Kick-start kit voor 5 bak.

Voor veel H.D-rijders behoort op hun motor een kick-starter te zitten. Een startmotor is leuk maar “trappen” om je motor aan de gang te krijgen is pas je ware. Hoewel ik zelf op dit gebied nogal lui ben en dus een startmotor prefereer (ik heb tenslotte ook geen auto met een gat in de bumper die ik aan moet “slingeren”), hier een stukje voor de berijders van motoren met een vijfbak die een kickstarter willen.

De oude modellen 4-bakken van een kick-starter voorzien was nooit zo’n probleem. 

Deze bakken waren voor een “trapper” ontworpen en toen men deze modellen later van een startmo tor ging voorzien werden alleen wat onderdelen weggelaten en er werd een ander zijdeksel gemonteerd. Als je nu een kick-starter wilde monteren hoefde je alleen maar een ander zij deksel en wat tandwieltjes en asjes te monteren. De hoofdas van de versnellingsbak was altijd al voorzien van ruimte voor een set kickstarttandwielen en de zijkant van het bakhuis was ook ontworpen voor een kickstartkit. Bij de 5-bakken is het een heel ander verhaal. Deze versnellingsbakken zijn ontworpen voor een startmotor en bij het ontwerp is totaal geen rekening gehouden met een kickstarter. 

Als je je motor dan toch van zo’n accessoire wilt voorzien moet je dus wat meer sleutelen en wat dieper in je buidel tasten. Je hebt om te beginnen twee problemen. Het eerste probleem is dat de hoofdas van de bak geen ruimte heeft om de benodigde tandwielen te plaatsen, het tweede probleem is dat de zijkant van de bak geen ruimte heeft om een zijdeksel te monteren waar een kickstarter in past. 

Natuurlijk is de after-market hierop ingesprongen en is er een oplossing. Er is een redelijk grote keus maar in praktijk blijken maar twee sets fatsoenlijk te werken. Een set wordt “Grannies tranny” genoemd en o.a. op de markt gebracht door Chroom Specialties onder nummer 050046 (gepolijst deksel) en 050047 (verchroomd cover), door Zodiac onder nummer 235002. 

Een tweede, bijzonder mooie kit, is van de firma Muller Motorcycle parts in Schrobenhausen, Duitsland, maar deze set is ruim twee keer zo duur dan de andere kits. Om zo’n kit te monteren moet je beginnen om het zijdekseltje, waar het koppelingsmechanisme in zit, te demonteren. Je ziet nu de “zij-deur” van de bak met daarin de twee kogellagers. Voor deze twee lagers zie je twee zelfborgende moeren. 

Als je deze twee moeren verwijdert en in het bezit bent van een “special tool” om het zijdeksel te verwijderen ben je snel klaar. Heb je dit gereedschap niet, dan moet je de gehele bak demonteren zoals beschreven staat in het HD-werkplaatshandboek. Nu kun je, na de circlipsen verwijderd te hebben, de twee lagers overzetten in het nieuwe zijdeksel dat bij de kit geleverd wordt. 

Als deze twee lagers niet meer in nieuwstaat verkeren is dit een mooie gelegenheid om ze te vervangen. Nu gaan we met behulp van twee moeren voorzichtig het nieuwe deksel met daarin de twee lagers weer op de as trekken. Draai de moeren beurtelings een halve slag aan, anders gaat de boel scheef. Als dit deksel op zijn plaats zit kun je de twee moeren die je gebruikt heb weer verwijderen en op de hoofdas van de bak het verlengstuk monteren dat bij de kit geleverd wordt en dat er voor zorgt dat we ruimte krijgen om de kickstarttandwielen te monteren. 

Gebruik hierbij voldoende Lock-tite zodat de boel niet los kan lopen. Op dit verlengstuk kunnen we nu de kickstarttandwielen kwijt.

Als je een 5-bak van voor 1987 hebt moet je ook nog het koppelingsmechanisme vervangen door een later model. De oude modellen hadden een arm bovenop de bak staan terwijl de nieuwere modellen een systeem hebben waarbij het hele boeltje in het zijdeksel zit en de koppelingskabel direct in het zijdeksel verdwijnt. Dit is overigens helemaal niet zo’n slechte verandering omdat dit systeem in praktijk een stuk beter functioneert dan het oudere systeem en het ziet er ook nog een stuk “cleaner” uit. Je hebt dan de volgende H.D-onder delen extra nodig:

Voor diegene die het bovenstaande te ingewikkeld vinden bestaat ook nog de mogelijkheid om een “dummy” kickstarter te monteren. 

Deze zien er uit als een kickstarter maar zij werken verder helemaal niet. Het enige nut van deze dingen is dat je wat meer chroom hebt om te poetsen. Je moet dan gewoon op de koop toenemen dat iedereen je verschrikkelijk uitlacht.