ELEKTRISCH STARTEN, MAAR DAN ANDERS

Er zijn inmiddels vele kitjes op de markt om de oude HD modellen elektrisch startend te maken. Met de vergrijzing van de berijders en de voorliefde voor de oudere modellen HD is dit tegenwoordig een veel voorkomende aanpassing. Daarnaast is men tegenwoordig wat meer comfort gewend en heeft niemand meer een slinger aan de voorzijde van zijn auto om te starten maar doet dit gewoon elektrisch. Bij de vele kitjes op de markt om een oud model elektrisch startend te maken is de constructie eigenlijk altijd gelijk en afgekeken van de latere (na 1965) Big Twin modellen die origineel vanaf de fabriek een startmotor hebben.

 

Er is echter één systeem dat afwijkt van de kopie van de latere originele constructie. De bedenker gaat er van uit dat de oude modellen met je been gestart horen te worden en als je op zo’n oud model een startmotor wilt monteren, moet je dus een “elektrisch been” monteren. Niets veranderen aan de koppeling of primaire kast, maar gewoon de kickstarter met een startmotor elektrisch aandrijven. Alleen het achterspatbord moet iets aangepast worden om ruimte te maken voor de startmotor, maar dit is haast niet zichtbaar. Dit heeft voor de puristen onder ons het voordeel dat er haast geen originele onderdelen aangepast hoeven te worden en de motor zonder problemen eenvoudig weer helemaal origineel kan worden gemaakt. Ook kun je natuurlijk bij verkoop van de motor de kit demonteren en de motor met alleen een kickstarter verkopen. De gedemonteerde kit kan je dan later weer op een ander oud model met vierbak HD monteren.

Er zijn twee van dit soort kits op de markt, één voor de modellen met stijve frames tot en met 1957 en één voor de modellen 4-bak met achtervering vanaf 1958.

 

Elektrische kickstart kit

Deze kit om de kickstarter elektrisch te maken wordt gefabriceerd door de firma Canonball en is netjes met “Duitse gründlichkeit” afgewerkt en wordt zeer compleet afgeleverd met duidelijke montage voorschriften in de van Canonball bekende houten kist. De kit bestaat uit een startmotor met daaraan de bevestigingssteun en starterkoppeling, een langere kickstart as, een langere koppelingshevel, een langere koppelingsdrukpen, een langere rempedaal as, een startrelais en het benodigde montagemateriaal. Naast de aanschaf van deze kit heb je dan alleen nog een startknopje en, indien je motor nog geen 12 volt installatie heeft, ook nog een 12 Volt accu, dynamo, bobine en lampjes nodig.

 

Montage

Voor je echt kunt beginnen moet je eerst alles demonteren dat in de weg zit voor de montage van de kit. We verwijderen de uitlaat, de accu, het achterwiel, het achterspatbord, de primaire aandrijving met primaire kast, de remstangen en de as van de achterrem die door het frame gaat. Na de olie afgetapt te hebben demonteer je het kickstarter deksel van de versnellingsbak en de tapeinden voor de bevestiging van het deksel. Van de versnellingsbak demonteer je het lager van de koppeling drukpen, de drukpen zelf en de kickstart clutch met moer.

 

Nu kunnen we weer beginnen met opbouwen; Eerst monteren we de bij de kit geleverde, langere rem as met vulring in het frame zodat de hevel iets naar buiten komt om wat ruimte te maken. Hierna kan de primaire aandrijving met koppeling en kast weer gemonteerd worden. De oude tapeinden in de zijkant van de versnellingsbak vervang je door een setje langere tapeinden die bij de kit geleverd worden. Gebruik voor montage van de tapeinden een drupje medium Loctite. Twee tapeinden, op de 3 uur en 5 uur positie, monteer je niet omdat we daar zoveel mogelijk ruimte willen houden voor de uitlaat. Bij de kit zitten 2 inbusbouten die op deze plek komen.

