Moderniseren van een oud model Twincam

De eerste Twincam modellen hadden last van wat kinderziektes.

Met name de oliepomp had minder opbrengst en de kettingspanners van de nokkenassen vragen veel meer aandacht en onderhoud dan de latere modellen.

Inmiddels heeft HD voor deze problemen een betaalbare verbetering bedacht en zijn deze punten eenvoudig te moderniseren met behulp van een kit van Screaming Eagle.

 

Zwakke punten
Bij de eerste Twincam modellen was de constructie van de oliepomp en de kettingspanners van een veel mindere kwaliteit dan bij de modellen van na bouwjaar 2006.

De oude oliepomp had een vrij geringe opbrengst en ook de kettingen met spanners voor de nokkenassen gaven veel problemen.

HD paste bij deze eerste modellen een z.g. “silent chain” toe met een setje kettingspanners dat met behulp van een sterke veer de kettingen op spanning moet houden.

Deze kettingspanners slijten relatief hard en moeten regelmatig gecontroleerd en/of vernieuwd worden.

Dit is een vrij arbeidsintensief klusje en het regelmatig vervangen van de kettingspanners is een dure ingreep.

Om deze problemen te voorkomen ging men bij de Dyna in 2006 en bij de andere modellen in 2007 over op een “roller chain” met een hydraulische kettingspanner.

Dit latere systeem is veel slijtvaster en voorkomt veel problemen en sleutelwerk. Om ook de berijders van de oudere modellen de gelegenheid te geven de boel in orde te maken bracht men een “Hybrid Cam plate and high volume oil pump kit” op de markt van Screaming Eagle met onderdeelnummer 25284-11. Deze kit is in alle Twincam modellen vanaf 1999 eenvoudig te monteren.

 

Mogelijkheden
Er zijn met deze kit verschillende mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.

Als je toch van plan bent om je nokkenassen te vervangen omdat zij versleten zijn of omdat je een wat sneller model nokkenas wilt monteren, kun je de hele boel gelijk ombouwen naar de meer moderne “roller chain”.

Je moet dan een setje nokkenassen monteren van een later bouwjaar.

Als je de bestaande nokkenassen wilt blijven gebruiken en je motor is van bouwjaar 2002 of later, kun je voor de secundaire ketting een originele “silent chain” en voor de primaire ketting (de buitenste) de bij de kit geleverde “roller chain” monteren.

Als je een model hebt met een bouwjaar van 1999 tot en met 2001, dien je ook aan de buitenzijde een “silent chain” te monteren omdat de latere modellen kettingwielen geen opstaande rand hebben die de cam position sensor aanstuurt.

 

De Screaming Eagle kit
Wat gelijk opvalt bij deze kit is de perfecte afwerking en tevens is de kit bijzonder compleet.

Bij deze kit zit de verbeterde oliepomp van de latere modellen die 23% meer olie naar het blok levert en 50% meer olie afvoert dan het eerdere model pomp van HD.

Hierdoor wordt een betere smering gegarandeerd waardoor de bedrijfstemperatuur van het motorblok merkbaar lager wordt en de levensduur ingrijpend wordt verlengd. Bij deze kit zitten twee hydraulische spanners voor de nokkenaskettingen die veel beter functioneren ten opzichte van de oude modellen spanners met veren.

Ook is natuurlijk een uitgebreide handleiding voor de montage aanwezig.

 

Voorbereiding
We beginnen met de olietank af te tappen, anders loopt alle olie na het verwijderen van de oude oliepomp over de hefbrug. Ook de benzinetank moet even afgetapt worden en van de motor afgehaald worden om bij het bovenblok te kunnen komen.

Terwijl de olie en benzine stroomt, monteren we ondertussen alvast de uitlaten en het luchtfilter. Als de benzinetank leeg is, kan deze van de motor worden afgehaald.

We beginnen bij het motorblok met het demonteren van de bovenste helft van de klepdeksels en de steunen waar de tuimelaars in bevestigd zijn. Hierna kunnen de stoterstangen van bovenaf uit de klephulzen gepakt worden.

Het is nodig om de stoterstangen uit het blok te halen om de druk van de nokkenassen af te nemen. Nu kunnen de klephulzen en de kapjes over de nokvolgers gedemonteerd worden waarna de nokvolgers zelf uit het blok geplukt kunnen worden.
Na deze voorbereidingen gaan we met het onderblok aan de gang.

