Kun je een oud model softail breder maken?

De eerste modellen Softail van voor eind 1987 waren net even anders dan de latere modellen.

Het meest opvallende is dat er een oud model 4-versnellingsbak in gemonteerd was, daarnaast is het frame aan de achterzijde net iets smaller dan de latere modellen.

Als je in deze modellen een breder wiel wilt monteren en de catalogi van de verschillende leveranciers bekijkt, valt het op dat daar niets voor te koop is om een breder wiel te kunnen monteren.

Met wat creativiteit is het echter toch redelijk eenvoudig mogelijk.

 

Weg met de oude 4-bak
We beginnen met het aanpakken van constructie met de oude 4-versnellingsbak die bij deze oude modellen Softail werd toegepast.

Dit concept is ontwikkeld rond 1936 en is niet meer van deze tijd.

Deze versnellingsbakken zijn te zwak voor de grotere vermogens van de Evo’s en daarnaast rijden ze erg onprettig omdat zij niet soepel schakelen.

Door de oude modellen koppelingen die bij deze bakken horen, ontstaan ook vaak problemen bij het schakelen en is de vrijstand meestal moeilijk te vinden. Ook in een standaard motorfiets is om deze redenen montage van een moderne 5-versnellingsbak een gigantische verbetering en zondermeer een aanrader.

Dit lijkt een hele ingreep maar het valt in praktijk erg mee.

De 5-bakken worden tweedehands aangeboden voor een prijs die vaak lager ligt dan die van een oude 4-bak en ook nieuw kosten deze versnellingsbakken relatief erg weinig.

Kies altijd voor een versnellingsbak tussen bouwjaar 1991 en 2006. Voor deze modellen zijn volop goede koppelingen en beldrive kits te koop.

De modellen 5-bakken van voor 1991 waren allemaal zeer kort in productie en daardoor zijn de onderdelen veel minder goed verkrijgbaar.

Ook de koppelingsnaven die bij deze modellen horen waren erg zwak en geven vaker problemen.

Voor de modellen na 1990 zijn overal langere assen te koop om de pulley of het kettingwiel en de koppeling verder naar buiten te brengen voor een brede achterband.

De montage van een moderne 5-bak in een frame dat bedoeld is voor een 4-bak is relatief eenvoudig.

De firma Paughco maakt een speciale versnellingsbaksteun waarmee een 5-bak zo in je frame kunt monteren dat eigenlijk bedoeld was voor een 4-bak.

Je hoeft dus niets te lassen en te slijpen.

Het is natuurlijk wel nodig om ook de bijbehorende primaire kast te monteren als je niet met een open beltdrive rijdt.

 

We gaan met het frame aan de gang
De oude Softail frames zijn aan de achterzijde smaller dan de latere modellen, waardoor de aftermarket brede achterbruggen niet passen.

Ook dit is eenvoudig op te lossen.

Zodiac levert een rechter achterplaat voor het frame waarmee tussen het frame op dit punt 44 millimeter extra ruimte ontstaat.

In combinatie met een achterbrug voor bredere banden win je daar totaal op dit punt ruim 55 millimeter mee en kun je dus een achterband monteren die 11 centimeter breder is.

Een 250 brede band is dan helemaal geen probleem meer in een oud model Softail frame.

De procedure van het monteren van deze bredere achterplaat is niet moeilijk maar je moet wel wat basiskennis van metaalbewerking hebben en goed kunnen lassen.

Je begint met een lange as te nemen die precies door de gaten van de achterbrug ophanging past.

Je steekt deze vanaf de linkerzijde door het frame, daarna leg je er aan de rechterzijde van het frame een vulbus op van 30 millimeter, waarna de nieuwe plaat weer op de vulbus komt.

Draai de moer van de as niet te vast, anders knijp je het hele frame samen.

Als alles netjes op zijn plek zit, kun je de plaat aflassen aan het frame.

Ga niet met een hobby lasapparaat aan de gang, maar las de boel TIG met een professioneel lasapparaat.

Als je daar niet over kunt beschikken, niet gaan “rommelen” maar liever even bij een goed lasbedrijf laten lassen.

Aan de onderzijde moet meestal een vulblokje van ongeveer 9 millimeter tussen het frame en de nieuwe beugel gelast worden omdat de nieuwe frameplaten eigenlijk bedoeld zijn voor de latere modellen frames die op dit punt een iets andere vorm hebben.

