Henk's projektbike deel 3

HET REVTECH MOTORBLOk

De broodnodige afwisseling (deel 3)


Op het prototype van de projectbike rijden we inmiddels rond en deze stuurt als een scheermes en rijdt als een raket. Wat een licht rijwielgedeelte en een snelle nokkenas al niet doen voor een motorfiets. Het nieuwe model balhoofdplaten ziet er gelikt uit en we krijgen veel positieve reacties. Het wordt nu tijd om serieus met de definitieve fiets aan de gang te gaan. In eerdere artikelen waren we al bezig met het rijwieldeel en de versnellingsbak. Nu dan maar aan de gang met het motorblok.

 

Het RevTech motorblok
Er zijn veel verschillende motorblokken voor HD’s te koop. Om de één of andere reden is vooral S&S is in Nederland al langere tijd bekend. Dit is eigenlijk best een beetje vreemd omdat er, naast deze firma, ook nog een groot aantal andere gerenomeerde bedrijven zijn die hoogwaardige vervang-motorblokken voor HD-modellen leveren. Hoewel S&S ook complete geassembleerde blokken levert, worden deze blokken meestal in onderdelen besteld en zelf in Holland opgebouwd. De reden hiervan is dat S&S beroemd is om de minder nauwkeurige opbouw van de blokken. In Amerika en Duitsland gebruikt men de laatste jaren meer en meer RevTech motorblokken. RevTech is de naam van de eigen high-tech lijn van de firma Custom Chrome. Deze blokken waren mij al een paar jaar geleden opgevallen omdat zij prachtig zijn afgewerkt en compleet geleverd worden met carburateur, ontsteking, oliefilter, etc. Een leuke bijkomstigheid is dat zij ook nog zo’n duizend Euro goedkopen zijn dan een S&S blok en veel completer. Toen ik recent de kans kreeg om bij Custom Chrome een seminair te volgen over deze blokken, liet ik deze kans niet voorbij gaan. Wat ik daar te horen en te zien kreeg maakte mij gelijk enthousiast. Zo’n blok moest er komen en in een volgende te bouwen motorfiets worden gemonteerd.

 

De ontwikkeling
Haast alle hedendaagse leveranciers van complete motorblokken zijn in eerste instantie, al dan niet snellere, vervangingsonderdelen voor originele HD motorblokken gaan maken. Als je eenmaal genoeg onderdelen fabriceert, is het een logische volgende stap om ook een compleet blok op de markt te brengen. Het probleem blijft dan natuurlijk wel altijd dat je vast zit aan de originele constructies van de HD fabrieken. Je bouwt tenslotte een motorblok uit vervangingsonderdelen voor een origineel blok. De firma Custom Chrome heeft het iets anders aangepakt. Zij gingen niet van allerlei vervangingsonderdelen uit, maar construeerden een compleet nieuw blok voor in een HD frame.

