Hang je benzinetanken in het rubber

Bij de meeste Harley-Davidson Big Twin modellen van voor 1984 werden de tweedelige benzinetanken gewoon met bouten en moeren vast aan het frame bevestigd. Omdat ons favoriete vervoermiddel door zijn constructie nu eenmaal trilt, is het gevolg van deze bevestigingsmethode dat na korte of langere tijd scheuren en lekkage optreed. Dit is natuurlijk niet alleen onprettig, maar het kan ook tot zeer gevaarlijke situaties leiden. Zo heb ik eens tijdens een vakantierit in Zwitserland een vriend volgas door de Sint Gothard tunnel zien razen omdat halverwege deze tunnel zijn benzinetank lek raakte en de benzine over het motorblok en zijn benen stroomde. In 1984 zagen de HD-fabrieken ook in dat deze constructie niet optimaal was en ging men over op de zogenaamde “flat-side tanks” die geheel in rubber hangen. Gelukkig kunnen deze nieuwere modellen benzinetanken ook eenvoudig op de oudere modellen gemonteerd worden. Bij dit klusje heb je eens een keer weinig onderdelen nodig, geen speciaal gereedschap en het kost ook nog eens niet veel. Ideaal dus voor deze winter.

 

We moderniseren een Elektra Glide
De nieuwe modellen benzinetanken hangen niet alleen in rubber, de bevestigings-ogen zijn ook nog vele malen sterker uitgevoerd dan bij de oude modellen. Ze zijn standaard uitgevoerd in 3,5 en 5 gallon, net als de oude modellen. Diverse toeleveranciers kunnen bovendien nog 6 gallon modellen leveren. Ook verlengde tanken zijn overal volop leverbaar en zelfs gebruikt kun je voor een gering bedrag makkelijk een setje scoren.
De motor waar wij mee aan de gang gaan is een Elektra Glide uit 1980. De eigenaar rook al een tijdje een penetrante benzinelucht in zijn garage en omdat deze steeds sterker werd moest er maar eens iets gaan gebeuren. Nu is natuurlijk een mogelijkheid om een nieuw setje standaard tanken te monteren, maar dan heb je na korte of langere tijd weer de kans op dezelfde problemen. We besloten om de problemen maar gelijk definitief aan te pakken en te gaan moderniseren. Om de Elektra in de toekomst een setje benzinetanken te geven die in rubber hangen hebben we maar twee dingen nodig; een set tanken van na 1984 en een after-market tankmountkitje.

 

De slijpschijf
Het enige dat een beetje ingrijpend is bij deze ingreep is het afslijpen van de originele bevestigingsogen van het frame waaraan voorheen de achterzijde van de oude tanken bevestigd waren. Met een doorslijpschijf verwijderen we deze originele achterste bevestigingsogen van de benzinetanken aan het frame. Na dit klusje kunnen we met de opbouw beginnen. Eerst monteren we de twee voorste montagesteunen uit de kit met behulp van de bijgeleverde bouten op het frame en hangen daar de benzinetanken aan. Aan de achterkant van de tanken hangt nu de boel nog los. We krijgen dan al grofweg een indruk hoe de tanken op de motor komen te zitten. Bij de tankmountkit zit een strip met daarop gelast twee busjes met daarin schroefdraad. We leggen nu deze strip op de bovenste framepijp, onder de twee achterste bevestigingsogen van de benzinetank en monteren de twee bouten in de busjes met schroefdraad. Voor we de strip vast gaan lassen aan het frame is het belangrijk om exact de goede stand van de tanken op de motorfiets te bepalen. Ga hierbij niet overhaast te werk en neem de tijd om een paar keer rustig om de motor heen te lopen en alles van alle kanten te bekijken. Als je zeker weet dat de tanken in de perfecte stand op de motor zitten en overal voldoende ruimte hebben, hecht je met een lasapparaat de strip aan de voor- en achterzijde stevig op de framepijp vast. Hierna kun je de tanken voorzichtig demonteren en de strip definitief op de framepijp vastlassen. Na het laswerk geven we het een kwastje verf tegen de roest en kunnen we de nieuwe benzinetanken definitief monteren.

Het dashbord
Bij de montage van het dashbord valt het direct op dat dit nu hoger ten opzichte van het frame komt dan bij de oude tanken. Met behulp van de bijgeleverde afstandbusjes en de langere bouten monteren we de onderplaat op het frame. Nu monteren we de dashbordkap en zetten deze vast. Ook hier gaan we weer goed kijken of alles fatsoenlijk past en of de dashbordkap mooi aansluit op de benzinetanken. Door vulringen te monteren of de pijpjes wat in te korten, kunnen we het dasbord naadloos laten aansluiten op de benzinetanken. Nu rest ons alleen nog de afwerking zoals montage van de benzinekraan, etc. en dan kunnen we weer rijden.

Deze “modernisering” van de Shovelhead is zeker een ingreep die de moeite waard is. De kosten zijn laag, zeker als je oude benzinetank lek of gescheurd is en je toch andere tankhelften aan moet schaffen. Bij de oude modellen tanken komt scheuren of lekkage regelmatig voor, bij de tanken die in rubber hangen ben ik dit nog nooit tegengekomen. Zeker een aanrader dus!

 

 

Duidelijk het verschil tussen de bevestiging bij de oude en nieuwe modellen benzinetanken te zien
Met behulp van de bij het pakket geleverde afstandbussen en beugel wordt het originele dashbord weer gemonteerd
Na het wegslijpen van de oude bevestigingslippen monteren we de benzinetank aan de voorzijde en kunnen we daarna de plaats van het achterste bevestigingspunt bepalen.
Na de tanken verwijderd tehebben kunnen we de bevestiging aflassen en een laagje lak geven
De nieuwe tank is definitief gemonteerd en niets staat meer veel (probleemloos)rijplezier in de weg.