Edelbrock cilinderkoppen voor Harley-Davidson

Naast de diverse cilinderkoppen die al op de markt zijn is er weer een fabrikant met koppen op de markt gekomen. Voor veel Harley rijders zal de naam van de nieuwe leverancier niets betekenen. Wie echter wel eens met het tunen van Amerikaanse V6 of V8 motoren bezig is geweest zal gelijk uit zijn stoel opspringen bij de naam Edelbrock.

De firma Edelbrock is de bekendste fabrikant van inlaatspruitstukken, z.g. manifolds, voor auto’s en fabriceert al ruim 55 jaar opvoermaterialen voor vierwielers. Geheel onverwacht zijn ze, naast de fabricage van automaterialen, ook hun kunsten gaan uitvoeren op H.D’s. De firma Edelbrock heeft natuurlijk een gigantische voorsprong op de andere fabrikanten omdat zij met het flowen van auto’s al heel ver waren toen de fabrikanten van de H.D-cilinderkoppen nog met een luier om rondliepen. Edelbrock heeft bij deze koppen poortvormen en een vorm voor de verbrandingskamer gebruikt waar zij patenten op hebben en die dus niet door andere fabrikanten gebruikt mogen worden. 

De rechthoekige inlaatpoort is een typisch voorbeeld van technieken die in de automobiel-industrie veelvuldig worden toegepast. Door de rechthoekige vorm wordt de oppervlakte van de poort ingrijpend vergroot en door deze poort ook nog eens ruim 3 millimeter omhoog te brengen krijgt men een kanaal dat een forse “flow” geeft, hetgeen het vermogen natuurlijk ten goede komt. De uitlaatpoort heeft een D-vorm waardoor men twee voordelen heeft, n.l. een betere flow door de betere poortvorm en een bewust gecreeerde mis-aanpassing op de uitlaatpijp die ervoor zorgt dat de uitlaatgassen niet terug in de kop kunnen stromen omdat dit veel vermogensverlies geeft. De maat van de inlaatkleppen is 1,85 inch (47 MM.) en de uitlaatkleppen meten 1,61 inch (40,9 MM.) Ook een opvallend detail is de dubbele verbrandingskamer die eigenlijk uit twee kleine cirkels bestaat die tegen elkaar aan liggen. 

Dit ontwerp zorgt ervoor dat de inlaatgassen in de verbrandingskamer in een wervelende beweging gebracht worden waardoor de benzine beter met de lucht vermengt wordt hetgeen natuurlijk weer in meer vermogen resulteert. Deze verbrandingskamer is ook weer een exclusief ontwerp van Edelbrock. 

De compressieverhouding met originele zuigers is 9,5 : 1 en door de speciale vorm van de verbrandingskamer is er bij deze compressieverhouding nog geen spoortje van pingelen te bespeuren, zelfs niet als je de motor iets te laag in zijn toerental rijdt. Omdat we toch wat nieuwe blokken aan het opbouwen waren en dus voldoende testmateriaal voorhanden hadden, hebben we maar eens een vergelijkende test gemaakt tussen een paar STD-koppen en de Edelbrock koppen. 

De STD-koppen waren voorzien van grotere inlaatkleppen, terwijl in de Edelbrock koppen de originele, bij de koppen geleverde kleppen zaten. Op de flowbank was de inlaatflow van de STD-koppen iets beter dan de flow van de Edelbrock set. Ik denk dat de grotere inlaatkleppen hier wel hun steentje aan bij dragen. Echter, de uitlaatflow van de Edelbrock koppen was weer iets beter dan die van de STD-koppen. Omdat de verbrandingskamer van de Edelbrock koppen weer wat beter is dan die van de STD koppen zijn deze twee sets zondermeer aan elkaar gewaagd en denk ik dat de gemiddelde prestaties ongeveer gelijk zijn. De Edelbrock koppen zullen iets beter presteren bij lagere toerentallen, terwijl de STD koppen bij hogere toerentallen wat betere prestaties zullen geven, mits zij voorzien zijn van grotere inlaatkleppen. 

We hebben de Edelbrock koppen niet van grotere inlaatkleppen voorzien omdat deze koppen compleet met kleppen geleverd worden en je dan dus een paar kleppen moet weggooien en een extra uitgave moet doen voor nieuwe, grotere inlaatkleppen. Ook werd nog een vergelijkende test uitgevoerd met een paar RevTech koppen en daarbij kwam Edelbrock zondermeer als winnaar uit de bus. 

En dan nu de belangrijkste punten, het vermogen en de prijs die je ervoor moet betalen. Allereerst het vermogen dat gemeten werd op een Dynotestbank. Op een geheel originele H.D. (Californisch model) met daarop alleen de Edelbrock koppen gemonteerd en de rest van de motor standaard, leverden de Edelbrock koppen 10 % meer PK’s en 10 % meer torque. Toen dezelfde motor ook nog voorzien werd van een Crane nokkenas, andere uitlaten, carburateur en ontsteking kwam er een sensationele 92 % vermogenswinst uit. Deze koppen zijn bovendien bijzonder prijsvriendelijk omdat je ze klaar voor montage in huis krijgt. Dit betekent dus dat de koppen afgeleverd worden met compleet gemonteerde klepgeleiders, kleppen, klepseals, klepveren, veerschotels en klepspieen.

De prijs van deze complete sets is 2799,- gulden en dat is minder dan de meeste andere fabrikanten voor een set “kale” koppen vragen. Behalve de koppen moet je ook nog een speciaal inlaatspruitstuk kopen en de prijs hiervan is 170,- gulden. De koppen zijn leverbaar voor 1340 modellen van 1984 t/m 1991 en voor modellen van 1992 en later. Aan modellen voor Sportster wordt gewerkt en deze zullen binnenkort leverbaar zijn. De spruitstukken zijn in twee modellen leverbaar, een type voor de oudere modellen originele en aftermarket carburateurs met twee boutgaten en een type voor de originele constant-vacuum carburateurs en Mikuni carburateurs met een plastic ring bij de carburateur aansluiting. 

De spruitstukken zijn ook in verschillende lengten leverbaar voor toepassingen op langere en kortere cilinders als je een sidewinderkit wilt monteren. Ik denk dat deze koppen zondermeer een aanwinst op de after-market zijn en dat er op dit moment geen andere set is die zoveel waar voor je geld geeft. Gun je motor eens wat meer adem en monteer eens een setje Edelbrock koppen.