Een handige starthulp; De Paddockstarter

Iedereen die een motor rijdt met alleen een kickstarter weet dat na een revisie in combinatie met een nog niet goed afgestelde carburateur het starten niet leuk is.

Ook een motor die lange tijd stil gestaan heeft kan erg eigenwijs zijn.

Eerst even voortrappen zonder contact en op choke, daarna met contact aan trappen en dan een frustrerend plofje.

De hele procedure opnieuw doen. Weer met wat choke voortrappen, contact aan, starten en weer zo’n plofje. Al met al niet leuk en tegen de tijd dat je vlekken voor de ogen gaat zien en bloed begint te spuwen krijg je de neiging om de motor in de fik te steken.

Gelukkig is er voor dit startprobleem een perfectie oplossing.

Omdat de oude modellen steeds populairder worden, liepen we steeds vaker tegen het probleem aan van de eerste keer moeilijk starten met een nog niet goed afgestelde motor.

Als iemand in Nederland verstand heeft van oude wrakken is het Max Middelbos uit Raalte wel.

Als eigenaar van het American Motorcycle Museum wordt hij geregeld geconfronteerd met “barn finds” die ergens 30 jaar of langer in een schuur hebben gestaan en daarna niet direct vlot willen starten.

Dus maar eens een telefoontje richting Raalte. Max begon te lachen en vertelde dat hij al jaren een “Paddock Starter” had en dat dit de oplossing was.

Hij had het ding jaren geleden ergens op een beurs gekocht en wilde niet meer zonder.

 

Wat is een paddock starter?
Een paddock starter wordt gebruikt in de racerij en dient om een wegrace of dragrace motor te starten. Deze motoren hebben zelf geen startmotor en bijbehorende grote accu om gewicht te besparen. Vroeger werden zij aangeduwd, maar dat leverde nog wel eens spannende momenten op als de motor plotseling aansloeg en de bestuurder er achter aan “wapperde” en ondertussen probeerde zoveel mogelijk andere motoren en berijders te ontwijken.

Tegenwoordig start men deze motoren wat eenvoudiger met een starthulp of paddock starter. Een paddock is een andere benaming voor de “pits” of de ruimte waar tijdens de race gesleuteld en afgesteld wordt.

Een paddock starter bestaat uit een tweetal rollen die voorzien zijn van een ruw oppervlak om slippen van de band te voorkomen en beide aangedreven worden door een zeer sterke elektromotor.

Vaak hebben zij aan de zijkant van de band ook nog rollen om te voorkomen dat het wiel opzij “wegloopt”. Meestal wordt een flinke accu gebruikt voor de benodigde energie, maar ze bestaan ook met een 220 volt motor of een benzinemotor.

De werking is eenvoudig, de paddock starter wordt op de grond gezet, de motorfiets wordt met het achterwiel op de twee rollen gereden en door middel van de bijbehorende voetschakelaar laat men de twee rollen draaien en wordt de motorfiets via het achterwiel eenvoudig gestart.

Een stuk makkelijker dan aanduwen en ook veel veiliger.

 

Wel even zoeken
Op Google zoeken naar een paddock starter leverde in Nederland weinig op, de meeste bedrijven die iets dergelijks fabriceren zitten in Engeland of nog verder weg. Via een forum van antieke racers kwamen we in Zeeland terecht bij Joop van Classic Racing Solutions.

Hij bleek de paddock starters op bestelling te maken en bovendien ook goedkoper dan de modellen uit Engeland.

Na zes weken was de starter gereed en konden we hem op gaan halen in Yerseke.

Ondanks dat Joop de starters als hobby maakt, kregen we een prachtig professioneel apparaat in de handen gedrukt dat helemaal opgebouwd is uit nieuwe onderdelen.

Een duidelijke schriftelijke gebruiksaanwijzing ontbrak zelfs niet! Joop (en zijn vrouw) zijn gezellige mensen en onder het genot van een kopje koffie ging het gesprek over oude racers en wederzijdse kennissen uit het sleutel circuit.

Na de koffie met de paddock starter in de auto weer terug gereden uit Zeeland naar Utrecht.

 

Starten
Thuisgekomen moest het apparaat natuurlijk gelijk getest worden.

We hadden al weken een WL met een kromme kickstart as staan die al meer dan 15 jaar niet gelopen had en waarvan de carburateur uit elkaar was geweest.

We hadden al een paar keer staan trappen op het ding, maar met een kickstarter die nog maar de helt van zijn normale slag heeft was het onbegonnen werk en duwden we hem elke keer weer terug in een hoek van de werkplaats.

Dit was een perfect proef object voor onze nieuwe starter.

De starter werd op de grond gezet en de motor er achteruit opgereden.

Na de motor in zijn 2e versnelling te hebben gezet, werd voorzichtig de voet op de startknop van de starter gezet. We hadden allerlei capriolen verwacht, maar niets van dit alles.

Na ongeveer twee omwentelingen van het achterwiel sloeg de WL vlotjes aan, heftige rookwolken uitbrakend door resten oude olie en benzine in het blok.

Toen de rookwolken enigszins opgetrokken waren, konden we rustig de motor afstellen tot hij goed liep. Wat een uitvinding zo’n “paddock starter”, hadden we 10 jaar eerder moeten aanschaffen.

Je betaald er ongeveer 600 Euro voor, maar hij is zeker een veelvoud van dat bedrag waard.

De eerste keer starten van een gereviseerd motorblok in een motor met alleen kickstarter wordt ineens leuk!

Na een tijdje met de paddock starter gewerkt te hebben en zo langzamerhand alle modellen erop gehad te hebben, willen we hem nooit meer missen.

We zijn inmiddels tot de conclusie gekomen dat hij in elk huishouden thuishoort en we gaan nooit meer trappen tot je vlekken voor de ogen ziet.

Ook met twee man duwen door de straat is voorbij. Lang leve de man die de paddock starter uitvond!

 

De Paddock starter gereed voor gebruik.
De motor op de starter, nu alleen met de voet de startknop intrappen.
Als zo'n oud model een tijd heeft stilgestaan, kan de rookontwikkeling heftig zijn. Even allemaal een paar keer diep in- en uitademen en de rook is weer weg.