Na het verwijderen van de buitenste kap zien we al direct de nokkenasplaat met de tandwielen en kettingen. Op deze plaat zitten aan de buitenzijde 10 inbusboutjes, 6 stuks om het deksel op de carterhelft te bevestigen en nog 4 stuks om de oliepomp op de plaat te monteren. Verwijder alle 10 de inbusboutjes.

Hierna kun je eerst de plaat met nokkenassen uit het motorblok halen, daarna kun je de oliepomp uit het blok trekken.

Tot zover de demontage, na de boel schoongemaakt te hebben gaan we nu de nieuwe onderdelen monteren.

 

Montage
De montage is vrij eenvoudig, maar vereist wel wat speciaal gereedschap. Belangrijk is altijd nieuwe lagers te gebruiken voor de nokkenassen.

Deze lagers worden extreem zwaar belast en de oude lagers hergebruiken is uit den boze.

Daarnaast zaten in de eerste modellen Twincams lagers die veel minder sterk waren dan de latere modellen omdat de naalden in een plastic kooi liepen waardoor het draagvlak van de lagers veel kleiner is.

De firma Jims levert een handig stukje gereedschap om de oude lagers te verwijderen zonder verder het motorblok te hoeven te demonteren.

De nieuwe lagers kunnen met een ander stukje gereedschap van Jims weer keurig recht in het carter gemonteerd worden.

Ga niet zitten knoeien met hamers en stukken pijp want het is erg belangrijk dat de twee naaldlagers in het carter zuiver recht gemonteerd worden op de juiste diepte.

Na het uitpakken van de Screaming Eagle kit worden eerst de nieuwe lagers in de plaat gemonteerd met het plaatje dat de lagers op zijn plek houdt.

Hierna kunnen de nokkenassen met secundaire ketting in de lagers en als laatste monteren we de binnenste hydraulische kettingspanner op de grondplaat.

We leggen nu de plaat met nokkenassen even opzij en monteren de bijgeleverde oliepomp met een nieuwe o-ring in het carter.

Hierna kan de grondplaat met nokkenassen voorzichtig in het carter geschoven worden en vastgezet met de inbusbouten, gevolg door de vier inbusboutjes die de oliepomp op zijn plek moeten houden.

Leg even bij het monteren van de plaat en oliepomp een origineel werkplaatsboek naast je en doe precies wat daarin staat. De aanhaalmomenten van de boutjes en het centreren van de oliepomp is erg belangrijk en een verkeerde montage kan veel schade veroorzaken.

Nauwkeurig werken en even opletten dus! Als alle onderdelen in het onderblok gemonteerd zijn kunnen de nokvolgers weer terug in het carter en de kapjes van de nokvolgers gemonteerd. Hierna de klephulzen, de stoterstangen en de tuimelaars.

Als laatste monteren we de klepdeksels en het deksel van de nokkenassen.

Ook hier geldt weer dat alles in de volgorde en met de aanhaalmomenten uit het werkplaatsboek gemonteerd dient te worden.

 

Afbouwen
Het belangrijkste is nu achter de rug en we kunnen de resterende onderdelen zoals benzinetank, uitlaten, zadel, enzovoort weer aan de motor hangen.

Wacht in eerste instantie even met het monteren van de bougies. Na het vullen van de olietank dient eerst de motor zonder bougies net zo lang “gestart” te worden tot het oliedruklampje uit gaat.

Hierdoor heb je de garantie dat de motor gelijk smering krijgt als hij loopt. Hierna de bougies monteren en daarna pas de motor werkelijk starten.

De eerste 200 kilometer even rustig aan doen en daarna rijden met het gevoel dat je blok er voorlopig weer tegenaan kan.

Deze upgrade is een regelrechte aanraden voor berijders van alle Twincam modellen van voor bouwjaar 2006. Deze kit wordt door Harley-Davidson geleverd en valt in prijs erg mee.

De investering verdien je vanzelf terug want de levensduur van je motorblok wordt er ingrijpend mee verbeterd.

 

Vewijder altijd de oude nokkenaslagers met de daarvoor bestemde gereedschap.
Met behulp van een handig hulpstukje kunnen de nieuwe lagers netjes recht in het carter geperst worden.
Links de Screaming Eagle set, rechts de oude originele nokkenas plaat met mechanische kettingspanners.
De nieuwe set gemonteerd in het motorblok. Het is eigenlijk zonde om dit stukje techniek te verbergen achter een deksel.