HELP, IK KAN NIET MEER SCHAKELEN

Bij de meeste moderne versnellingsbakken van de Harley-Davidson modellen zorgt een beetje vreemd gevormde veer ervoor dat de schakelhevel weer terug veert naar de originele stand. Als je wilt schakelen trap je het schakelpedaal omhoog of omlaag, afhankelijk van de gewenste versnelling. Na deze handeling komt het schakelpedaal weer automatisch terug naar de ruststand en is weer gereed voor de volgende keer schakelen. Tot zover is alles goed. Het kan echter gebeuren dat na een keer schakelen het schakel pedaal niet meer terug komt en naar beneden blijft hangen. Wat is er dan aan de hand en wat moet je ermee?

 

Veertje gebroken
Meestal is de oorzaak van dit probleem dat het veertje van het schakelmechanisme een afgebroken pootje heeft. Deze veertjes zijn best sterk, maar alles gaat volgens de wet van Murphy een keer kapot en zo’n veertje heeft het natuurlijk zwaar te voorduren als je kijkt hoe vaak je schakelt tijdens een ritje, vooral in de bebouwde kom. Het gevaarlijke is dat de veertjes best hard en vrij dik en stevig uitgevoerd zijn. Hierdoor kunnen de afgebroken stukjes veel schade aanrichten in de primaire aandrijving of de versnellingsbak.

Bij de Sportster modellen bevindt het schakel mechanisme zich in de ruimte waar de primaire ketting en koppeling hun werk doen. Het afgebroken stukje veer valt bij deze modellen in dit compartiment en gaat daar een eigen leven lijden. Als het afgebroken stukje veer bij een Sportster tussen de primaire ketting komt, breken er vaak tanden van het voorste kettingwiel of het koppelingstandwiel af. Ook de primaire ketting kan breken of beschadigen en met een beetje pech ook de linker carterhelft en/of het deksel van de primaire kast beschadigen.

Bij de Big Twin modellen zit het schakel mechanisme in het bovenste deel van de versnellingsbak, precies boven de tandwielen in de bak. Bij deze modellen valt het afgebroken stukje veer naar beneden in de versnellingsbak tussen alle draaiende tandwielen en veroorzaakt daar dan vaak de nodige ravage. We hebben hierdoor al een flink aantal kapotte versnellingsbak tandwielen voorbij zien komen en zelfs al een aantal open gescheurde bakhuizen. Dit zijn allemaal dure reparaties waar niemand om zit te springen.

In beide gevallen is doorrijden daarom zeker niet raadzaam omdat het afgebroken stukje veel schade kan veroorzaken en er natuurlijk gevaarlijke situaties kunnen ontstaan omdat de boel blokkeert. De gevolgen van doorrijden veroorzaken vaak dure reparaties en dat allemaal door een veertje dat minder dan 2 Euro kost. Als je dus merkt dat je schakelpedaal door een gebroken veertje niet meer terug komt, niet meer verder rijden en even de Wegenwacht bellen om je naar de dichtstbijzijnde HD shop te laten brengen om de boel te laten repareren.

 

De reparatie
De prijs van het veertje is minder dan 2 Euro, maar om erbij te komen en het te vervangen komt wat meer kijken. Het eenvoudigst gaat het bij een later model Sportster. Van deze modellen hoef je alleen maar het primaire deksel te demonteren en de koppeling los te halen zodat je deze iets naar buiten kunt trekken. Daarna kun je het complete schakelmechanisme demonteren en het afgebroken veertje vervangen. Natuurlijk even bij de montage na deze ingreep nieuwe pakkingen, oliekeerring en olie gebruiken.

Bij de Big Twin modellen is het iets gecompliceerder omdat je de hele versnellingsbak moet demonteren om bij het veertje te komen. Bij een Softail model betekent dit dat eerst de accu en olietank uit de motor gedemonteerd moeten worden. Hierna dient de hele primaire aandrijving en primaire kast te worden gedemonteerd, inclusief de startmotor. Na dit klusje kan het bovendeksel van de versnellingsbak er af en kun je vanaf de bovenzijde de schakelwals demonteren. Je kunt dan, met behulp van een lampje, in het bakhuis om de as van de schakelhevel de zondaar al zien zitten. Hierna dient eerst het zijdeksel van de versnellingsbak te worden gedemonteerd waar het koppelingsmechanisme zich in bevindt. Na wat inbusboutjes aan de zijkant van de bak te hebben losgedraaid kan het binnenwerk van de versnellingsbak uit het huis worden getrokken. Vergeet niet eerst even de lagerbus van het lager in de primaire kast van de hoofdas van de bak te trekken, anders kan hij niet door het vijfde versnellingsbak tandwiel dat in het bakhuis blijft zitten. Vaak wil het zijdeksel niet spontaan loskomen, maar een paar voorzichtige tikjes met een plastic hamer aan de koppelingszijde op de hoofdas van de bak lossen dit eenvoudig op.
Om het veertje te kunnen vernieuwen moet nu nog even de schakelhevel aan de buitenzijde van de bak worden gedemonteerd en de circlips met ring die zich daar achter bevindt. Hierna kan de schakelas met het veertje vanuit de binnenzijde uit het bakhuis worden verwijderd. Nu komt een belangrijk klusje om alle stukjes van de oude afgebroken veer terug te vinden in het bakhuis, zodat zij niet later tijdens het rijden alsnog tussen de tandwielen terecht kunnen komen. De afgebroken stukjes veer verstoppen zich bij voorkeur in een donker hoekje. Gebruik overvloedig remmenreiniger om de boel olievrij te maken en blaas de boel goed schoon met perslucht.

Hoewel het vervangen van een afgebroken veertje in de schakelklok een relatief eenvoudig ingreep is, dien je bij deze klus wel een serieuze en ervaren HD monteur aan je motor te laten sleutelen. “Handige Henkie” in zijn schuurtje achter zijn huis is niet het aangewezen adres voor dit soort specialistische werkzaamheden aan je motor.

De veertjes die in de diverse versnellingsbakken gemonteerd worden. Links van een Sportster en rechts van een Big Twin 5-bak. Op de voorgrond een veertje met een afgebroken "pootje".
Het schakelmechanisme is weer voorzien van een nieuwe veer en kan er weer even tegen.
Het complete schakelmechanisme zit weer op zijn plek in het motorblok.
Nu de boel dicht bouwen. Hierna nog even een proefrit.