Koplamp reparatie

De Duo Glide en Elektra Glide modellen HD´s zijn voorzien van een aluminium koplamphuis. Dit huis bestaat uit twee helften die aan weerszijden van de voorvork bevestigd worden, aan de voorzijde komt daar dan een metalen cover in die de gehele boel netjes met elkaar verbindt en de koplampunit op zijn plek houdt. Dit cover monteer je met een aantal schroefjes tegen de twee aluminium helften van het koplamphuis. Iedere bezitter van een model HD waarbij deze constructie toegepast is zal nu bezorgd gaan kijken en denken: oh shit, hier moet ik nog steeds bij mijn motor iets aan doen want de meeste schroefjes zijn inmiddels dol!

De toegepaste constructie bij deze oudere modellen is dan ook verre van optimaal. De schroefjes hebben een kleine diameter en moeten houvast zien te vinden in een dun randje aluminium. Je begrijpt dat na een aantal malen los en vast draaien de schroefdraad al gebreken begint te vertonen en in een later stadium dol is. Vaak gaat men dan een wat grotere schroefdraad tappen en kan men zijn koplamp weer een poosje vastzetten. Helaas, ook dit is maar tijdelijk want na lange of korte tijd komen de problemen gewoon weer terug. Hoewel het altijd lang duurt, dringen klachten en problemen ook bij de HD-fabrieken wel door en bij de latere modellen ging men een veel betere constructie toepassen. De schroefdraad verdween totaal en men boorde standaard een groter gat in het koplamphuis. Dit gat werd voorzien van een well-nut.

 

Well-nut
De meeste lezers zullen nu in eerste instantie denken; what´a fuck is een well-nut? Nu, dat is een eenvoudig rubberen pijpje met aan de ene kant een kraag en aan de andere kant een moertje dat in het eind van het pijpje vast zit. Je duwt nu dit rubberen pijpje in een gat tot de kraag tegen het materiaal aanrust waar de well-nut in komt. Als je nu een boutje of schroefje in de well-nut steekt en aandraait trek je het moertje naar de kraag toe en wordt de lengte van de well-nut korter en hierdoor neemt de diameter toe. Door dit ¨dikker worden¨ van de well-nut gaat hij automatisch vastzitten. Eigenlijk op dezelfde wijze als een plug die je in een stenen muur stopt om er een haakje in te draaien om je favoriete fotolijstje met afbeelding van je motor op te hangen. Overigens worden well-nuts op moderne Harley´s op diverse plaatsen toegepast met diverse afmetingen. De well-nut die wij nodig hebben voor de koplamp heeft het HD-onderdeelnummer 5210 en is verkrijgbaar bij elke HD-specialist. Een tweede belangrijk voordeel van deze constructie is dat hierdoor de koplampunit in rubber komt te hangen, hetgeen weer schokken en trillingen dempt. Je lampje krijgt hierdoor een veel langere levensduur en dat scheelt weer veel gevloek en gesleutel ’s nachts langs de weg.

 

De ombouw
De ombouw van het oude naar het moderne systeem is een fluitje van een (euro)cent en kan door iedere doe-het-zelver in een verloren uurtje gedaan worden. Eerst demonteer je de lamprand, de koplampreflector en de (zwarte) metalen achterplaat. Met een boortje van 8 millimeter boor je voorzichtig alle acht de gaatjes waar eerst de bevestigingsschroefjes inzaten op. Haal even de scherpe bramen weg en druk de well-nut in het grotere gat. Nu kun je de achterplaat weer monteren met acht nieuwe boutjes No. 6-32 x ¾ inch. Hierna monteer je de andere onderdelen op dezelfde wijze als zij eerst zaten. Je ziet, een klusje van niks en alle problemen zijn voor altijd opgelost. Mocht er in de toekomst ooit nog eens iets kapot gaan, dan hoef je alleen een nieuwe well-nut in het gat te stoppen.

 

Aftermarket koplamphuizen
Via de aftermarket zijn er diverse kits te koop om je Softail van een aluminium koplamphuis te voorzien. Opvallend is dat bij veel van deze kits de constructie is gecopiëerd van de oude Duo- en Elektra Glides. Waarschijnlijk omdat ze in Taiwan alleen kunnen namaken en vaak niet verder kijken dan hun neus lang is. Kies bij aanschaf van zo´n ombouwset bij voorkeur voor een model met rubberen well-nuts. Als er dan eens een schroefdraadje slecht is van de bevestiging, hoef je er alleen maar een nieuwe well-nut in te stoppen en je bent weer gereed. Als je al zo’n oud model ombouwkit aangeschaft hebt voor je Softail is het verstandig om hem gelijk te “moderniseren”, je voorkomt hiermee veel ergenis in de toekomst.

 

De well-nut. Eigenlijk een soort raw-plug voor motoren Harley's
Na demontage boren we voorzichtig de gaten groter om de well-nuts te monteren
Alle well-nuts zijn gemonteerd en we kunnen alles weer gewoon monteren als het zat, maar dan nu een stuk beter