Een sterke Twincam

De eerste motorblokken van de Twincam modellen willen nog wel eens bij een relatief lage kilometerstand de geest geven als je het vergelijkt met de latere modellen van na bouwjaar 2006.

Voor de gemiddelde rijder is de levensduur ruim voldoende, maar voor de echte kilometervreters, die ook van een pittig tempo houden, kan dit moment wel eens te snel aanbreken.

Met name het onderblok veroorzaakt bij deze modellen meestal de problemen. De krukas is in het carter gelagerd met twee rechte rollagers, waardoor de krukas zijdelings kan bewegen en niet op een vaste plaats draait in het carter. Ook de nokkenaslagers veroorzaken regelmatig problemen bij de modellen van voor 2006.

De eerste modellen Twincams hadden de krukas problemen niet omdat daarbij de oude, vertrouwde conische rollagers (Timken) gemonteerd waren die daarvoor ook in de Evo, Shovelhead en laatste modellen Panhead zaten. Deze constructie was “bulletproof” en ging nooit kapot.

Waarschijnlijk om goedkoper te kunnen produceren werd in 2003 overgegaan naar twee rechte lagers voor de krukas.

Hoe kun je nu van de eerste modellen Twincams de boel wat sterker maken?

 

Timken lagers in een nieuw model Twincam
Omdat al spoedig bleek dat de rechte lagers problemen gaven en veel minder betrouwbaar waren bij een wat ruigere rijstijl, kwamen er al snel kitjes op de markt om de Twincams om te bouwen naar de veel sterkere Timkenlagers die eerder gemonteerd werden. Onder ander de firma Jims levert deze kit, inclusief het benodigde gereedschap voor de montage.

In ons geval betrof het echter een Twincam uit 2005 waarvan de carters dermate in de prak waren gelopen door kapotte nokkenaslagers dat er niets meer mee te beginnen viel. Omdat we toch nieuwe carters moesten monteren, kozen we gelijk maar voor een fraai setje van S&S waar de voorziening voor Timkenlagers standaard al in zit.

Dit scheelt veel werk en daarnaast zijn de S&S carters op de kritieke punten zwaarder uitgevoerd.

Zo is bijvoorbeeld ook de voorste bevestiging waarmee het motorblok in het frame wordt gehangen verstevigd en voorkomen we in de toekomst scheuren op dit punt bij een wat ruigere rijstijl.

Een mooie bijkomstigheid is nog dat je bij de carters gratis een reedvalve krijgt die zorg draagt voor een betere regeling van de druk in het carter.

Nokkenaslagers
Ook de nokkenaslagers in de carterhelft zijn erg kwetsbaar bij de oudere Twincams.

Bij de eerste modellen waren er ook problemen met de lagers in de plaat die aan de buitenzijde de nokkenassen en oliepomp op zijn plek houden, maar dat werd bij de modellen vanaf bouwjaar 2000 naar behoren opgelost met een sterker lager voor de achterste nokkenas.

De twee naaldlagers in de rechter carterhelft voor de nokkenassen verdienen nog wel aandacht.

Met name de modellen met lagers waarbij de naalden in een plastic kooi lopen gaan vrij snel kapot en dienen altijd direct vervangen te worden door modellen zonder kooi met meer naalden in het lager.

Als je aan de nokkenassen moet werken is het altijd verstandig om deze twee lagers even te vervangen door nieuwe. De beste oplossing is dan gelijk sterkere lagers monteren die alleen rollen bevatten zonder kooi.

Ga bij de montage van nieuwe lagers niet knoeien met een stukje pijp en een hamer, maar gebruik het originele gereedschap om de lagers uit het carter te trekken en de nieuwe recht en op de juiste diepte weer te monteren.

Dit is eenvoudig te doen zonder het blok uit het frame te halen. Het benodigde gereedschap is overal verkrijgbaar en o.a. de firma Jims maakt hiervoor een keurig setje van hoge kwaliteit.

Opbouwen
We gaan nu met ons blok aan de gang. Het betreft een Twincam A motorblok uit een Road King van 2005 dat erg enge geluiden gaf.

De boel dus maar demonteren. Al snel werd het probleem gevonden; het naaldlager in de carterhelft van de voorste nokkenas was veranderd in een onherkenbaar stukje vervormd metaal.

De naalden die vroeger in het lager zaten waren in fijngemalen vorm door het blok gaan zwerven en hadden hier en daar de boel flink vernield.

De oliepomp had geblokkeerd door stukjes naald en was opengebarsten, het bigend van de krukas zat vast door gruis en van de voorste nokkenas was ook niets meer over.

In deze Twincam bleken nog de zwakke naaldlagers met kooi te zitten, met alle gevolgen van dien. Ook de stelschoenen van de nokkenas kettingen waren totaal versleten.

