Effe dollen met een CV-Carburateur

De CV carburateur is het beste dat ooit standaard op een Harley gemonteerd werd. Vele nummers terug schreven we al wat stukjes in Bigtwin hoe deze carburateur nog verder kunt verbeteren en hoe je hem op een Shovelhead kan monteren. Deze oude artikeltjes zijn terug te vinden op de site www.prostreetholland.com, kijk onder de button “publicaties”. Dit keer gaan we weer een stapje verder en kijken we of we eenvoudig nog wat meer vermogen uit de CV kunnen peuteren.

 

Volume spruitstuk
Het volume tussen de gasklep en de cilinder vergroten geeft over het algemeen een merkbare verbetering. De gasstroom in een carburateur is nooit constant en vindt plaats in pulsen. Als de inlaatklep van de motor open staat zal er een vacuüm in het spruitstuk zijn en een grote flow in de carburateur ontstaan. Als de inlaatklep dicht gaat stopt de doorstroming even, tot er weer de klep van de andere cilinder open gaat en het proces opnieuw start. De gasstroom zal tijd nodig hebben om op te starten, alvorens de maximale stroomsnelheid te bereiken. Tijdens dat opstarten van de gasstroom zal er te weinig mengsel geleverd worden aan het motorblok hetgeen natuurlijk vermogensverlies oplevert. Daarnaast kan, afhankelijk van de keuze van de overlap van de nokkenas, een schokgolf in het spruitstuk ontstaan op het moment dat de uitlaatklep en inlaatklep gelijktijdig openstaan tijdens de overlap. Ook zal de gasstroom op het korte stukje tussen de gasklep van de carburateur en de splitsing in het spruitstuk steeds van richting moeten veranderen omdat de inlaatkleppen van beide cilinders beurtelings opengaan. Deze problemen kunnen aanmerkelijk verbeterd worden door het volume van het spruitstuk (plenum) wat te vergroten. Het vergroten van het plenum neutraliseert ook ten dele het probleem van een eventueel te kleine carburateur. Door het grotere volume van het spruitstuk lijkt het blok een grotere carburateur te “zien”. Zoals bij alles zijn er niet alleen voordelen, maar er kleven ook nadelen aan het vergroten van het plenum. Een te groot volume van het spruitstuk zal de motor trager laten reageren op het gas geven. Onze ervaring met CV carburateurs is dat dit in praktijk merkbaar begint te worden bij een verlenging van meer dan 1 inch (25,4 mm). De eenvoudigste oplossing is een after-market vulstuk te monteren tussen de carburateur en het spruitstuk en zo het plenum te vergroten. Een vulstuk van 16 millimeter geeft goede resultaten en is verkrijgbaar via Motorcycle Storehouse (bestelnummer 927016). Nog even een tip voor rijders die een S&S carburateur gebruiken; ook hiervoor zijn van de firma S&S spacers verkrijgbaar met een dikte van ¼ inch, 3/8 inch en 1 inch. Houdt er wel rekening mee dat het luchtfilter iets naar buiten komt en bij de bevestiging van het luchtfilter aan de cilinderkop vulbusjes met dezelfde lengte als de maat van het vulblok tussen de carburateur en het spruitstuk gebruikt moeten worden. Ook deze setjes vulbusjes zijn leverbaar via Motorcycle Storehouse.

 

ThunderJet
Het optimaal afstellen van een carburateur op de HD’s blijft lastig. Er zal altijd een compromis moeten worden gesloten bij de keuze van de juiste sproeiers in de carburateur. Dit wordt veroorzaakt omdat de hoofdsproeier over een zeer breed toerengebied zijn werk moet doen. Als je over het maximale vermogen wilt beschikken bij volgas, zal de motor in het middengebied wat te rijk staan afgesteld en daardoor minder presteren bij half gas. Stel je hem echter in het middengebied af voor maximale prestaties, dan gaat dat weer ten koste van het vermogen bij topsnelheid door een te arm mengsel bij vol gas. Blijft dus allemaal niet ideaal. We gaan het probleem oplossen door de montage van een Thunderjet.

 

Wat is een Thunderjet?
De Thunderjet is een 3e brandstof voorziening met een ingebouwd luchtmengsel correctiesysteem dat extra brandstof levert als de motor daarom vraagt in de hogere toerentallen. Normaal regelt de hoofdsproeier de hoeveelheid brandstof voor zowel het middengebied (ongeveer vanaf 2500 toeren per minuut) als bij het rijden tijdens volgas. Door een Thunderjet in de carburateur te monteren wordt het mengsel wat rijker gemaakt als de motor daar om vraagt vanaf ongeveer 4500 toeren per minuut. Het systeem werd in eerste instantie ontwikkeld door Mikuni voor tweetakt motoren en heette de Power Jet. In Amerika kwam de firma Thunder Tech Products op het idee om het extra brandstof circuit pasend te maken op een S&S carburateur en noemde dit product de Thunderjet. Later werden er modellen voor andere carburateurs ontwikkelt, zoal de moderne CV-carburateur. Om de Thunderjet op je carburateur te bouwen moet een gaatje in de carburateur geboord en schroefdraad getapt worden om de extra sproeier te monteren. Ook moet er een nippel in de vlotterkamer gemaakt worden voor de aanvoer van de extra benzine naar de Thunderjet.
Door de montage van de Thunderjet kun je nu de motor optimaal afstellen voor het middengebied. De Thunderjet zal in de toekomst het optimale mengsel verzorgen in de hogere toerentallen. Dit systeem functioneert zo goed dat je de vraag kunt stellen waarom dit niet standaard in elke carburateur zit ingebouwd. De reden zal waarschijnlijk de strenge emissie eisen zijn.

