Een goede voorrem op de springervork

Met het groeien van de populariteit van de bobbers, zien we steeds meer springer voorvorken die hierbij gebruikt worden.

Aad Samwel maakt een ontzettend groot assortiment dat via Zodiac en Motorcycle Storehouse in Nederland op de markt wordt gebracht. Een probleem bij deze voorvorken is echter de keus van de voorrem.

Origineel zijn deze voorvorken uitgerust met een trommelrem die door de HD fabrieken rond 1930 ontwikkeld is in een tijd dat paard en wagen nog gangbare vervoermiddelen waren en de wegen zo goed als leeg waren.

Daarnaast kon je in die tijd door alle gaten in de zandwegen toch niet hard rijden.

Goede remmen waren in die tijd daarom niet zo erg belangrijk, de eerste HD’s hadden zelfs zelfs helemaal geen rem op het voorwiel. Met het moderne drukke verkeer en grotere vermogens in de motoren is zo’n antieke trommelrem uit die tijd heden ten dage natuurlijk levensgevaarlijk. Wat kunnen we hiermee doen om de boel wat te verbeteren?

 

Dubbel werkende trommelrem
Er zijn dubbel werkende trommelrem sets op de markt die al een stuk beter werken dan de originele modellen.

Bij deze sets zitten, in plaats van één remsleutel die de remschoenen naar buiten drukt, er twee remsleutels in. Hierdoor ga je beide remschoenen over het gehele oppervlak benutten in plaats van ongeveer de helft van de remschoen.

Op een originele motor is dit al een hele verbetering en zeker een aanrader bij de oude WL en U modellen. Heb je echter een wat meer moderne kopklepper met de daarbij horende hogere topsnelheid, dan kom je met deze dubbel werkende trommelrem ook nog tekort bij een noodstop en kun je eigenlijk niet om een goede schijfrem heen.
Daarnaast moet er bij gebruik van de trommelremmen ook een oud model naaf in je voorwiel gezet worden.

De keus in uiterlijk is hierbij erg beperkt omdat deze naven alleen in originele modellen leverbaar zijn en bijvoorbeeld een 80-spaaks wiel al een flink probleem wordt.

 

Schijfrem
Voor een goede voorrem kun je haast niet om een schijfrem heen.

Eenvoudig in het onderhoud en je kunt snel en makkelijk remblokken vervangen.

Het aanbod in schijfremmen voor de springers is echter beperkt.

Er zijn kitjes op de markt die ronduit rampzalig zijn en niet veel beter werken dan de originele oude trommelremmen.
Laten we eerst eens gaan kijken wat nu eigenlijk de remvertraging bepaald van een schijfrem?

Allereerst natuurlijk het oppervlak van de remblokken dat op de remschijf drukt.

Hoe groter het oppervlak van de remvoering op de schijf, des te groter zal de vertraging zijn bij het remmen.
Een tweede belangrijk punt is de diameter van de remschijf.

Stel dat een bepaalde remklauw bijvoorbeeld een afstand van 1 meter nodig heeft op de remschijf om stil te komen te staan.

Als je een grote remschijf gemonteerd hebt, is deze afstand op de remschijf bijvoorbeeld afgelegd in 2 omwentelingen van je wiel. Heb je nu een kleinere remschijf gemonteerd waarvan de omtrek de helft kleiner is, dan zal je wiel pas na 4 omwentelingen stilstaan.

Je remweg wordt door de kleinere remschijf in dit geval tweemaal zo lang.
De meeste schijfrem kitjes die op de markt zijn voor de springer voorvork bestaan uit een zeer klein remschijfje met een remklauwtje dat van huis uit voor een bromfiets bestemd is.

Het zal iedereen duidelijk zijn dat je van deze setjes weinig of niets kunt verwachten.

Ze zijn net voldoende om stil te blijven staan als je met de motor op een helling staat voor het stoplicht, serieus remmen kun er niet mee.
Een veel betere rem krijg je door zelf een pakket samen te stellen uit losse onderdelen.

De firma Performance Machine levert fraaie 2-zuiger remklauwen en steunen om de klauw te monteren op een springer voorvork.

Je kunt hierbij kiezen uit een steun voor een 10, 11,5 of 13 inch schijf. In dit geval kozen we voor een 11,5 inch model remschijf omdat dit een standaard diameter is op de latere modellen HD en ze daardoor eenvoudig verkrijgbaar zijn in veel verschillende modellen, kwaliteiten en uitvoeringen.
De montage is eenvoudig en met een normale moderne naaf is er zelfs nog voldoende ruimte voor een kilometerteller aandrijving op de vooras.

Meestal moet je alleen even zelf een trekstangetje tussen de remklauw en de voorvorkpoot maken omdat de door PM geleverde stangetjes voor de latere modellen springers zijn zoals origineel in de Softail modellen gemonteerd worden en niet passen op de oude springers.

Dit klusje is natuurlijk met twee scharnierogen en een staafje RVS geen probleem voor een beetje handige sleutelaar.

 

Remcilinder
De remcilinder is meestal een zwaar onderschat onderdeel in het remsysteem.

Men laat zonder verder te kijken de oude remcilinder zitten of koopt een fraai aftermarket model puur op het uiterlijk.

Bij elk model remcilinder dient echter de diameter van de zuiger afgestemd te zijn op de diameter van de zuiger(s) van de remklauw. Vaak zal dan ook een andere remklauw betekenen dat ook een andere remcilinder nodig is voor een optimale werking van de rem.

Bij een te grote zuiger zal op de remhevel erg veel kracht moeten worden uitgeoefend tijdens het remmen zonder dat er veel gebeurd.

Bij een te kleine zuiger wordt de slag van de hevel veel te groot en raakt de hevel het stuur voordat de maximale remwerking bereikt is.

Een remcilinder met de juiste diameter zuiger zal niet te veel kracht nodig hebben en ongeveer 1,5 centimeter vrij blijven van het stuur als hij helemaal in geknepen is. Voor de meeste kleine aftermarket remklauwen is een zuiger diameter van 12 millimeter perfect.

Onder andere de firma K-Tech / Grimeca levert erg mooie handels met een “antiek” uiterlijk van een goede kwaliteit die ontzettend mooi staan op een Bobber.

 

Remleiding
Zoals bij de meeste zelfbouw projecten zal de remleiding even zelf gemaakt moeten worden. Het eenvoudigst werkt het universele systeem van het merk Goodridge.

Zij leveren een ongelooflijk groot assortiment nippels in chroom en RVS van een uitzonderlijke kwaliteit.

Ook de leiding zelf is in verschillende uitvoering leverbaar en je kunt kiezen uit RVS mantel, RVS mantel die geplastificeerd is en in Carbon Look.

Door middel van knelfittingen kun je zelf eenvoudig elke gewenste lengte en model leiding fabriceren.

Ook op een standaard motor zijn deze leidingen een aanrader.

Omdat zij veel minder uitzetten dan de originele rubberen leidingen krijg je een veel beter doseerbare rem.

Een dubbel werkende trommelrem is een grote verbetering op de oude modellen. Bij de nieuwere modellen kom je hiermee echter tekort
Duidelijk is het verschil te zien in diameter van de remschijf bij de standaard kit en de zelf uit losse onderdelen samengestelde rem
De gemonteerde remset op de motor. Ziet er gelijk wat robuuster uit dan de standaard remkit.