Een goede smering is belangrijk.

Tot 1973 gebruikte HD bij de Big Twins een smeersysteem waarbij de oliepomp één uitgang had en een druk op moest bouwen die via de oliekanalen alle smeerpunten van voldoende olie moest voorzien.

De olie die door de pomp teveel werd gepompt bij hogere toerentallen liep via een kogelklep direct terug naar het carter en werd via de terugvoerpomp weer terug naar de olietank gevoerd.

De verwachte levensduur van het bigend met deze constructie was 15.000 kilometer.

Dit was in die tijd ruim voldoende omdat men veel minder lange afstanden reed en dus jaren vooruit kon met het motorblok.

In 1973 ging men op de Big Twin modellen een full-flow smeersysteem bouwen omdat het oude systeem niet meer voldeed doordat mensen steeds grotere afstanden met hun motoren gingen rijden.

Met dit nieuwe full-flow systeem ging het bigend plotseling 100.000 kilometer mee. Een hele verbetering dus!

 

Wat is een full-flow smeersysteem?
Bij het smeersysteem van voor 1973 werden alle smeerpunten van olie voorzien door de druk die de oliepomp opbouwde en overal in het blok gelijk was. De pinionshaft van de krukas draait in een bronzen busje in het nokkenasdeksel.

Zowel in de zijkant van de bronzen bus als in de pinionshaft zit bij deze oudere modellen een klein gaatje.

Als deze twee gaatjes tegenover elkaar staan stroomt er wat olie door om het bigend te smeren.

De olie die daarna van de krukas drupte viel in het carter en werd door de ronddraaiende vliegwielen omhoog in de cilinders geslingerd om de zuigers te smeren.

Je begrijpt dat deze hoeveelheid olie minimaal is, waardoor een relatief snelle slijtage van het motorblok niet te voorkomen was.

In 1973 zagen de HD fabrieken in dat dit systeem niet meer van deze tijd is en werd overgegaan op een full-flow smeersysteem.

Bij dit systeem heeft de oliepomp in plaats van één uitgang voor de olie, er twee gekregen.

De ene uitgang geeft bij een warme motor een druk van rond de 12 pound om het bovenblok en de hydraulische lifters van de kleppen van olie te voorzien. De tweede uitgang stuurt via aparte oliekanalen al de overige olie naar het bigend. Bij de pinionshaft verviel het kleine gaatje aan de zijkant en via een gat aan het eind van de pinionshaft werd een contante stroom olie naar het onderblok gestuurd. Door deze constructie werden het bigend en de zuigers plotseling veel beter gesmeerd, hetgeen de levensduur van deze onderdelen vele malen langer maakte vergeleken met het oude smeersysteem.
Door montage van andere aandrijftandwielen voor de oliepomp liet men de pomp 20% sneller draaien om er voor te zorgen dat er voldoende olie naar en van het blok gevoerd werd.

 

De ombouw
De ombouw is niet echt moeilijk, maar je moet wel precies weten hoe het smeersysteem bij het betreffende motorblok van het betreffende bouwjaar werkt en waar de oliekanalen in het carter lopen.

Omdat er in de loop der jaren natuurlijk een grote verscheidenheid aan carters door HD gefabriceerd is, zijn er onderling vrij veel verschillen in de oliekanalen. Eerst dienen de oude oliekanalen die niet meer gebruikt worden, afgeplugd te worden met aluminium staf.

Het oude gaatje even opboren tot een maat die 0,1 millimeter kleiner is dan de diameter van het te monteren staafmateriaal en daarna met een drupje Locktite de prop in het carter tikken.

Als alles op zijn plek zit even de uitstekende “kopjes” van de proppen glad frezen of vijlen.

De firma S&S levert een handige boormal waarmee de nieuwe oliekanalen eenvoudig precies op de goede plaats geboord kunnen worden.

 

De pinionshaft
Omdat we met het full-flow systeem het bigend gedurende 360 graden olie gaan geven moet ook de pinionshaft en de bronzen bus aangepast worden. Als de oude pinionshaft nog goed is, hoef je deze niet te vervangen.

De oude modellen van voor bouwjaar 1973 hadden in het eind van de pinionshaft een plug om de as af te dichten.

Deze plug kan er eenvoudig uitgeboord worden, waardoor de as aan het uiteinde open is en de olie vrij naar het bigend kan stromen.

Naast de aanpassing aan de as dient ook de bronzen bus in het zijdeksel vervangen te worden door een model van na 1973 (onderdeelnummer 25582-73).

Deze bus laat de olie direct doorstromen naar de kamer achter de bronzen bus waar het uiteinde van de pinionshaft in uitkomt.

Bij het oude systeem ging de olie alleen naar het gaatje in de zijkant van de bronzen en kreeg de krukas alleen één keer per omwenteling een spuitje olie, bij het systeem van na 1973 is er een constante stroom olie naar het bigend en dat verlengt de levensduur van het blok ingrijpend.

Omdat de full-flow oliepompen 20% sneller dienen te draaien, moeten ook nog even de aandrijftandwieltjes van de oliepomp op de pinionshaft en de oliepomp as vervangen worden door modellen van na 1973.

Deze zijn volop verkrijgbaar via de aftermarket. Als je een motorblok hebt van voor bouwjaar 1954 wordt het vinden van het tandwiel op de pinionshaft iets lastiger en kun je alleen bij de firma S&S terecht.

Na de ombouw heb je in je oude motorblok een modern smeersysteem dat de levensduur van het blok ineens vele malen langer maakt.

In combinatie met een motorblok revisie maakt het niets uit in prijs, je stelt wel je volgende revisie er een jaar of tien mee uit. Altijd doen dus!

Het carter van een Panhead uit 1962 voor de ombouw.
De firma S&S levert een boormal om de nieuwe oliekanalen voor een moderne oliepomp te boren.
Na het afpluggen van de oude kanalen en het boren van nieuwe, is het blok geschikt om een moderne full-flow oliepomp te monteren.
Een moderne full-flow oliepomp gemonteerd op een Panhead blok uit 1962 voor betere smering.