In Pusan in Korea staat al geruime tijd een groot ontwikkelings- en productiecentrum dat haast alle hi-tech onderdelen ontwerpt en produceert voor o.a. DeaWoo, Hyundai, Kia vrachtauto’s, Clark vorkheftrucks, Toyota, John Deere tractoren (USA) en Caterpillar (USA). Een aantal jaren geleden zagen de mensen van Custom Chrome al de mogelijkheden van dit high-tech ontwikkelingscentrum en hebben zich daar ingekocht en er een aantal Amerikanen permanent gestationeerd. De afdeling van Custom Chrome staat onder leiding van de Amerikaanse ingenieur Louis Casarez en beschikt over de modernste CAD-apparatuur en er worden de nieuwste technieken toegepast. Natuurlijk is het bedrijf volledig ISO-gecertificeerd. Inmiddels verblijft Louis Casarez al weer een flink aantal jaren in Korea en heeft deze constructie ruimschoots vruchten afgeworpen. Naast de in dit artikel besproken motorblokken levert Custom Chrome onder het merk RevTech een keur aan hoogwaardige tunings- en vervangingsonderdelen voor Harley’s. Bijvoorbeeld de oliepompen en pinionshafttandwielen zijn van een bijzonder hoge kwaliteit en kosten stukken minder dan bijvoorbeeld een S&S pomp. Het systeem om een bestaand gespecialiseerd ontwikkelingscentrum in te schakelen bij nieuwe producten is niet nieuw. In de jaren 80 lieten de Harley-fabrieken een belangrijk deel van de ontwikkeling van het Evo-blok over aan de ontwikkelingsafdeling van Porsche. Deze samenwerking beviel zo goed, dat de HD-fabrieken deze contacten ingrijpend uitgebreid hebben. Waarschijnlijk heeft de firma Custom Chrome dit kunstje afgekeken en tevens wat verder uitgediept. De keuze voor Korea ligt voor de hand. De Oosterlingen zijn bijzonder precies en gedreven om een topproduct af te leveren. Niet voor niets staan auto’s uit deze streken op een dermate hoog peil dat wij Westerlingen er nog iets van kunnen leren. Er worden op dit moment in Pusan ruim 20 RevTech motorblokken per dag geproduceerd en in het totaal hebben al ruim 8000 HD-rijders al zo’n blok gemonteerd. Naast de HD-fabrieken zijn er nog diverse bedrijven in Amerika die complete motorfietsen leveren (vaak met S&S motorblokken). Een aantal van hen heeft al contact gezocht met Custom Chrome om over te schakelen op de RevTech blokken.

 

De firma Custom Chrome fabriceert twee modellen motorblokken, een model van 88 cubieke inch (1442 CC) en een model van 100 cubieke inch (1638 CC). Onderstaand lijstje geeft de verschillen tussen deze twee blokken aan:
88 ” 100 “
Cilinderinhoud 1442 CC 1638 CC
Boring 3-5/8 inch 3-13/16 inch
Slag 4-1/4 inch 4-3/8 inch
Compressie verhouding 9,7 : 1 10 : 1
Zuigers gegoten zuigers gesmede zuigers
Diameter inlaatklep 1,940 inch 1,940 inch
Diameter uitlaatklep 1,610 inch 1,610 inch
Nokkenas RevTech 50 Andrews EV38
Carburateur Mikuni HRS42 Mikuni HRS42
Maximum toerental 6000 t/min 5750 t/min
Maximum koppel 87,9 ft/lbs 109,3 ft/lbs
Maximum vermogen 82,3 PK 96 PK
Garantie 2 jaar / 32.000 km 2 jaar / 32.000 km
De vermogens in bovenstaand lijstje zijn aan het achterwiel gemeten.

 

De constructie
Zoals al eerder vermeldt is Custom Chrome van een geheel nieuwe constructie uitgegaan. Natuurlijk werd eerst naar de zwakke punten van de originele HD-blokken en naar modellen van de concurenten gekeken. Vanuit deze gegevens werd het blok op de tekentafel opgezet. De belangrijkste afwijkingen ten opzichte van een origineel blok zijn:
Grotere cilinderinhoud. Om meer vermogen en een groter koppel te verkrijgen heeft men de cilinderinhoud ten opzichte van een origineel motorblok vergroot. Deze blokken zijn verkrijgbaar in 88 cubieke inch en in 100 cubieke inch en hebben aan het achterwiel ongeveer 1 PK per cubieke inch en veel koppel.
Sterkere krukasconstructie. Door gebruik te maken van gesmede krukwangen (4340 staal) met vaste zijtappen en de ophanging in het carter te verstevigen, heeft men een sterker en stabielere constructie verkregen met een veel langere levensduur. Mocht er na lange tijd slijtage ontstaan zijn, dan zijn de versleten delen eenvoudig te vervangen. Zelfs de lagerhouders in het carter zijn uitwisselbaar. De carters zijn gefabriceerd van 356T6 aluminium.
Betere koeling. Door het oppervlak van de koelvinnen ingrijpend te vergroten en de flow van de cilinderkoppen te verbeteren heeft Custom Chrome bereikt dat deze motorblokken een aanmerkelijk lagere bedrijfstemperatuur hebben. Het gevolg is natuurlijk een veel langere levensduur.
Andere plaatsing cilindertapeinden. Om een stabielere bevestiging van de cilinders en koppen op het carter te verkrijgen zijn de cilindertapeinden verder uit elkaar geplaatst.
O-ringen als kop- en voetpakkingen. Bij alle Evo-modellen zijn de kop- en voetpakkingen erg kwetsbaar. Een keer je motor niet rustig warmdraaien, resulteert haast altijd in zwetende of lekkende pakkingen. Bij de RevTech blokken heeft men op deze plaatsen O-ring afdichtingen toegepast. Deze zijn veel minder kwetsbaar en veel elastischer. Hierdoor kunnen deze blokken wat beter tegen een stootje en het scheelt veel sleutelwerk door lekkende pakkingen.

