Een "oud model" Twincam

Toen de HD-fabrieken in 1999 overgingen op de Twincam motorblokken bracht dit groter veranderingen met zich mee. Vanaf voor de tweede wereldoorlog was bij de Big Twin modellen dezelfde bevestiging voor het motorblok in het frame gebruikt. Hierdoor was het mogelijk om oneindig veel combinaties van motorblokken, versnellingsbakken en frames te kiezen. Bij de introductie van de Twincam was dit opeens niet meer mogelijk. De bevestiging van het motorblok in het frame is totaal anders dan de voorgangers, waardoor de mogelijkheden beperkt werden. We gaan er iets aan doen.

 

Een ander motorblok
Alle voorgangers van de Twincam hadden aan de voor- en achterzijde van het carter bevestigingsogen waarmee het blok op het frame rustte en met vier bouten werd vastgezet. De versnellingsbak kwam, met uitzondering van de oude rubbermount modellen, apart in het frame. Bij de Twincam werd voor een totaal andere bevestiging gekozen. Er werden na 1999 twee modellen Big Twin blokken gefabriceerd. Eén model motorblok voor montage in de rubbermount modellen en een ander model motorblok voor vaste montage in het frame, zoals bij de Softail modellen. De motorblokken voor rubbermount frames hebben aan de voorzijde nog wel twee lippen waarmee het motorblok op de motorsteun wordt gemonteerd. Bij de Softail modellen komen aan de voorzijde van het motorblok twee lange draadeinden die horizontaal door het carter en de ogen in het frame gaan. Aan de achterzijde van het carter wordt de versnellingsbak gemonteerd. De versnellingsbak wordt op zijn beurt werd weer gemonteerd aan het frame. Deze wijze van monteren van het blok en bak in het frame heeft voordelen voor de fabriek. Door deze nieuwe constructie kan bij de fabricage van nieuwe motoren flink geld bespaard worden omdat de fabricage en montage aanmerkelijk eenvoudiger is geworden met dit systeem.
Voor de zelfbouwers zijn er echter veel minder mogelijkheden. Men kan geen gebruik meer maken van het gigantische assortiment frames dat op de markt is van de voorgaande modellen en ook het mixen van motorblokken en versnellingsbakken is niet meer mogelijk of in ieder geval veel moeilijker. Ook het toepassen van de verschillende aftermarket onderdelen is voor de zelfbouwer natuurlijk veel beperkter geworden.

 

Gebruik van de S&S carters
Er zijn al enige tijd steunen op de markt waarmee het mogelijk is om een Twincam motorblok voor de rubbermount modellen in een oud model frame te monteren in combinatie met een versnellingsbak van voor 1999. Als je echter een Twincam motorblok hebt dat eigenlijk voor een Softail bedoeld was, past dit niet omdat deze carters groter zijn om voldoende ruimte voor de balans assen te krijgen. Wat nu als een leuke chopper wilt bouwen met een Twincam motorblok of goedkoop een gebruikt Twincam motorblok met balans assen uit een schadefiets op de kop hebt getikt?
De oplossing is eenvoudig want natuurlijk heeft de aftermarket er al lang een oplossing voor verzonnen. De firma S&S maakt carters en krukassen waardoor de onderkant van je Twincam motorblok er net zo uit komt te zien als de oudere modellen en in elk frame past van voor 1999. Je kunt er gewoon alle onderdelen van een Twincam motorblok op monteren en daarna de boel eenvoudig in het frame vastzetten, in combinatie met een versnellingsbak naar keuze. De echte puristen kunnen zelfs een oude vier versnellingsbak met kickstarter er achter monteren als zij dat zouden willen. Hiermee zijn natuurlijk ineens veel mogelijkheden ontstaan voor de zelfbouwers.

 

Veel sterker
Een bijkomend voordeel is dat S&S bij hun carters voor een veel sterkere constructie heeft gekozen om de krukas in het carter te hangen. Bij de oude modellen Big Twins werd al ruim 40 jaar tot volle tevredenheid de krukas in de linker carterhelft gelagerd op twee forse conische rollagers (Timkenlagers). Hiermee is het mogelijk om de zijdelingse speling van de krukas in het carter exact af te stellen. Beginnend bij de modellen Twincams van 2003 en later hangt men echter de krukas aan beide zijden op een recht rollager. Hierdoor komt de krukas zijdelings “los” in het carter te liggen waardoor een veel minder sterke en stabiele constructie ontstaat. Waarschijnlijk is mede hierdoor de levensduur van de Twincam aanmerkelijk korter dan die van de oudere voorgaande modellen. Je kunt inmiddels setjes van o.a. Jims kopen om deze zwakkere constructie met recht rollager ook bij je standaard Twincam om te bouwen naar de veel sterkere oude constructie met Timkenlagers.

