John's motor

John is eigenlijk per ongeluk op een HD terecht gekomen. In zijn wilde jaren reed hij op alles dat hard ging zoals Suzuki’s, Honda 750 F2 enz. Voorzichtig werd toen overgestapt op een Honda Goldwing Aspengade die ongeveer elk jaar ververst werd voor een jonger model. Zo’n 10 jaar geleden liep John tegen een Harley-Davidson Tour Glide op en hierop werd gelijk een vijfweekse tocht door Turkije gemaakt. Omdat John toch op iets sportievers wilde rijden dan een Tour Glide werd er een HD-chopper gebouwd met een stijf frame. Door omstandigheden moest er, na zo’n 9 jaar op deze motor rondgejakkert te hebben (John rijdt nooit langzaam) een andere motor komen. 

Aan de Tour Glide had John nog steeds bijzonder goede herinneringen betreffende het ontbreken van trillingen door de rubber ophanging van de bak en het blok, ook had hij ervaren dat een stijf frame op lange ritten niet werkelijk comfortabel is. De keus was dus niet zo moeilijk, geen stijf frame meer en de bak en het blok moesten in rubber worden opgehangen. 

Nu werd het tijd om te gaan shoppen. Eerst werd een rubbermount frame met achterbrug aangeschaft. Bij een dealer in Brabant lag nog een goede rubbermount FXR 5-bak met koppeling, duplexkast en startmotor. Een Shovelhead blok werd uit gebruikte onderdelen samengesteld en toen kon John eens gaan piekeren hoe het geheel er uit moest gaan zien. 

Hij wilde niet het geijkte HD-choppertje als eindresultaat want daar rijden er al zo veel van rond. Voor de aanvang van de bouw stond al vast dat het een lompe, dikke motor moest worden en het geheel mocht niet op de gemid delde HD lijken. Na de aanschaf van het frame werden er eerst bevestigingspunten voor de airscoop op gelast zodat deze later niet met van die lelijke klembandjes gemonteerd behoefde te worden. Bij aanschaf van de onderdelen werd er op gelet dat alles goed bij elkaar paste zodat er niets verzaagd, geboord of vermaakt behoefde te worden. 

Hierdoor kon alles direct, zonder te passen, door naar de spuiter zodat er lekker vaart in het project bleef zitten. Het spuitwerk moest duidelijk “anders” zijn dus werd met Frans de Weerd het kleurenschema maar eens uitgebreid doorgenomen waarbij Frans een lichte rolberoerte kreeg toen hij hoorde hoeveel meter biezen hij moest gaan spuiten. 

Omdat er veel rode biezen in het spuitwerk zitten werd deze bies ook doorgevoerd in het zadel, dat door een kennis van Eppy Nijboer in minder dan een week bekleed werd. Om de kosten in de hand te houden werden in eerste instantie wat gebruikte onderdelen benut, maar omdat de bouwkosten erg meevielen wordt binnenkort de enkele, originele voorremklauw vervangen door twee vier-zuiger Brembo’s en is John druk bezig om nog wat meer dingetjes te verzinnen. 

Omdat op deze motor zo min mogelijk onderdelen gebruikt zijn en datgene wat echt op een motor moet zitten weer zo veel mogelijk van polyester gemaakt is heeft de motor een zeer laag eigen gewicht waardoor hij bloedsnel is. Er werd veel aluminium gebruikt o.a. voor de balhoofdplaten, wielnaven, velgen, achterbrugophanging enz.

De spatborden zijn, ook uit het oogpunt van gewichtsbesparing, van polyester gemaakt en strutless gemonteerd. De achterremklauwen zijn uit de Brembo Gold-Line want deze zijn weer lichter dan de de zwarte modellen van Brembo. John heeft al veel Evo berijders met een complex opgezadeld door ze fluitend met zijn Shovelhead “zoek” te rijden en dat is natuurlijk helemaal niet slecht voor een standaard Shovel met alleen een paar andere koppen en een andere nokkenas.

 Als de motor ergens geparkeerd staat komt er gelijk een oploopje van mensen die de motor gaan staan bewonderen en dan vragen of het een Harley is. Steevast is het antwoord van John dan: “Nee, dit is het nieuwste model twee-wieler uit de Honda Civic-fabrieken”. 

Toen de motor (in een keer) goedgekeurd was duurde het wachten op het kenteken John te lang dus leende hij maar even een nummerplaat, zodat hij vast kon gaan rijden. 

Hij werd natuurlijk prompt door de politie aangehouden die een heel gesprek begonnen over die prachtige motor en elk technisch detail wilden weten. 

Na een lange discussie over HD’s en zeer veel complimenten over zijn motor kon John, zonder papieren-controle, weer fluitend doorrijden.

TECHNISCHE SPECIFICATIES
========================

ALGEMEEN
Eigenaar: John
Bouwer: John + local dealer
Bouwtijd: 6 weken

MOTORBLOK
Type: Shovelhead
Cilinderinhoud: 1340 cc.
Koppen: Revolution Heads
Nokkenas: Andrews B
Kleppen: Precision Machining
Uitlaat: Supertrapp
Carburateur: S & S Super E

TRANSMISSIE

Versnellingsbak: H.D. FXR
Koppeling: HD


RIJWIELDEEL
Frame: Pro Street, type Fat Bob
Balhoofdhoek 33 graden
Achterbrug: off-set Pro Street
Schokbrekers: Koni
Achterspatbord: Pro Street
Voorspatbord: Metapol
Benzinetanken: Zodiac
Olietank: HD Softail
Dashbord cover: Arlan Ness
Air scoop: Arlan Ness
Forward controls: Pro Street
Zadel: Kennis van Eppy Nijboer
Balhoofdplaten: Pro Street
Vorkpoten: HD Elekta Glide


WIELEN + REMMEN
Naven: Aluminium
Velgen: Akront
Spaken: RVS (Haan Wheels)
Voorband: Conti 16 X 130
Achterband: Yokohama 17 X 190
Voorrem: HD
Achterrem: 2 x vier-zuiger Brembo


SPUITWERK
Special painting Centre
Frans de Weert, Utrecht

Met dank aan (viezerik) Dennis
van Wijk voor het halen van de
roti’s en andere werkzaamheden.