Instant Power

INSTANT POWER


De CV-carburateur die de Harley-fabrieken de laatste jaren standaard monteert, behoort tot het beste op de markt. Deze carburateur presteert zelfs, na een aantal kleine wijzigingen, op (redelijk) standaard blokken beter dan de populaire S&S modellen. Door zijn constructie heeft deze CV-carburateur duidelijk voordelen ten opzichte van de traditionele carburateur met vlinderklep of gasschuif. Bij een grotere cilinderinhoud, snelle nokkenassen of geflowde cilinderkoppen is hij echter wat aan de kleine kant en kun je meer vermogen creëren met een wat grotere carburateur. Ook hier hebben de HD-fabrieken een oplossing voor, die bovendien nog verrassend redelijk geprijsd is.

Onder de merknaam Screaming Eagle levert Harley-Davidson een lijn high-performance onderdelen die speciaal ontwikkeld zijn voor de diverse modellen Harley-Davidson. Het voordeel is dat je kwaliteits-onderdelen koopt die altijd perfect passen, voorzien zijn van een goede en duidelijke montagehandleiding en dat in de meeste gevallen je garantie bij een eventuele nieuwe motor gewoon gewaarborgd blijft. Ook kunnen andere originele onderdelen als bijvoorbeeld gaskabels gehandhaafd blijven en komt men niet voor allerlei onvoorziene problemen te staan.

De standaard op de Big Twins gemonteerde CV-carburateurs hebben een doorlaat van 38 milimeter. Natuurlijk heeft de fabriek wat concessies moeten doen om de motorfiets te laten voldoen aan de strenge millieu-eisen, maar met wat kleine wijzigingen zijn die zo teniet gedaan en rijdt je motor met deze carburateur perfect. Het wordt echter een ander verhaal als je snellere nokkenassen, geflowde koppen, grotere kleppen of zelfs een stroker / big-bore kit monteert. De originele carburateur is dan echt te klein en je zult niet het maximale topvermogen uit de motor kunnen halen. Gelukkig is hier een goede en relatief voordelige oplossing voor. De H.D-fabrieken leveren namelijk als accessoire dezelfde carburateur met een doorlaat van 44 milimeter. Met name in de hogere toerentallen merk je dit verschil direct. Omdat de doorlaat van de carburateur groter is, moet je er ook een spruitstuk met een grotere doorlaat bijbestellen. De carburateur is voor alle modellen gelijk, bij het spruitstuk heb je de keus uit verschillende modellen, afhankelijk van het type motorblok.

 

De montage
De montage is werkelijk een fluitje van een cent en in korte tijd gebeurd. Na demontage van de oude carburateur met spruitstuk, monteren we eerst het nieuwe spruitstuk aan de cilinderkoppen. Hierna drukken we de nieuwe carburateur, net als bij de originele carburateur, gewoon in de rubber ring en kunnen de boel afmonteren. Alle oude onderdelen als gaskabels, benzineleiding, choke, etc, kunnen gewoon weer opnieuw gebruikt worden. Als zich op de motor een orgineel luchtfilter bevond, is dit misschien het juiste moment om het te vervangen door een model van Screaming Eagle of K&N. Het geeft de motor wat meer ademvrijheid en is niet zo geknepen als de originele, nieuwe modellen luchtfilters. Na even zorgvuldig de boel afgesteld te hebben staat nu niets meer een hoop rijplezier in de weg.
Go fast, have fun

 

Benodigde onderdelen
Screaming Eagle Big Bore 44 mm. CV-carburateur kit (onderdeelnummer 27934-99)
Afhankelijk van het type motor heb je ook één van de onderstande spruitstukken nodig:
Evolution Big Twin spruitstuk voor Big Bore carburateur (onderdeelnummer 29636-99)
Evolution Sportster modellen spruitstuk voor Big Bore carburateur (onderdeelnummer 27643-00)
Twin Cam modellen spruitstuk voor Big Bore carburateur (onderdeelnummer 29635-99)

 

Duidelijk is de grotere doorlaat van de Big Bore carburateur op de linkerzijde van de foto te zien. Je ziet ook dat de buitenkant van beide carburateurs identiek is.
Links het grotere spruitstuk. Rachts een "geknepen" origineel model dat in sommige landen gemonteerd wordt om aan de milieu eisen te voldoen