Natuurlijk heeft S&S rondom deze carters een heel “pretpakket” ontworpen. Een origineel blok blijft natuurlijk origineel en wie wil niet wat meer dan dat? Er zijn een groot assortiment krukassen, cilinders, cilinderkoppen en andere leuke speeltjes voor dit blok leverbaar, waarmee alles opgebouwd kan worden van oude lullen toerfiets tot een agressief asfalt monster. Een testrun op de Dynobank liet zien dat een 124 CI (2032 cc) blok dat met standaard S&S onderdelen was opgebouwd tussen de 135 en 140 PK leverde. Daarmee moet je toch leuk mee kunnen komen tijdens een tourritje over de dijk langs de Lek.

 

Bouwen
Nadat we alles uitgepakt hebben kunnen we aan de gang. Voor we de krukas definitief in het carter hangen controleren we eerst even of de drijfstangen genoeg ruimte in het carter hebben. Vooral als je een krukas met een langere slag monteert moet je op dit punt even goed opletten. We leggen de krukas in de linker carterhelft met de zuigers en de cilinders gemonteerd. Nu rustig de krukas een slag rond draaien en kijken of overal voldoende ruimte is tussen de drijfstangen en het carter. Bij een krukas met een langere slag moet soms een randje aluminium van het carter met een handfrees verwijderd worden. Hierna kunnen de carterhelften definitief dichtgemaakt worden. Denk eraan om een S&S werkplaatsboek te gebruiken bij de montage. De aanhaalmomenten die in een origineel HD servicemanual staan kloppen niet met de waarden voor de S&S carters.
Als de twee carterhelften op elkaar zitten kunnen we verder met het nokkenas compartiment.

 

Reed valve
We beginnen met de montage van een S&S Reed Valve. Deze accessoire is ook voor een standaard Twincam A model een grote aanwinst. Het is een aluminium ring die de ruimte van het carter waar de krukas in draait scheidt van de nokkenaskamer.
Normaal kan bij een origineel blok de lucht met daarin de oliedeeltjes zich langs het rollager verplaatsen tussen deze twee compartimenten. De Reed Valve laat de druk in één richting door. Na montage van een reed valve kan de druk uit het carter bij het omlaag gaan van de zuiger gewoon ontsnappen naar de nokkenasruimte en daarna via de ontluchting naar buiten. Bij het omhoog gaan van de zuiger sluiten echter de klepjes van de Reed Valve zich en kan geen lucht in het carter terugstromen. Door montage van deze één richtingklep wordt het vieze olielekken uit de carterontluchting via het luchtfilter bij de standaard modellen voorkomen en het levert ook nog wat extra vermogen op.

 

Feuling oliepomp
De originele oliepomp is berucht door zijn minimale werking, dus deze verhuist naar de afvalton en wordt vervangen we door een model van Feuling om in de toekomst verzekerd te zijn van voldoende olie op de juiste plaatsen. Over deze oliepompen is al eerder een artikel gepubliceerd in Bigtwin met daarin een uitgebreide beschrijving (als je het artikel niet meer terug kunt vinden staat het op de site www.prostreetholland.com). Verder is de afbouw van het motorblok eigenlijk “appeltje, eitje”. We bouwen dit blok relatief standaard op omdat de eigenaar dat snel genoeg vindt. Er zijn echter voor de liefhebbers nog ongekende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld nog kiezen voor big-bore zuigers met bijbehorende cilinders, tandwieloverbrenging voor de nokkenassen i.p.v. de kettingen met stelschoen, een setje snelle Super Stock cilinderkoppen van S&S, verzin het en het is wel leverbaar onder de slogan “Speed cost money, how fast do you want?”. Vergeet echter niet dat deze blokken van zichzelf al aardig fors zijn uitgevoerd en een origineel motorblok in een lichte motor al erg goed presteert, ook zonder allemaal “snelle spulletjes”.

Nadat de laatste onderdelen aan het motorblok gemonteerd zijn, kan het blok in elk origineel of aftermarket Softail frame dat voor een Evo motorblok bestemd is gehangen worden. Met wat kleine aanpassingen kun je deze blokken zelfs in een Shovel frame monteren.
Voor de ontsteking kun je het eenvoudigst een model van Altmann monteren. Deze ontstekingen werken erg goed en zijn eenvoudig aan te sluiten. Als de donormotor voorzien was van een CV carburateur kun je deze gewoon weer gebruiken, anders is misschien een S&S carburateur een goede keus. Op een zelfbouw motor de keus op injectie laten vallen is meestal een minder goede oplossing omdat deze systemen wat gecompliceerder zijn dan een simpele carburateur.

Veel plezier met je volgende project, have fun!

Het S&S carter met de bijbehorende krukas
De sterke Timkenlagers die er voor zorgen dat de krukas veel beter in het carter gemonteerd kan worden
Natuurlijk monteren we de "Reed Valve" breather van S&S. Is ook voor een standaard motor een goede investering.
De nokkenassen zijn gemonteerd en het onderblok is alweer haast gereed.
Een lekker fors blok. Kan zo in een Evo frame geplaatst worden en dan maar flink gas geven.