Even Tanken

Vroeger was het leven een stuk eenvoudiger bij de benzinepomp. Je motor begon in te houden, je draaide je benzinekraan op reserve en stopte bij de eerste de beste pomp en gooide je tank weer vol. Je kon dan kiezen uit normale- of super benzine. Op een standaard motor tankte je ‘normaal’ en als je een wat hogere compressieverhouding had koos je voor ‘super’. In de benzine zat gewoon lood, hetgeen goed was voor de levensduur van je kleppen. De benzine uit die tijd had een smerende werking bij ontbranding en zorgen ervoor dat de materialen in je carburateur niet uitdroogden. Je hoefde er verder alleen maar op te letten dat je niet per ongeluk diesel in je motor gooide.
Deze tijden zijn echter voorbij en tegenwoordig ligt het allemaal iets gecompliceerder als je benzine wilt tanken.

 

Milieu
Na jaren zorgeloos tanken ontdekte men het ‘milieu’. Al die uitstoot van uitlaatgassen was niet gezond voor de mens en men ging daar mee aan de gang. Eerst verdween het zeer nuttige lood als toevoeging uit de benzine en daarna ging men aan de gang met de brandstof zelf. Door middel van het toevoegen van ethanol denkt men CO2- neutralere brandstof te krijgen. De theorie hierachter is dat de planten waar de ethanol uit gemaakt wordt tijdens het groeien ongeveer net zoveel CO2 opnemen tijdens het groeien als er later tijdens de verbranding vrij komt. Dit klinkt allemaal best interessant, maar de betreffende minister met zijn “specialisten” maakt hierbij een flinke denkfout. Ethanol heeft n.l. een 30% lagere energiedichtheid dan benzine en je zult er dus veel meer van moeten verbranden om hetzelfde vermogen uit je motorblok te verkrijgen. Nog veel gekker is het gesteld met de diesels. Voor het bijvoegen in de dieselolie wordt bij voorkeur palmolie gebruikt omdat het zo lekker goedkoop is. Alleen al in Indonesië werd de afgelopen 3 jaar meer dan 100.000 hectare tropisch regenwoud gekapt om plaats te maken voor plantages om palmolie te produceren. Dit gebeurt door het regenwoud simpel plat te branden, hetgeen natuurlijk een gigantische CO2 uitstoot geeft. Daarnaast kunnen de platgebrande bomen en planten in de toekomst geen CO2 meer opnemen. Door het verwijderen van de vegetatie droogt ook de natte bosgrond nog uit, hetgeen ook weer een zeer grote CO2 uitstoot veroorzaakt. We zijn goed bezig op deze manier, of niet?
Tegenwoordig word je bij de benzinepomp om de oren geslagen met allerlei coderingen en benamingen waar de meeste mensen maar de helft van snappen. Een veel gestelde vraag is dan ook “wat moet ik tanken in mijn motor”. In onderstaand stukje zullen we proberen dit enigszins te verduidelijken.

 

E10, mij niet gezien!
Via de Euro 95, zijn we inmiddels bij de E10 aangeland bij de meeste pompen. E10 wil zeggen dat de benzine 7,5 tot 10% volume bio-ethanol (een soort alcohol) bevat. Bio-ethanol is een alcohol dat ontstaat door het fermenteren van o.a. suiker, tarwe en maïs. Nu heeft deze ethanol veel nadelen ten opzichte van benzine. Deze 10% ethanol geeft veel problemen bij motoren en klassieke auto’s omdat het pakkingen en oliekeerringen aantast. Natuurlijk gaat deze brandstof ook in je auto, maar daar heb je veel minder last omdat auto’s veel korter stilstaan en de doorstroming in de benzinetank en brandstofsysteem veel groter is. Je tankt met je auto veel vaker en de meeste vierwielers worden bijvoorbeeld niet in de winterstalling gezet.

Eén van de grootste problemen van ethanol is dat het ontzettend verliefd is op water en daar zoveel mogelijk van absorbeert. Tijdens wat langere tijd stilstaan zal dit geabsorbeerde water condenseren in de benzinetank en voor roestvorming en aanslag zorgen. Ook gaat de kwaliteit van E10 door veroudering snel achteruit . Na 4 maanden is de benzine niet meer bruikbaar door bacterie vorming en daling van het octaangetal. De 4 maanden beginnen te tellen vanaf de dag van fabricage. Als je een beetje pech hebt, kun je hem nog 2 maanden gebruiken op het moment dat hij uit de pomp komt. Als het voertuig een tijdje stilstaat vormt zich door oxidatie van de alcohol een kleverige bruine laag die tot verstoppingen van de carburateur en brandstofsystemen leidt. Ook zal de benzinetank inwendig gaan roesten omdat het materiaal erg agressief is. Tevens tast ethanol veel materialen aan. Denk hierbij aan rubber leidingen, membraan acceleratiepomp, pakkingen, aluminium, zink en kurk (vlotter), enzovoort. Eigenlijk een brandstof die je liever niet in je motor wilt.