Stelschoenen
Overigens komen we problemen met de stelschoenen van de nokkenassen vrij vaak tegen. Veel HD rijders die zelf het onderhoud doen, vergeten dat deze stelschoentjes elke 35000 kilometer gecontroleerd dienen te worden en dan haast altijd moeten worden vervangen. Tijdig vervangen van de lagers en wat beter onderhoud aan de stelschoenen had erg veel geld bespaard!

Omdat de nokkenas het enige tijd zonder lager had moeten stellen, was het gat in het aluminium carter, waar normaal het lager in zit, flink uitgelubberd en was montage van een nieuw lager niet meer mogelijk.

De carterhelften moeten hierdoor ook vervangen worden. We pakken een mooi setje carters van S&S en ook de nieuwe krukas gebruiken we van hetzelfde merk.

We hebben dan in ieder geval een mooie sterke basis voor onze Road King.

De opbouw is met het juiste gereedschap eigenlijk een erg simpel klusje. S&S levert keurig alle benodigde lagers, montage materialen, O-ringen en zelfs een reedvalve bij de kit. Als het carter met daarin de krukas dicht zit, kunnen de cilinders en cilinderkoppen weer gemonteerd worden.

Nokkenas compartiment
De originele nokkenassen van de modellen na 2006 hebben een grotere diameter op de punten waar de nokkenas in het carter gelagerd is.

Je kunt hierdoor niet de originele latere modellen nokkenassen in de oudere carters monteren.

Omdat de oude nokkenassen volledig in de prak waren gelopen, kiezen we ter vervanging een setje van de firma Andrews. Zij maken voor de modellen van voor 2006 een z.g. “conversion kit” waarbij de “roller chain” van de latere modellen van na 2006 gecombineerd met hydraulische kettingspanners gemonteerd kan worden.

Deze nokkenassen hebben op het punt waar zij in het carter draaien de originele maatvoering van de oude modellen van voor 2006, terwijl zij aan de buitenzijde de grotere maatvoering van de latere modellen hebben. Je moet deze kit wel een buitenste plaat van na 2006 monteren met een grotere lagerdiameter.

De rollerketting voor de nokkenassen geeft een veel minder zware belasting voor de lagers omdat de oude modellen nokkenaskettingen erg sterke mechanische spanners hadden die de kettingen en lagers zwaar belasten.

Voor de oliepomp gebruiken we een model met grotere opbrengst van screamin’ Eagle. De grotere oliepomp is noodzakelijk omdat de pomp, behalve voor de smering van het motorblok, ook voor voldoende druk moet zorgen voor de hydraulische kettingspanners.

Nokkenas compartiment
Na montage van de krukas in de carterhelften kan eerst de reedvalve en daarna de oliepomp op zijn plekje in het carter.

Hierna monteren we de plaat met de daarin de gemonteerde nokkenassen. Bij montage van de buitenste tandwielen en ketting voor de aandrijving tussen de krukas en de nokkenassen even opletten.

Allereerst dienen de tandwielen met behulp van de merktekens op tijd gezet te worden en de kettingwielen dienen in lijn te staan.

De vulringen hiervoor zitten niet bij de Screamin’ Eagle kit en dienen even apart besteld te worden.

Voor het blokkeren van de kettingwielen leveren HD en Jims een handig stukje gereedschap.

Dit heb je echt nodig om de tandwielen te blokkeren en de bouten van de tandwielen op het juiste moment vast te zetten. Hierna kan het buitenste deksel gemonteerd te worden.
Ook voor dit klusje geldt weer hetzelfde; houdt het originele H-D werkplaatshandboek aan en gebruik alleen het originele daarvoor bestemde gereedschap!

Ook alle aanhaalmomenten en de voorgeschreven soorten borgmiddel dienen gebruikt te worden.

Uit de losse hand creatief met de H-D blokken aan het sleutelen gaan mislukt altijd en kost (te) veel geld.

Afbouwen
Het ergste leed is nu geleden en resten alleen nog de laatste kleine handelingen. We laten eerst de 4 nokvolgers in het carter zakken en monteren de kapjes om ze op hun plek te houden.

Daarna de klephulzen en stoterstangen monteren. Hierna kunnen de tuimelaars en de bovenste klepdeksels op hun plek.

Na inbouw in de motor heb je een beresterk Twincam blok gekregen dat er weer (zeer) vele kilometers tegen kan.

Rechts het carter van S&S met de sterke Timkenlagers. Links het originele carter met een recht rollager.
De nieuw krukas van S&S naast de kapot gelopen krukas die uit het blok kwam.
De nieuwe krukas wordt gewoon met de oude vertrouwde Timkerslagers in het carter gefixeerd
De reedvalve die voor een betere regeling van de druk in het carter zorgt.
Links de oude nokkenassen met "silent chain" rechts de Anderws nokkenassen voor de "roller chain" van de modellen van na 2006