede hulpmiddelen hierbij zijn een biertje, een shaggie en een bierkratje als zitplaats. Je moet daarbij in gedachten houden dat alles een beetje bij elkaar moet passen. Een full dresser met klein koplampje is natuurlijk geen gezicht, terwijl het zelfde lampje op een motor met een smal wiel en een klein voorspatbord wel mooi staat. 

Als we beginnen met naar de bovenzijde van de platen te kijken is het eerste dat opvalt de drie zeskante bouten die op de bovenste balhoofdplaat zitten om de voorvorkpoten en de balhoofdpen op zijn plaats te houden. De balhoofdplaten hebben mooie, ronde lijnen, terwijl de daarin gemonteerde doppen zes scherpe hoeken hebben. Laten we maar eens beginnen met iets te monteren dat dezelfde ronde vorm heeft als de balhoofdplaten. Het mooist zou natuurlijk zijn om de doppen uit hetzelf de materiaal te maken als de platen. Het probleem is echter dat aluminium minder geschik is om een bout van te maken vanwege de geringe sterkte. Roestvrijstaal past mooi bij aluminium en is sterk genoeg, zodat we dat maar voor onze bouten gaan gebruiken. Als we ze echter rond maken omdat we de scherpe hoeken niet willen hebben zitten we wel met het probleem dat ze niet met een normale ringsleutel vast te zetten zijn. 

Door er echter twee gaatjes in te boren aan de bovenzijde kunnen we een pengatsleutel gebruiken zodat dit probleem weer opgelost is. Deze twee gaatjes dekken we af met een kapje en je hebt een mooi geheel gekregen. We gaan nu verder met de koplamp. Op een brede voorvork staat een Bates koplamp altijd een beetje “ielig”. Door twee koplampen te kiezen van een iets kleiner model vul je de voorkant een beetje op. Met eenvoudige hulpmiddelen en een vriendje met een draaibank kom je al een heel eind als je een bevestiging wilt construeren voor twee lam pen. Wij kozen weer voor roestvrij staal vanwege de sterkte, maar je zou voor de afstand busjes ook aluminium in overweging kunnen nemen. 

Je kunt bij een motor met bijvoorbeeld een dik 16 inch voorwiel en een Elektra voorspatbord ook een grote koplamp monteren, zoals origineel op een Softail gemonteerd is. Dit vind ik zelf een beetje kaal staan, maar met een paar mistlampen erbij staat het best apart. Om deze mistlampen te monteren zijn de origi nele beugels geen gezicht, hier moeten we dus ook iets voor fabriceren. Voor dat je aan de gang gaat is het belangrijk om de plaats te bepalen waar de mistlampen komen te zitten ten opzichte van de koplamp. Het eenvoudigst is om eerst te gaan “spieken” bij een originele HD en dan te gaan kijken op welke plaats je ze zelf wilt gaan zetten. Nu wordt het tijd om met de fabricage te beginnen. 

Ga niet gelijk met een bonk aluminium aan de gang maar maak eerst een paar beugels uit makkelijk te bewerken materiaal om te kijken hoe het er ongeveer uit gaat zien als je klaar bent. Als het dan niet helemaal naar je zin is kun je de boel nog een beetje veranderen en aanpassen. Voor het maken van een model kun je dun aluminium plaat of desnoods hout gebruiken. Je modellen met daarop de mistlampen monteer je met behulp van bijvoorbeeld slangklemmen op je motor om het uiterlijk te bepalen. Als alles naar wens is ga je de mistlampbevestigingen uit een mop aluminium vijlen of frezen. Probeer de lijnen van de balhoofdplaten weer door te laten lopen in de lampsteunen. 

Meestal komen deze steunen in de buurt van de onderste balhoofdplaat te zitten en staat het ook hier weer niet mooi als je een hoekige steun bij een ronde plaat mon teert. Als je randen gaat afronden, zorg er dan voor dat je dezelfde radius gebruikt als de bestaande balhoofdplaten. Op foto 3 zie je het resultaat van een Bateslamp met daarnaast twee mistlampen. Als je de Bateslamp vervangd door een groter model koplamp krijg je een wat “klassieker” uiterlijk. Als laatste werpen we ons nog even op het T-stuk van de voorremleidingen zoals gebruikt bij de modellen met een dubbele voorrem. 

De origi nele T-stukken zijn smal, waardoor je remleidingen in een V-vorm naar de remklauwen lopen. Dit staat ook weer niet echt strak. Door zelf een breed T-stuk voor de remleidingen te maken kun je ze mooi evenwijdig aan de vorkpoten laten lopen. Bij een lange voorvork zou je zelfs de remleidingen nog met een paar mooie aluminium clamps achter je vorkpoten kunnen geleiden zodat de boel niet “wappert”. Als je zover gekomen bent kun je natuur lijk onbeperkt door customizen, met bijvoorbeeld je risers voor je stuur enzovoort. Je zou zelfs kunnen vinden dat een verchroomde koplamp niet staat bij al dat aluminium en zelf een koplamp en een paar mistlampen gaan frezen uit een blok aluminium. 

Ga dus eens rustig bij je motor zitten en kijk wat je allemaal storend vindt en voor verbetering vatbaar. Door op deze wijze aan de gang te gaan ben je er in ieder geval van verzekerd dat jouw motor uniek is en over smaken zal men toch altijd blijven twisten, dus daar zou ik maar niet wakker van liggen.