Meer vermogen uit je HD met de CV-Carburateur

DE CARBURATEUR

De Constant Vacuum carburateurs die de HD-fabrieken sinds 1990 monteren (behalve natuurlijk op de injectie-modellen) zijn bijzonder goed. Mits fatsoenlijk afgesteld, kunnen zij concureren met de meeste aftermarket modellen “high-performance” carburateurs. Vaak presteren ze zelfs nog beter. Om deze goede resultaten te bereiken moeten we echter wat eenvoudige kleine aanpassingen doen. In dit artikel beschrijven we hoe je je motor op een eenvoudige wijze voor weinig geld van meer “spierballen” kunt voorzien. Voor het aanpassen van de CV-carburateur zijn diverse kits op de markt waar echter wel een flink prijskaartje aanhangt. Wij willen echter zo min mogelijk geld uitgeven en toch zo veel mogelijk vermogen uit het blok peuteren. De oplossing is eenvoudig: Gewoon originele HD-onderdelen gebruiken!

We beginnen met het luchtfilter geheel te verwijderen en de benzineleiding bij de carburateur los te maken. Nu kunnen we eenvoudig de carburateur uit het spruitstuk trekken. 

Na ook de gaskabels losgemaakt te hebben staan we met de carburateur in ons hand. Bovenop de carburateur zien we een zwart deksel dat door 4 schroefjes op zijn plaats wordt gehouden. Onder één van deze schroefjes zit de bevestigingsbeugel van de twee gaskabels. Deze gaskabelbevestiging zit ook nog vast met een schroefje aan de zijkant van de carburateur. We verwijderen eerst de gaskabelbevestiging in zijn geheel, daarna draaien we de overige drie schroefjes van het zwarte bovenkapje los. Voorzichtig kan nu het kapje van de carburateur afgenomen worden. 

Hieronder zien we een grote veer en de gasschuif met daarop aan de bovenzijde een rubberen membraan. Verwijder ook deze gasschuif maar doe voorzichtig en beschadig dit membraan niet want dan moet je een complete nieuwe gasschuif kopen. In het midden van de gasschuif zit een plastic kapje met daaronder de gasnaald. Ook deze onderdelen verwijderen we.

We draaien, na de demontage van de bovenzijde, de carburateur om en gaan verder met de vlotterkamer aan de onderzijde van de gasfabriek. Door de vier schroefjes van de vlotterkamer te verwijderen kunnen we het bakje van de vlotterkamer voorzichtig demonteren. In de vlotterkamer bevinden zich de hoofdsproeier en de middengebied sproeier. De maat van deze sproeiers is afhankelijk van het model en het bouwjaar. Deze maat is in de sproeiers geslagen en dus eenvoudig te bepalen. 

Wij beginnen altijd als uitgangspunt met een middengebiedsproeier maat 45 en een hoofdsproeier maat 175. Deze afstelling is bij 99 % van de Big Twin Evo’s goed in combinatie met een meer open uitlaatsysteem en een free-flow luchtfilter. De hoofdsproeier zie je gelijk omdat hij het meeste uitsteekt. De middengebied sproeier zit een beetje verdekt opgesteld. Half naast/achter de hoofdsproeier zie je een gaatje in het carburateurhuis. Hierin zit in de diepte je middengebiedsproeier verstopt. Met een schroevendraaier kun deze sproeier voorzichtig losdraaien. Na montage van de sproeiers is het verstandig om gelijk even het vlotterniveau te controleren, je bent nu toch in de buurt bezig (zie hiervoor je werkplaatsboek). Na montage van de nieuwe sproeierbezetting kunnen we de vlotterkamer weer dicht schroeven.

Om de motor sneller te gaan laten accelereren in de toekomst gaan we nu het kanaaltje in de gasschuif iets groter maken. Via dit kanaaltje onstaat het vacuum boven de gassschuif tijdens het gasgeven, waardoor de schuif omhoog gezogen wordt. Door nu dit kanaal iets te vergroten ontstaat dit vacuum boven de zuiger in de toekomst sneller waardoor de gasschuif sneller omhoog gaat. 

Dit veroorzaakt weer dat we sneller de motor van meer lucht/benzinemengsel en een voldoende doorstroomopening in de venturie voorzien. Als we de gasschuif op zijn kop zetten (pas op voor het membraan), zien we aan de onderzijde twee gaatjes. Eén gaatje zit centraal in de zuiger en is voor de gasnaald. Aan dit gaatje doen we niets. Meer naar de rand zit echter een tweede gaatje en dit gat moeten we hebben. Met een boortje van 3,5 milimeter boren we dit gaatje voorzichtig op. Verwijder zorgvuldig alle braampjes en boorkrullen en maak alles goed schoon. Na deze kleine ingreep monteren we de gasnaald weer. Let even op de codering die in de gasnaald geslagen is. Wij hebben de beste resultaten met een naald met de codering N65C. Als jouw gasnaald een andere codering heeft, kun je hem het best gelijk even vervangen. Ben je een “zunig tiep” dan kun je natuurlijk ook eerst even een proefritje met je oude naald maken om te zien of deze soms ook goed zijn werk doet. Als je echter in het midden- of topgebied problemen hebt, niet tobben en de naald alsnog vervangen.


HET LUCHTFILTER
Harley-Davidson luchtfilters zijn de afgelopen 20 jaar nooit een toonbeeld van goede doorstroming geweest. Met name de laatste modellen zijn een regelrechte ramp. Ze blokkeren de instroom van lucht naar het blok net niet helemaal, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Dit is niet zozeer de schuld van de HD-fabrieken maar voornamelijk van de zeer strenge milieunormen in de USA.

Gelukkig is ook hier een elegante oplossing voor. Screaming Eagle (= HD) maakt een prettig geprijsde en kwalitatief zeer goede luchtfilterkit. Deze past perfect en is door iedereen eenvoudig te monteren. Bij modellen van 1992 en later heb je naast het luchtfilter ook nog een carterontluchtingsset nodig. Let op het bouwjaar want er zijn twee modellen. In de onderdelenlijst kun je zien welke je nodig hebt voor jouw motor. Voor diegene die wat uitgebreider willen experimenteren geven we ook nog een lijstje met alternatieve sproeiermaten en de bijbehorende HD-onderdeelnummers.


Veel (sleutel)plezier toegewenst en niet te veel roken bij een plas benzine.


GEBRUIKTE ONDERDELEN

Gasnaald code N65C. OEM 27094-88

Middengebiedsproeier 45. OEM 27170-89

Hoofdsproeier 175. OEM 27090-89

Carter ontluchtingsset (alleen voor modellen van 1992) OEM 29304-92

Carteronluchtingsset (alleen voor modellen na 1993 en later) OEM 29310-93

Screaming Eagle luchtfilterkit (voor modellen van 1990 en later) OEM 29008-90A

ALTERNATIEVE SPROEIERMATEN

HOOFDSPROEIERS:

1,65 mm. = 27116-88

1,70 mm. = 27115-88

1,80 mm. = 27114-88

MIDDENGEBIEDSPROEIERS:

0,42 mm. = OEM 27171-89

0,48 mm. = OEM 27165-90