Geef "m" z'n vet

Volgens het H.D-werkplaatshandboek moeten de balhoofdlagers van de modellen van 1992 en ouder elke 10.000 mijl (16.000 kilometer) van nieuw vet voorzien worden. Dit is een uurtje of vier, vijf werk want je moet dan de hele voorkant demonteren en dat is zeker bij een full-dresser geen pretje. Heb je echter een motor van 1993 of een later bouwjaar, dan moet je diezelfde lagers elke 5000 mijl (8000 kilometer) smeren maar bij deze modellen is dit klusje in 2 minuten geklaard. Laten we dus ons oude model eens moderniseren en het leven wat gemakkelijker maken.

Het hele verschil zit hem gewoon in een simpele smeernippel in het balhoofd. Door dit onderdeel van een paar kwartjes voorkom je uren sleutelwerk of de rekening van een fiks aantal werkuren bij je local dealer. Waarom Harley zelf dit niet veel eerder bij de H.D’s gedaan heeft is iedereen een raadsel, maar gelukkig is dit foutje eenvoudig door iedereen zelf op te lossen. 

Je hebt het volgende nodig: een handboormachine, een setje tappen, een druppel Locktite en een smeernippel. De freaks die alles origineel willen hebben moeten even langs hun dealer om een originele H.D. smeernippel (H.D. nummer 50972-75) op te halen. 

De anderen hoeven minder moeilijk te doen, zij kunnen langs de lokale ijzerwinkel gaan en een metrische smeernippel ophalen, een nippel met M6 of M8 schroefdraad voldoet prima. Het tweede voordeel bij een universele smeernippel is dat je normale, metrische tappen kunt gebruiken.

En dan nu aan de gang. 

Met een centerpunt geven we eerst de plaats aan waar we gaan boren. Dit punt moet aan de linkerzijde van het balhoofd gekozen worden, ongeveer 5 centimeter van de bovenkant. Zet de centerpunt niet in het midden van het balhoofd want het vet heeft de neiging om na verloop van tijd naar beneden te zakken zodat je nieuw vet dus aan de bovenkant bij moet spuiten. 

Nu boor je met een scherpe boor voorzichtig een gat. Doe dit rustig zodat de boor de spanen goed naar buiten kan voeren en niets naar binnen valt. Hierna gaan we de schroefdraad tappen voor de smeernippel. Doe flink veel vet aan de tap dan blijven de spanen van het tappen in het vet hangen. 

Nu maak je de boel goed schoon. Gebruik hiervoor liever geen perslucht want dan bestaat de kans dat je metaalsplinters in het balhoofd blaast. 

Nu doe je een druppeltje rode Locktite op de schroefdraad van de smeernippel en je draait hem in het balhoofd. De eerste keer dat je met de vetspuit aan de gang gaat moet je meestal een tijdje door pompen en komt uit het bovenste lager een flinke hoeveelheid vet. 

Dit geeft niets, gewoon doorpompen tot je bij het onderste lager ook vet ziet komen. De volgende keer hoef je maar twee of drie keer te pompen met je vetspuit, waarna je bij beide lagers het vet al ziet komen.


Houdt de boel lekker gesmeerd,
Ger Dijkshoorn