 

Eerst monteer je een pakking over de langere tapeinden en plak je met wat vet de twee spieën in de hoofdas van de bak.  Hierna zet je de hoofdas van de versnellingsbak met daarin de spieën in een stand waarbij je beide spieën goed kunt zien. De voorgemonteerde koppeling (starter clutch) in de vulplaat draai je zo dat de spiebanen in precies dezelfde stand staan als de spieën in de hoofdas van de bak. Nu druk je de vulplaat over de tapeinden en let er op dat de spieën op hun plek blijven en netjes in de starter koppeling vallen.

Als de spieën los in de spiebaan liggen, kan het wel eens lastig zijn om ze op hun plek te houden bij montage van de startkoppeling. Door aan de zijkant van de spie een center te geven zitten ze wat vaster in de spiebaan en lukt het beter. Een tweede alternatieve methode is om eerst de vulplaat met koppeling te monteren en daarna de twee spieën vanaf de buitenzijde te monteren. Je tikt voorzichtig met een drevel de spieën iets naar binnen zodat daarna de borgplaat netjes past.

Het eenvoudigst is om hierna met twee vulbusjes en moeren de vulplaat met startmotor even te fixeren op de versnellingsbak. Nu kan de moer met borg op de hoofdas van de bak gemonteerd worden.

 

De montage van het kickstart deksel gaat nu wat anders dan origineel. Eerst monteer je het kickstart tandwiel op de langere kickstart as. De as met tandwiel stop je door de opening in het vulstuk op de bak. Je stopt het tandwiel schuin door de opening en daarna zet je de as recht in het verlengde van de bak. Ook stop je even de langere koppeling drukpen in de holle as. Nu monteer je de tweede pakking op de vulplaat en schuift het kickstart deksel over de kickstart as en de tapeinden. Daarna kunnen de moeren en de twee inbusbouten gemonteerd worden die het deksel vastzetten op de versnellingsbak. Nadat het kickstart deksel op zijn plek zit, monteer je aan de buitenzijden de vulbus die je vastzet met het inbusboutje voor de borging. Let er hierbij op dat het inbusboutje in het voorgeboorde putje in de kickstart as valt.

 

Accu

Standaard zat in deze modellen een vrij hoge 6 Volt accu. Veel van deze oude modellen zijn in de loop der jaren omgebouwd naar 12 Volt en men monteert dat een kleine passende scooter accu van 12 Volt in de olietank. Voor de startmotor hebt je echter wat meer stroom nodig om hem rond te laten draaien. Er zijn twee oplossingen voor dit probleempje. Je kunt met wat slijp en laswerk de originele olietank aanpassen, zodat er bijvoorbeeld een accu inpast van een laat model Sportster. Het voordeel hiervan is dat je later goedkoop bij elke HD dealer een nieuwe accu kunt halen. Als je geen zin hebt om je originele olietank aan te passen kun je ook een speciale accu monteren die zo in de olietank past. Dit zijn erg kleine accu’s die je ook gewoon op zijn zijkant kunt monteren en toch een flinke startstroom hebben. Deze kleine accu’s zijn 12 Volt antigravity lithium-ion accu’s en hebben een startstroom van 360 cold cranking amps. Ze zijn extreem licht en klein, maar presteren even goed als hun veel grotere broertjes. Het nadeel is dat ze niet bij pech onderweg overal eenvoudig verkrijgbaar zijn bij elke locale HD dealer. Daarnaast is de prijs best stevig vergeleken bij een standaard accu. Als je het zonde vindt om je originele olietank te verlassen voor een 12 Volt accu, is het alternatief om je originele olietank apart te leggen en goedkoop een imitatie after-market model te kopen. Deze kun je dan verlassen voor de grotere accu.

 

De kit van de firma Cannonball. Compleet en bijzonder mooi afgewerkt.
Tot zover moeten we de zijkant van de versnellingsbak demonteren.
Na montage van langere tapeinden kan de plaat met startmotor en starterclutch op zijn plek worden geschoven.
De kickstart as plaatsen we eerst door de uitsparing in de versnellingsbak.
Een speciale accu met een startstroom van 360 Ampère die zo op zijn zijkant gemonteerd kan worden op de plek van een 6 Volt accu. Let op het pakje sigaretten om een idee te krijgen van het formaat van de accu.
Je moet goed kijken om te zien dat deze motor uitgerust is met een startmotor.