Verder is letterlijk aan elk onderdeel aandacht geschonken en top-materiaal gebruikt. De gemonteerde carburateur is een Mikuni HSR42. Ook de ontsteking is geen onbekende; het merk Crane staat al jaren garant voor een perfecte vonk. Naar keus kan een single- of dual-fire bobine gemonteerd worden. Standaard wordt het blok met “kleplichters” gemonteerd. Deze zorgen ervoor dat bij de eerste slag het blok weinig of geen compressie heeft. Door deze voorziening is het mogelijk om zelfs met een normale startmotor en accu dit blok eenvoudig aan de praat te krijgen.

Wij kiezen voor onze te bouwen fiets voor een blok van 100 cubieke inch. De RevTech motorblokken worden afgeleverd in een bijzonder fraaie houten kist. Alleen deze kist is al het overwegen waard om zo’n blok aan te schaffen. Hij past perfect als bijzettafeltje in elke kamer of werkplaats van de sleutelaar (grapje!). Na het openen van deze kist vindt je in de deur een service- en onderdelenmanual en een meetrapport van het betreffende blok. Alle RevTech blokken draaien in de fabriek eerst geruime tijd op een proefbank en worden daar volledig afgesteld. Tijdens dit proefdraaien meet men het vermogen, het bezineverbruik, de warmteontwikkeling, etc. Alle meetrapporten van het betreffende motorblok worden opgeslagen in de computer en de klant ontvangt een keurige uitdraai bij zijn blok, samen met de inbouwvoorschriften en een onderdelenboek. Na ontvangst kan de klant het blok in een motor inbouwen en direct wegrijden. Natuurlijk verdient het wel aanbeveling om van het motorblok na een inrijperiode de carburateur nogmaals af te stellen op de specifieke eigenschappen van de betreffende motorfiets en berijder. Wat na het uitpakken direct opvalt is dat deze motorblokken uitzonderlijk compleet zijn. Werkelijk alles is aanwezig, met uitzondering van de dynamo. De reden hiervan is dat veel motorrijders specifieke wensen hebben betreffende het laadsysteem. De mogelijkheden hierbij zijn ongekend groot en het is zonde om een blok te kopen met dynamo en deze er dan weer af te slopen om iets naar eigen voorkeur te monteren. Standaard is een laat-model oliefilter gemonteerd dat aan de voorzijde van het motorblok zit. De ontsteking is van het merk Crane en speciaal onwikkeld voor deze blokken. Men kan zelf kiezen of men hem instelt voor een normale dual-fire onsteking of voor single-fire. Naast het gebruik van top-materialen heeft men ook op het uiterlijk gelet. Met name de prachtige afwerking van het carter, de cilinders en koppen met de mooie “smooth” klepdeksels is een streling voor het oog.

 

Kwaliteit
De kwaliteitsbewaking is bijzonder streng bij de RevTech producten. Het resultaat van deze procedure dat men nooit voor verrassingen komt te staan. Deze blokken kan men zo in een motor monteren, even de draden van de onsteking aan de bobine vastzetten en de gaskabels en benzineleiding aansluiten. Op het startknopje drukken en rijden maar!

 

De Amerikaan Louis Casarez aan het werk.
Hi-Tech uit Korea
De RevTech motorblokken
Ons motorblok
Kwaliteit