Als de plaat rondom gelast is slijp je pas de oude plaat uit het frame.

Doe dit nooit voordat de nieuwe plaat al definitief afgelast is, want dan trekt het frame gegarandeerd krom!

 

De achterbrug er in
Door de aanpassing aan het frame kunnen we nu eenvoudig een achterbrug monteren die eigenlijk bedoeld is voor de nieuwere modellen.

Er is door de wijziging aan het frame voldoende ruimte ontstaan en elk model past gewoon alsof hij er voor gemaakt is.

In ons geval kiezen we voor een brug die bestemd is voor een 250 brede band, maar je kunt zelfs nog wat breder gaan als je dat zou willen.
Omdat je niet met een standaard pakket werkt (die bestaan niet voor deze modellen), zul je altijd wel zelf een vulring moeten (laten) draaien om de achterbrug spanningsvrij in het frame te krijgen.

Verder is de montage van de achterbrug in het frame probleemloos.

 

Aanpassen van de versnellingsbak
Als de achterbrug in het frame hangt kunnen we gaan bepalen hoeveel we de pulley of het kettingwiel naar buiten gaan brengen om er voor te zorgen dat de belt of ketting vrijloopt van de achterband.

Op dit punt is bij de 5-versnellingsbakken haast alles mogelijk. O.a. Zodiac levert een groot aantal kits om je bak aan te passen. Betreffende de versnellingsbakassen kun je kiezen uit een extra lengte van 12 mm, 25 mm, 45 mm en 55 mm.

Daarnaast kun je ook nog met de pulley’s en kettingwielen kiezen uit modellen met een extra “off-set” om nog meer ruimte te krijgen op dit punt.

Het makkelijkst is om met behulp van de langere assen grofweg de maat te bepalen.

Na montage van het wiel kun je dan met de keuze van het kettingwiel of belt pulley de exacte plaats van de aandrijving bepalen.

 

De primaire aandrijving
Als je een originele primaire kast wilt monteren, heb je hiervoor nog wat spacers en langere bouten nodig die door o.a. Zodiac geleverd worden.

Bij gebruik van een beldrive kun je kiezen voor een model waarbij al rekening is gehouden met off-set.

Onder andere de firma Ultima levert standaard pulley’s met verschillende mogelijkheden voor off-set montage.

Op verzoek maken zij ook de achterplaten naar wens volgens door de klant opgegeven maatvoeringen. Keuze en mogelijkheden genoeg dus.

 

De secundaire aandrijving
Voor de overbrenging van de versnellingsbak naar het achterwiel kun je kiezen uit een belt of een ketting.

Een ketting lijkt erg ouderwets, maar de mogelijkheden zijn veel groter omdat je met de kettingwielen erg eenvoudig de overbrengverhouding kunt aanpassen aan je persoonlijke wensen. Daarnaast zijn de moderne zelfsmerende O-ring kettingen oerdegelijk en ze gaan jaren mee.

Met name het merk Tsubaki levert superkwaliteit.
Als je voor een belt naar het achterwiel mocht kiezen, kun je het best voor een model kiezen dat standaard op de latere Twincam Softails zit.

Met een breedte van 20 millimeter hou je lekker veel ruimte over voor een brede band.

Als alternatief zijn er voor de HD modellen ook nog belts van 1 inch, 1-1/8 inch en 1-1/2 inch op de markt in verschillende lengten. Ook hierbij dus weer keus genoeg.

 

De afbouw
Bij de afbouw van de motor is natuurlijk alles mogelijk. Met uitzondering van het achterwiel en achterspatbord passen gewoon alle originele onderdelen weer.

Je kunt kiezen om zoveel mogelijk originele onderdelen te monteren of voor extreem gaan.

Nog even een tip voor het achterspatbord;

Motorcycle Storehouse levert bouwpakketten van het merk BK Products waarmee alles mogelijk is. Ze zijn lekker degelijk van staal en zijn op elke motor mooi passend te maken.

De nieuwe frameplaat wordt tegen de oude op het frame gemonteerd en met een as in lijn gezet.
Na de nieuwe plaat stevig vast gelast te hebben kan de oude plaat uit het frame geslepen worden
De langere onderdelen voor de versnellingsbak waarmee de pulley of het kettingwiel verder naar buiten gebracht wordt voor de brede achterband.
De versnellingsbak is voorzien van langere assen en hangt weer in het frame.