Het ontluchten van remmen

HET ONTLUCHTEN VAN REMMEN

In Bigtwin 194 stond een (overigens voortreffelijk) artikel over remmen. De auteur schreef daarin dat het ontluchten van remmen een lastig klusje is. Dit hoeft echter niet zo te zijn. De in het artikel beschreven methode is al heel oud en omdat de remsystemen steeds gecompliceerder en uitgebreider worden, eigenlijk wat achterhaald. De afgelopen 20 jaar hebben de gereedschapleveranciers de meest vernuftige systemen op de markt gebracht om het ontluchten van een remsysteem een fluitje van een cent te maken. In principe zijn er twee methoden om een remsysteem te ontluchten; bij het eerste systeem zuigt men de lucht uit het remsysteem en bij het tweede systeem perst men met nieuwe remvloeistof de oude met lucht er uit. Met beide methoden ververst men teven de oude remolie in de leidingen en remklauwen.

 

De persmethode
Hierbij zijn verschillende methoden. Er zijn systemen die bestaan uit een dekseltje voor je remcilinder met daarop een aansluitnippel. Vaak is dit deksel dan ook nog voorzien van een reservoir voor extra remvloeistof. Door nu op je remklauw de ontluchtingsnippel open te draaien en druk (perslucht) op de nippel te zetten, “pers” je de nieuwe remolie door je systeem. De oude remvloeistof, eventuele luchtbellen en vuil komen dan bij je ontluchtingsnippel naar buiten. Andere systemen sluit je aan op je ontluchtingsnippel en je “perst” dan de olie vanuit je remklauw naar de remcilinder. Beide systemen werken even goed. Een goed alternatief voor de doe-het-zelver is om een normale oliespuit met remvloeistof te vullen en met behulp van een stukje benzineleiding via de ontluchtingsnippel op de remklauw de boel door te spoelen. Denk er hierbij wel aan dat de oliespuit echt schoon moet zijn en er absoluut geen oude olieresten aanwezig mogen zijn. Het beste kun je hiervoor een nieuwe oliespuit gebruiken die je in de toekomst alleen nog voor dit doel gebruikt. Eerst maak je de nieuwe oliespuit inwendig goed helemaal schoon met remmenreiniger en vult hem daarna met nieuwe DOT 5 remvloeistof. Een dun stukje transparante benzineleiding op de punt zorgt voor de verbinding naar de remontluchtingsnippel. Je ontlucht de rem door eerst de ontluchtingsnippel los te draaien en dan met de oliespuit de olie in het systeem te persen.

 

De zuigmethode
Dit is in mijn ogen de gemakkelijkste methode. Je sluit een vacuumpompje aan op de ontluchtingsnippel en zuigt net zo lang tot er alleen nog maar schone olie uit de nippel komt zonder luchtbellen. Deze vacuümpompjes zijn voor een gering bedrag verkrijgbaar bij elke autoshop waar ze gereedschap verkopen. Je sluit ze aan op de compressor en de door de pomp stromende lucht veroorzaakt een vacuum dat het remsysteem leegzuigt. Vergeet hierbij niet regelmatig het remoliereservoir te vullen.

 

Speciale ontluchtingsnippels
Naast de twee hierboven vermelde traditionele methoden zijn er ook nog een flink aantal speciale voorzieningen op de markt, die het ontluchten van de rem gemakkelijker dienen te maken. Eén van de meest bekende is de ontluchtingsnippel waar een éénrichtingsklepje is ingebouwd. Je draait deze nippels open en gaat pompen met je remcilinder. De luchtbellen kunnen nu wel bij de nippel ontsnappen, maar door het klepje kun je geen lucht in het remsysteem terug zuigen. Overigens is een goedkoop alternatief voor dit systeem om een metertje transparante benzineleiding op de nippel te zetten en deze open te draaien. Hierbij dient de benzineleiding recht omhoog gehouden te worden. Door voorzichtig te pompen zal de benzineleiding zich met remolie vullen. Omdat luchtbellen in een vloeistof omhoog gaan zal de lucht aan de bovenzijde ontsnappen. Tijdens het loslaten van het remhendel of pedaal zal er alleen olie in het remsysteem teruggezogen worden.

Dan nog enkele belangrijk puntjes over remvloeistoffen: naast de voor Harley´s gebruikte DOT 5 is er ook nog een DOT 5.1 op de markt. Hoewel uit de benaming lijkt alsof het om een DOT 5 op siliconenbasis gaat, is dit niet waar. DOT 5.1 is een remvloeistof op glycolbasis met alle nadelen van dien en absoluut niet mengbaar met DOT 5 op siliconenbasis. DOT 5.1 dus niet gebruiken voor je HD! Ook remvloeistof dient jaarlijks ververst te worden. Veel motorrijders verversen wel trouw de olie van blok en bak maar vergeten de remvloeistof (en de voorvorkolie).

 

Met een vacuumpomp, verkrijgbaar bij elke handel in autogereedschappen, in het ontluchten een fluitje van een (Euro)cent.