KB zuigers in een Shovelhead

Keith Black zuigers behoren tot de beste op de markt. Het assortiment is bijzonder groot en de kwaliteit is onovertroffen. Deze firma gebruikt als materiaal een high-strength T-6 heat treathed 390 hypereutectic aluminium legering, dat een bijzonder laag uitzettingscoëfficient heeft. Het resultaat is dat de zuiger met zeer kleine toleranties gemonteerd kan worden, hetgeen weer een geruisloos lopend blok en minder slijtage oplevert. Een tweede voordeel van deze materiaalkeuze is dat de zuiger minder warmte opneemt, waardoor meer energie voor een goede verbranding van het mengsel over blijft. Kortom KB zuigers zijn een prima keuze als je oude zuigers versleten zijn en je er een beetje sportieve rijstijl op nahoudt. Toch hebben een flink aantal sleutelaars bij de 1340 cc modellen Shovelheads problemen met een zeer groot oliegebruik na montage van deze zuigers in hun motorblok. De oplossing is zeer eenvoudig, je moet het alleen even weten!

 

Lager geplaatste olieschraapveer
De firma Keith Black heeft de zuigerveren van de zuigers lager geplaatst dan de andere merken. Dit is gedaan om een betere stabiliteit van de zuiger te verkrijgen. Het gevolg is dat de olieschraapveer zo´n kleine 5 millimeter lager komt te zitten dan bij een originele zuiger. Nu hebben volgens opgave van KB ongeveer 30 % van de Shovelhead cilinders de boring voor de terugvoer van de olie uit de cilinderkoppen te hoog in de cilinderwand zitten, waardoor deze olie naar de verbrandingskamer gepompt wordt als de zuiger in zijn onderste stand komt. Dit is waarschijnlijk een beetje rooskleuriger gemaakt, want volgens onze ervaringen hebben veel meer Shovelhead cilinders dit probleem. We zijn in ieder geval bij de 1340 modellen Shovelheads nog nooit een cilinder tegen gekomen die niet aangepast hoefde te worden. De ingreep is vrij eenvoudig en vereist geen speciaal gereedschap. Je hebt alleen een stukje dunwandige koperen olieleiding nodig, een vijl en een boormachine.

 

Het oliekanaal afpluggen
We beginnen met het oude oliekanaal voor de terugvoer af te pluggen. We zagen twee stukjes koperen olieleiding met een lengte van ongeveer 6 centimeter van de rol. Deze stukjes leiding tikken we vanaf de onderzijde van de cilinder in het oliekanaal tot het oude gat in de cilinderwand geheel afgesloten is. Het stukje pijp dat blijft uitsteken kan nu voorzichtig worden afgezaagd en daarna met een vijl gelijk worden gemaakt met het pakkingvlak van de voetpakking. Vergeet niet om zorgvuldig de bramen te verwijderen en het oliekanaal goed schoon te blazen met remmenreiniger en perslucht. Nu moeten we een nieuw terugvoer kanaal boren dat lager komt te liggen dan het oude. Met een centerpons maak je voorzichtig een center in de cilinderwand, 3,5 millimeter onder het pakkingvlak, precies in het hart van het oliekanaal. Met een boor van 6,5 millimeter kan nu het nieuwe oliekanaal geboord worden in de cilinderwand.
Doe al bovenstaande handelingen voor je cilinders gaat boren en hohnen.

 

Het carter
Omdat het nieuwe terugvoerkanaal onder het pakkingvlak komt te liggen zullen we in het carter ook een uitsparing moeten maken en een voetpakking moeten gebruiken met een extra gat. Deze voetpakking is geen probleem, Harley gebruikte deze origineel van 1948 t/m 1962 in de Panheads, waarvan de voet van de cilinders gelijk is aan die van de latere Shovelheads. Je kunt dus gewoon een ouder model voetpakking gebruiken. Wij gebruiken het liefst de metalen modellen van de firma James, die voorzien zijn van een silicone coating. Je kunt de pakking gelijk gebruiken als mal om het kanaaltje in het carter af te tekenen. Met een viltstift teken je het terugvoerkanaal af op het carter, waarna je met een handfrees het kanaaltje kunt maken. Let er wel op dat er geen slijpsel in het blok komt!

Na het frezen van de kanaaltjes in het carter zet je de cilinders even los op het carter en blaas je vanaf de bovenzijde van de cilinder perslucht in het oliekanaal als laatste controle. Deze lucht moet nu vrij aan de onderzijde het carter in kunnen stromen.
De olieschraapveer blijft na deze ingreep keurig boven het oliekanaal dat de olie uit de klepdeksels terugvoert als de zuiger in zijn onderste stand staat en je oliegebruik blijft binnen de perken.

 

Links een originele zuiger, rechts een model van KB. Let op het verschil in hoogte vn de olieschraapveer
Dit terugvoerkanaal van de olie uit de klepdeksel zorgt voor de problemen omdat de olieschraapveer tot onder dit gat komt
We slaan een stukje koperen leiding in het oliekanaal om het gat in de cilinderwand af te dichten
Na het afzagen van het koperen pijpje kunnen we het nieuwe oliekanaal boren op een lager punt in de cilinderwand
De twee kanaaltjes zijn in het carter gefreesd en de olie kan vanuit de klepdeksel terug stromen in het carter