Hoe hou ik mijn accu in leven.

De meeste motorrijders zetten hun motor tijdens de wintermaanden wel gedurende enige tijd in de garage. Een van de onderdelen die het meest te lijden heeft van zo’n winterstop is de accu. Als je niet je voorzorgen neemt heb je een flinke kans dat je nieuwe motorseizoen begint met de aanschaf van een nieuwe accu. Hoe lossen we dit probleem nu op ?

Zolang je je motor regelmatig gebruikt en het normale onderhoud aan je accu verricht (water controleren etc.) is er allemaal weinig aan de hand. Een accu heeft altijd last van zelfontlading maar daar merk je de volgende dag niets van als je hem start. Laat je de motor echter langer staan dan gaat deze zelfontlading je aardig parten spelen. Na enige tijd zal er niet meer genoeg energie in je accu zitten om je startmotor “rond te trekken” en als je de accu nog wat langer laat staan zal door de zelfontlading de spanning zover dalen dat de accu een blijvend capaciteitsverlies oploopt en nooit meer de oude wordt. De oorzaak hiervan is dat het loodsulfaat dat tijdens de ontlading in de platen gevormd wordt van structuur verandert. Er gaan zich dan grotere sulfaatkristallen vormen die de “porien” van de platen verstoppen waardoor een blijvende daling van de capaciteit van de accu ontstaat. Je kunt in zo’n geval meestal de accu wel weer geladen krijgen maar hij zal na zo’n “diepontlading” nooit meer presteren als voorheen. Nu kun je natuurlijk zo nu en dan eens een acculader aan je motor hangen maar, omdat je niet precies weet hoe vol de accu op dat moment is, kan dit ook weer ernstige problemen opleveren omdat bij een volle accu doorladen ook schade oplevert. Er zal bovendien gevaarlijke gasvorming optreden (dat merk je gelijk als je met een shaggie in de mond bij je accu in de buurt komt). Een probleem waar we ook steeds meer mee geconfronteerd worden zijn de motoralarmen. De verzekeringen eisen dit tegenwoordig haast allemaal en er zijn dus inmiddels veel motorfietsen mee uitgerust. Echter, zo’n alarm betrekt zijn spanning uit de accu van de motor. Het resultaat is natuurlijk dat niet alleen de accu zichzelf ontlaadt maar dat het alarm daar nog een schepje bovenop doet. Op de HD-modellen met kleine accu’s, zoals de FX-modellen, hebben veel mensen met bepaalde soorten alarmen al een startprobleem als de motor twee weken stilstaat. Het beste is dus om je motor constant aan een lader te hangen die zelf bepaalt hoe de conditie van je accu is en, als alles niet optimaal is, het boeltje corrigeert. Het is het makkelijkst om ergens op je motor een laadplug te maken en na het rijden een stekker in deze laadplug te steken zodat alles in optimale conditie blijft en je altijd zo op je motor kunt springen als je dat wilt. We zullen hierna twee interessante zelfregelende laders bespreken.

DE DL25 LADER VAN PROOSTEN ELECTRONICS

De firma Proosten Electronics fabriceert een perfecte lader voor ons doel. Hij meet 14x13x9 CM. en weegt 1,5 KG. De lader meet eerst de toestand van je accu en gaat dan, bij een lege accu, werken als een normale acculader. Hij laadt de accu tot ongeveer 90 % op en gaat dan automatisch over op druppellading (onderhoudslading). Op deze wijze wordt voorko men dat er gasvorming optreedt door overladen en de accu blijft altijd in optimale conditie. Deze acculader kan constant aan de motor blijven hangen en hij controleert continu hoe de laadtoestand van de accu is. Als de situatie niet optimaal is gaat de lader aan het werk en zorgt er voor dat alles weer perfect in orde komt. Deze lader is bij de meeste motorzaken te koop en kost F. 79,50, hetgeen niet echt veel geld is als je in aanmerking neemt dat hij veel geld en ergenis kan besparen. Voor deze prijs krijg je ook nog een jaar garantie.

VOOR DE DOE-HET-ZELVER
Voor de echte knutselaar, die electronica wel interessant vindt, is er verleden jaar door het electronicablad Elektuur een schakeling ontworpen van een automatische lader. Het artikel stond in het septembernummer van 1994. Elektuur levert een kant en klare print voor deze lader en de onderdelen zijn in elke electronicashop te koop. Het betreffende septembernummer en de print zijn te bestellen bij Elektuur, telefoonnummer 046-4389444. De prijs van de print (zonder de onderdelen is F. 20,40. Voor iemand met wat electronica-ervaring (en in het bezit van 2 goede universeelmeters) is de bouw goed te doen. Als je deze ervaring niet hebt kun je beter een kant en klare lader kopen.