 

Wat moet je tanken?
Het best kun je een brandstof tanken zonder- of met zo min mogelijk bio-ethanol. Dit zijn de meeste soorten premium benzine. Op dit moment bevatten BP Ultima en Shell V-power in Holland 0% tot 5% ethanol (in Frankrijk bevat Shell V-power wel 10% ethanol). Ook de meeste Super Plus 98 benzine bevatten maximaal 5% ethanol ( Q8, Gulf en Texaco). Soms kom je Superplus 98 met daarachter de vermelding E5 tegen. Dit is benzine met maximaal slechts 5% ethanol en dat is dus minder dan in de E10.
Voor de echte klassiekers, die zeer weinig bereden worden, bestaat er ook nog Ecomaxx Classic Car Fuel. Dit is een brandstof speciaal ontwikkelt voor klassieke voertuigen zonder ethanol. Dit is natuurlijk het beste voor antieke motoren, maar voor regelmatig gebruik wat minder geschikt. Het is alleen verkrijgbaar via speciale verkooppunten en niet via de normale pomp. Daarnaast is de prijs erg hoog. Als je echter enkele malen per jaar een tourtocht rijdt met een antieke motor is dit wel de beste oplossing.

 

E10 killers
Er zijn ook diverse z.g. ‘E10 killers’ op de markt. Deze toevoegingen zouden volgens de advertenties alle problemen met de E10 op moeten lossen. Nu zijn advertenties niet altijd betrouwbaar, dus maar eens een rondje gaan bellen naar de leveranciers. Hier bleek dat de advertenties wat optimistisch zijn. De meeste E10 killers geven in meer of mindere mate bescherming, maar de E10 wordt niet geheel geneutraliseerd. Sommige E10 killers vertragen het aftakelen van de alcohol enigszins en/of brengen een beschermende oliefilm aan. Er schijnt dus nog niets op de markt te zijn dat de problemen van de E10 volledig oplost.

 

Wat kun je het beste doen?
Het best kun je in je motor bij de pomp kiezen voor een brandstof zonder ethanol, zoals BP Ultima of Shell V-power of een geschikte Super Plus (zonder of met zo min mogelijk alcohol). Als dat niet verkrijgbaar is, kiezen voor een Euro 95 benzine. Het is wel iets duurder, maar voorkomt veel problemen. Door de betere verbranding gaat je motor bovendien zuiniger rijden en spaar je de extra kosten van de duurdere benzine weer uit door een zuiniger benzinegebruik. Omdat de moderne brandstof veel schraler is, kun je beter een scheutje bovensmering (top oil) door je benzine gooien.
Met enige regelmaat wat carburateur reiniger in je benzinetank gooien om de opgehoopte drek te verwijderen. Doe dit in ieder geval bij alle laatste 3 tankbeurten voor je de motor in de winterstalling zet met in de tank een premium benzine. O.a. de firma Bardahl levert een goede reiniger die het opgehoopte vuil de uitlaat uitblaast en een beschermend oliefilmpje achterlaat in de carburateur en benzinetank. Na de laatste tankbeurt gooi je de juiste hoeveelheid ’top oil’ in je benzinetank van een soort waar een beschermmiddel tegen E10 inzit. Zet de motor altijd met een volle benzinetank weg.

 

Onderhoud
Opvallend is dat met de biobrandstof het brandstofsysteem zeer sterk vervuilen. Controleer in ieder geval bij de motoren met injectie bij de voorgeschreven onderhoud intervallen het benzinefilter in de tank. Deze vervuilen erg snel.

 

Zorg voor een goede ontsteking
Deze moderne benzine ontbrand minder snel dan de oude, vertrouwde brandstof van vroeger. Zorg altijd voor een elektronische ontsteking voor een sterkere vonk dan met contactpunten. Zelfs op een WL zijklepper met een lage compressie verhouding van 1 : 5 is het al noodzakelijk om een elektronische ontsteking te monteren om de motor echt mooi aan het lopen te krijgen.

Een vlotterkamer van een CV-carburateur met daarin een taaie, harde laag vervuiling.
Ook de benzinetank zit vol met bezinksel. Let op de bruine vlekken roest die zich aan het vormen zijn.