LANGE BENEN?

Niet alle berijders van motoren hebben hetzelfde postuur. Fabrikanten maken daarom modellen waar zoveel mogelijk berijders comfortabel op moeten passen. Als je nu een stuk langer of korter bent dan de gemiddelde wereldburger heb je een probleem en moet je wat gaan verzinnen om toch lekker ontspannen op je motor te zitten als je onderweg bent.

De eigenaar van deze Softail viel in de categorie “niet de kleinste”. Als hij op zijn motor zat leek het net of hij op een kinderfietsje onderweg was en zijn knieën kwamen boven de benzinetank uit. Voor een rondje om de kerk geen probleem, tijdens een lange rit echter een ramp omdat zijn benen na een tijdje een geheel eigen leven gingen lijden.

 

Shoppen
Tijd om er wat aan te doen! Gelukkig is tegenwoordig overal een oplossing voor. Eén van de vele toeleveranciers heeft altijd wel een kitje in de catalogus staan om je probleem op te lossen. De motor die we onderhanden hebben is een model met treeplanken en deze moeten gehandhaafd blijven, alleen wat naar voren geplaatst.
Bladerend door de catalogus van Zodiac komen we een “floorboard re-locator kit” tegen, die de treeplanken 5 centimeter naar voren verplaatst. Precies wat we zoeken. Er is keuze uit een set met gepolijste, verchroomde of zwarte montageplaten. Wij kiezen voor zwarte platen omdat zij mooie wegvallen bij het zwart van het frame en de motor er origineel blijft uitzien. Overigens zijn deze kits voor zo’n beetje alle modellen leverbaar, inclusief de Dyna en Sportster modellen, al dan niet met voetsteps of treeplanken.

 

Montage
De kit is bijzonder volledig met alle benodigde boutjes, moeren en ringetjes. Zelfs een nieuwe langere sierkap om over de remcilinder te monteren zit erbij zodat je na montage haast niet kunt zien dat er iets veranderd is. Omdat de remcilinder 5 centimeter naar voren komt, is de originele remleiding te kort geworden en zul je deze moeten vervangen. Het eenvoudigst is om met Goodridge remleiding aan de gang te gaan. Goodridge levert elk denkbare nippel met elke aansluiting en hoek die je kunt bedenken, echt top spul!
De montage is Mecano kinderspel. Na de motor op een bokje te hebben gezet, worden eerst de treeplanken gedemonteerd door de boutjes aan de onderzijde los te draaien. Hierna kunnen de achterplaat van het rempedaal, de achterplaat van het schakelpedaal en de jiffy-stand gedemonteerd worden. Maak alle gedemonteerde onderdelen even netjes schoon, je kunt er nu goed bij en het werkt veel prettiger.

Je begint met de twee platen die de boel naar voren brengen op het frame te schroeven met de bijgeleverde bouten. Doe op de bouten die in het frame gaan een drupje Locktite tegen het loslopen. Hierna kunnen de achterplaten van het rempedaal, het schakelpedaal en de jiffy-stand op de nieuwe platen gemonteerd worden. Ook de treeplanken kunnen weer terug op de motor en het begint alweer ergens op te lijken. Een kind kan de was doen bij dit klusje! Nu nog even de bijgeleverde langere schakelstang monteren, waarna we naar de andere kant van de motor verhuizen om met de remleiding aan de gang te gaan. Het model waar we aan werken is uitgerust met een remleiding die uit één stuk bestaat. Het eenvoudigst kun je een T-stuk voor de remlichtschakelaar van een ouder model monteren. Vanaf dit T-stuk ga je naar de remklauw en de remcilinder met universele remleiding die je zelf precies op de goede lengte kunt maken.

Ook met lange benen kun je na deze ombouw comfortabel en ontspannen rondrijden op je HD voor een vriendelijk prijsje. Lang leve de after-market.

Het kitje van Zodiac wordt mooi compleet geleverd.
Het schakelpedaal op de originele plek
Het schakelpedaal naar voren geplaatst