Getest: de beste vonk!

Het lijkt alsof het niet op kan met nieuwe produkten in de motorhandel. Steeds mooier, groter, dikker etc. Naar mijn idee komen er echter steeds minder echte vernieuwingen op de markt. Een bestaand iets wordt verfraaid en als nieuw produkt gelanceerd. Dit is natuurlijk niet zo. Het produkt bestond al en is nu wat fraaier geworden maar de werking blijft hetzelfde. Toen we dus een set bougiekabels van de firma Nology aangeboden kregen voor een test dachten we in eerste instantie: goh, leuk, weer een nieuw model bougiekabels. Tijdens het testen werden we echter steeds enthousiaster, want dit is niet een gewone, andere set bougiekabels maar een set die duidelijk veel meer presteert dan de rest en een werkelijke inovatie op het gebied van bougiekabels !

De firma Nology is een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in voornamelijk ontstekings-systemen. Men levert speciale ontstekingen voor skelters, raceboten en dragsters. Sinds geruime tijd zijn er ook produkten die wij op onze HD’s kunnen gebruiken. Bij veel custombouwers zijn bijvoorbeeld de bobines van Nology favoriet omdat zij een topprestatie combineren met zeer kleine afmetingen, zodat zij eenvoudig ergens mooi weg te bouwen zijn. Zij zijn erg klein, van een hoogwaardige kwaliteit en presteren boven het gemiddelde.

DE NOLOGY BOUGIEKABELS
Nology claimt dat zij de enige fabrikant van bougiekabels is die meer vermogen geven bij een verbrandingsmotor. HotWires werken als een versterker van de vonk. De energie die door de bobine afgegeven wordt, wordt opgeslagen in een condensator die in de bougiekabel is gebouwd en pas doorgeven aan de bougie als het ioinisatiepunt is bereikt van de bougie elektroden. Op dat moment wordt alle in de bougiekabel opgeslagen energie in een keer naar de bougie gestuurd. Het gevolg hiervan is dat de vonk zeer kort en krachtig is. Een normale vonk duurt ongeveer 2 miliseconden terwijl de HotWire dezelfde hoeveelheid energie in 4 nanoseconden door je bougie jaagt. Dit is dus 500 keer zo snel. Doordat de energie in zo’n korte tijd naar de bougie gestuurd wordt en dus veel meer “gebundeld” wordt, is de vonk tot 300 maal sterker (temperatuur 55.000 graden Celsius) en de stroom van de vonk loopt op tot zo’n 1000 ampere. Het voordeel van de korte, krachtige ontsteking is natuurlijk ook dat het ontstekingstijdstip veel nauwkeuriger te bepalen is, hetgeen vooral bij hogere toerentallen belangrijk is. Nology geeft als voorbeeld een dragracer bij 7500 toeren. Met een traditionele set bougiekabels duurt de ontsteking 2 miliseconden en dat is 135 graden van de krukas-omwenteling. Bij de Nology HotWires duurt de ontsteking 4 nanoseconden en dat is maar 0,00019 graden van de krukas-omwenteling, hetgeen natuurlijk veel nauwkeuriger is. Nu rijden we natuurlijk meestal niet zulke hoge toerentallen, maar dit gaat natuurlijk bij lagere toerentallen (in verhouding) ook op. Om het begrijpelijk te maken moet je je voorstellen dat je een groot vat met benzine beetje voor beetje gedurende een maand opbrandt. Nu neem je echter zo’n zelfde vat dat je in een keer in een tijd van 1 seconde laat verbranden. Het gevolg is natuurlijk een verschrikkelijke explosie en warmteontwikkeling. Je begrijpt dat er in het laatste geval veel meer energie in een keer vrijkomt dan bij het lullige vlammetje dat gedurende een maand gebrand heeft. Voor onze motorfiets betekent dit dat het benzine/luchtmengsel in de cilinder in een keer volledig in een korte tijd volledig verbrandt. Hierdoor is het logisch dat je een veel efficientere verbranding krijgt omdat dit juist is wat je motorfiets zo graag wil. Het resultaat is meer vermogen en een schonere verbranding.

DE TEST
Om de kabels te testen maakten we gebruik van een speciaal voor dit soort doeleinden ontwikkelde testkast. Dit soort testkasten heeft de mogelijkheid om de vlamboog te testen in de open lucht en in een afgesloten ruimte, die onder druk gebracht kan worden om zo de verbrandingskamer van je motorfiets te kunnen nabootsen. Natuurlijk kan dit bij alle toe rentallen gedaan worden. We begonnen met de test in de open lucht. We gebruikten een bobine met twee uitgangen, zoals op een Harley standaard gemonteerd is. Hierdoor sloten we uit dat de bobine van invloed is op de sterkte van de vonk. Aan de ene uitgang van de bobine werd een (nieuwe) standaard bougiekabel aangesloten en aan de andere kant een Nology bougiekabel. Bij alle toerentallen was er een opmerkelijk verschil in vonk. De originele kabel leverde een normale vonk die uit een aantal “dunne draadjes” bestaat. De Nology bou giekabel echter, gaf een verschrikkelijke “knal” van een vonk. Nu de boel maar eens aangesloten op de bougies in de drukkamer en de kamer onder druk gebracht. Ook hier was het resultaat voor iedereen zeer duidelijk zichtbaar.

Nology levert deze bougiekabels in de kleuren rood en zwart met naar keuze een rechte of een haakse bougiekap. De bougiekabels worden in de lengten 58,5 cm en 76 cm geleverd. De bougiekabels kunnen naar wens ingekort worden, alleen moet je er rekening mee houden dat voor een goede werking een minimale lengte van 35 cm. aangehouden moet worden. Deze bougiekabels moeten gebruikt worden met bougies die geen ingebouwde weerstand hebben.

NOG ENKELE TIPS
Het is belangrijk om een bougie te gebruiken zonder inwendige weerstand. De beste bougie op de markt is op dit moment de Beru Silverstone bougie omdat deze een zilveren kern heeft en de weerstand van zilver veel lager is dan bijvoorbeeld staal of koper. Een goed(koop) alternatief is ook de Beru Ultra bougie.

Zorg voor goede contacten bij je bedrading, accupolen etc.

Zorg ervoor dat de massakabels van de Nologie kabels een goede massa aan bijvoorbeeld je cilinderkop maken.


En verder: Have fun !

In de nabije toekomst willen we ons ook nog gaan verdiepen in de Nology bobines. Omdat we op dit moment van de bobines de meetresultaten nog niet allemaal binnen hebben komen we daar in de toekomst nog op terug.

De Nology producten worden geimporteed door de firma FBP International, Postbus 290 in Wolvega en zijn verkrijgbaar via je lokale HD-shop.