 

Montage
De montage van de Thunderjet is met het juiste gereedschap een eenvoudige ingreep. Eerst boren we een gat van 5,5 millimeter in de carburateur op de plaats waar de Thunderjet moet komen. Hierbij is het even opletten. De plaats die in de bijgeleverde beschrijving staat kun je beter niet aanhouden. In de beschrijving staat dat het gat onder een hoek van 90 graden geboord moet worden ten opzichte van de horizontale as van de carburateur. Als je dit doet, past de luchtfiltersteun meestal niet meer. Houdt een hoek aan van rond de 110 graden voor het te boren gat. Hierna tappen we een ¼ UNF schroefdraad in het gat. Vanuit de binnenzijde van de carburateur doorlaat kan nu de messing sproeierbuis op zijn plek geschroefd worden. Vergeet niet een druppeltje Locktite op de schroefdraad te doen. Na montage van het aluminium afstandbusje kan het huis van de Thunderjet op zijn plaats geschroefd worden. Ook in de vlotterkamer boren we een gaatje van 5,5 millimeter en tappen ¼ UNF schroefdraad voor de nippel van de benzine toevoer. Maak alles netjes schoon en zorg ervoor dat er geen spanen van het boren en tappen achterblijven in de carburateur. Nu kan de carburateur weer in elkaar gezet worden en het slangetje tussen de nippel in de vlotterkamer en de Thunderjet gemonteerd. Hierna plaatsen we de carburateur weer op de motor.

De Firma Zippers levert een handige mal (onderdeelnummer 713-915) voor diegene die niet over een freesbank beschikken. Met dit hulpstuk kan men met een eenvoudige boormachine het klusje klaren. Als je problemen hebt bij het uitvoeren van deze ingreep door gebrek aan het juiste gereedschap, zal je lokale dealer je vast wel behulpzaam willen zijn en het klusje voor je willen klaren.

 

Afstellen van de Thunderjet
Bij de kit worden sproeiers maat 80, 100 en 120 geleverd. Deze zijn een mooi beginpunt. Als je andere maten wilt gaan proberen, kun je gewoon Mikuni sproeiers gebruiken. Op 1200 cc en 1340 cc motoren kun je het best tussen de maten 80 en 100 sproeiers proberen. Op Twincams moet je het tussen de 100 en 120 maten gaan zoeken. Overigens is op de Twincams het voor optimale prestaties beter om de origineel gemonteerde CV te dumpen omdat deze eigenlijk veel te klein is. Een 44 millimeter model CV van Screaming Eagle is een reusachtige verbetering voor je Twincam. Het kost een paar knaken, maar je krijgt er ongelofelijk veel voor terug. Natuurlijk wel combineren met een Thunderjet.

 

De uitlaten
De beste resultaten krijg je met dempers die wat tegendruk geven. De originele uitlaten zijn te ver gedempt en kosten redelijk veel vermogen. Dragpipes zijn haast niet af te stellen in het middengebied en dat is precies het toerengebied waar men normaal het meest gebruik van maakt. Geen dragpipes monteren dus! Zelf hebben we goede resultaten men dempers en uitlaten van Screaming Eagle, Supertrapp en Cobra.

 

Luchtfilter
Een goed luchtfilter is natuurlijk ook erg belangrijk. Dit is al eerder beschreven in Bigtwin en we gaan er dus niet al te ver op door. Gooi in ieder geval het originele filterelement en de lelijke zwarte plastic achterkant van het luchtfilterhuis in de vuilnisbak en vervang het door een beter model van Screaming Eagle of de aftermarket. Voor de luchtfilterelementen is K&N toppie!

Na de Thunderjet gemonteerd en de carburateur goed afgesteld te hebben staat niets meer een sportieve proefrit in je weg. Eerst even het startknopje indrukken, en dan: Just go like hell!

 

Een verlengstuk aan het spruitstuk gemonteerd.
Het setje spacers om het luchtfilter naar buiten te brengen.
De sproeierbuis van de Thunderjet is in de venturie gemonteerd.
Het nippeltje voor de aanvoer van de benzine voor de Thunderjet komt in de vlotterkamer van de carburateur.
De carburateur, voorzien van de Thunderjet kan weer terug op de motor.
Monteer altijd een goed luchtfilter, in dit geval de Super Sucker van Zodiac