Een CV-caburateur op je Shovel

EEN CV-CARBURATEUR OP JE SHOVEL

 

Na jaren tobben zijn de Harley-fabrieken de 90er jaren ingegaan met eindelijk een goede carburateur voor ons favoriet vervoermiddel. Natuurlijk was deze carburateur standaard wel voorzien van wat kleine beperkingen om het milieu tegemoet te komen, maar deze zijn eenvoudig aan te passen. Door het bijzonder hoge rendement van deze carburateur was het gewoon niet nodig om veel restricties in te bouwen om aan de steeds strenger wordende eisen te voldoen. In de jaren dat onze Shovelheads nieuw werden gebouwd was de standaard gemonteerde carburateur echter hele andere koek. De Kehin uit die tijd was een regelrechte ramp, kostte veel vermogen en ging bovendien snel kapot. In die tijd werd meestal een S&S carburateur gemonteerd om toch een beetje fatsoenlijk power uit de motor te kunnen peuteren. De tijden veranderen echter en tegenwoordig kun je beter een originele CV-carburateur monteren als een S&S. Het loopt beter en je bespaart veel benzine en dus geld in je portemonnaie.

De Constant-Vacuum carburateur is, op benzine-injectie na, de beste oplossing voor een verbrandingsmotor. Niet voor niets werden in de 50er jaren dit type carburateurs op alle snelle Engelse auto’s toegepast. Deze z.g. SU-carburateurs zijn ook lange tijd populair geweest op Harleys. De firma Rivera uit de U.S.A. is bijvoorbeeld beroemd geworden door deze kits. Het grote voordeel van deze carburateurs is dat de grootte van de venturie in de carburateur door het vacuum in het spruitstuk geregeld wordt, waardoor altijd een optimale stroomsnelheid van de lucht zorgt voor een goede verneveling van de benzine. Het mengsel is bij dit soort typen carburateurs dan ook van veel hogere kwaliteit dan bij een traditioneel model met vlinderklep of gasschuif. De moderne CV-carburateur is eigenlijk niets anders dan een verbeterde SU-carburateur. Door moderne materialen zijn nu constructies mogelijk die men vroeger in Engeland niet voor mogelijk had gehouden.

 

We gaan moderniseren
Hoe monteren we zo’n modern stukje techniek op onze Shovel? Nu dat is eigenlijk een fluitje van een cent! Dit is echt een dankbare klus die elke zelf-sleutelaar op eenvoudige wijze kan op een zaterdagje kan volbrengen. Allereerst heb je natuurlijk een CV-carburateur nodig. Vaak zijn deze tweedehands op beurzen voor een zeer redelijk bedrag te scoren. Naast dit belangrijke onderdeel moeten we dan nog een adaptor voor het originele spruitstuk en een bevestiging voor het luchtfilter hebben. Deze bevestiging van het luchtfilter is erg belangrijk. De oude carburateur zat namelijk stevig met bouten vast aan het spruitstuk. De CV-carburateur zit echter los in een rubber mof geschoven en zal dus aan de luchtfilterzijde stevig moeten worden bevestigd.

Natuurlijk zijn hier goede oplossingen voor op de markt. Er zijn voor een geringe prijs aluminium adaptors op de markt die met twee boutjes tegen het originele spruitstuk kunnen worden aangeschroefd en waar je zo een CV-carburateur in kunt schuiven.
Ook de bevestiging van de carburateur is geen probleem. Diverse leveranciers leveren een steun die eigenlijk bedoeld is voor een Evo-model, zowel verchroomd als in roestvrij-staal. Met behulp van een speciale adaptorkit is dezelfde beugel te gebruiken om hem ook perfect op een Shovelhead te monteren. De carburateur zit hiermee stevig bevestigd en je hoeft alleen nog maar een luchtfilter naar keuze tegen het boeltje aan te schroeven.

 

Afstellen
Natuurlijk is het belangrijk om de carburateur na montage even goed af te stellen. Je doet dit met behulp van de gasnaald, de middengebiedsproeier en de hoofdsproeier. Hierover hebben recent nog artikeltjes in Bigtwin gestaan. Doe dit goed en nauwkeurig; de beste carburateur die verkeert staat afgesteld zal altijd slechte resultaten geven. Voor de snelle jongens (al dan niet met meer CC’s) bestaat deze CV-carburateur ook nog met een 44 milimeter doorlaat van het merk Screaming Eagle. Je dient daarbij dan wel een andere spruitstuk adaptor en een inlaatspruitstuk met een grotere doorlaat van bijvoorbeeld S&S te gebruiken.

De benodigde onderdelen om je Shovelhead van nieuw leven te voorzien.
De adaptor met rubber ring is op het spruitstuk gemonteerd. Je kunt nu de CV-carburateur op zijn plek schuiven.
De carburateur zit op zijn plek.
Na montage van de bevestigingsbeugels zit de carburateur rotsvast. Nog even een luchtfilter monteren, afstellen en GAAN!