Oh jee, m'n achterkant zit los

OH JEE, M’N ACHTERKANT ZIT LOS

De frames van de Harley-Davidson vierbak-modellen van 1958 t/m 1984 hebben een zeer zwak punt en dat is de bevestiging van de achterbrugas in het frame. Omdat het hele gewicht van de motor aan deze achterbrugas hangt komen hierop, vooral tijdens het nemen van bochten, gigantische krachten te staan. Het gegeven dat een Harley niet echt een lichtgewicht is en een HD-rijder denkt dat schokbrekers minimaal een mensenleven meegaan doet natuurlijk ook nog een duit in het zakje. Het gevolg is dat de schroefdraad in het frame de geest geeft en men de achterbrugas niet meer vast kan draaien waardoor men zeer speciale stuureigenschappen krijgt. In het volgende stukje zullen we laten zien dat het allemaal geen probleem is en deze schade eenvoudig te herstellen is, waarna de motor weer stuurt als een nieuwe HD.

De schroefdraad in het achterframe voor de achterbrugas heeft eigenlijk twee problemen. Ten eerste is hij niet echt fors uitgevoerd (5/8 UNF schroefdraad), ten tweede dacht men waarschijnlijk in die tijd dat alle HD-monteurs blind waren want de helft van het gat waarin de schroefdraad zich bevind, word gevormd door een “zoekrand” waardoor de andere helft van het gat maar een paar gangen schroefdraad kan bevatten. Je begrijpt dat dit vroeg of laat de geest geeft. De oplossing is om een grotere maat schroefdraad te tappen en een achterbrugas te monteren met een overmaatse schroefdraad, waarbij we er voor zorgen dat we deze schroefdraad over de gehele lengte van het gat tappen en de zoekrand weglaten. Het geheel wordt nu natuurlijk veel sterker omdat we ten eerste een grotere maat schroefdraad gebruiken en bovendien deze schroefdraad over de volle lengte van het gat tappen.

Omdat de schroefdraad zich achter de duplexkast bevindt en bovendien exact in lijn moet liggen met het gat aan de andere zijde in het frame, werken we vanaf de rechterzijde van de motor. We gaan eerst eens kijken wat we nodig hebben. Allereerst natuurlijk het gereedschap: We gebruiken een tappenset M 18 x 1,5, een extra lange boor van 16 MM., een paar verlengstukjes van een doppenset en een wringijzer. We hebben natuurlijk ook nog wat onderdelen nodig en kopen bij de local HD-dealer een overmaatse achterbrugas, 2 achterbruglagers en twee achterbrugkeerringen.

We beginnen met het demonteren van het achterwiel, de achterschokbrekers en de achterbrug zelf. Voor we verder aan de gang gaan moeten we eerst nog even een klein kraagbusje om de boor maken. Dit is om twee redenen. Ten eerste gebruiken we het gat aan de rechterzijde voor geleiding van de boor, maar dat gat is groter dan de boor zelf. De tweede reden voor gebruik van dit busje is dat je anders met de boor het gat aan de rechterzijde in het frame zou beschadigen waardoor je nog verder van huis bent. Dit busje moet licht om de boor kunnen glijden en nauwkeurig in het gat in het frame passen. Door tijdens het boren een lange spiraalveer om de boor te doen blijft het busje netjes op de goede plaats zitten. Als dit klusje klaar is gaan we de schroefdraad tappen. De tap M 18 x 1,5 past precies in de verlengstukjes van de doppenset, waardoor we het tapkrukje gewoon buiten het frame kunnen houden en comfortabel en netjes kunnen tappen. Vergeet niet een goede snijolie te gebruiken voor een mooie strakke schroefdraad. Hierna maken we de boel goed schoon met remmenreiniger en perslucht, waarna we alles weer kunnen gaan monteren. Vernieuw wel even de achterbruglagers want deze hebben door de losse achterbrugas al lang geen ronde vorm meer en dat is wel de bedoeling bij lagers. De achterbruglagers met goed veel vet monteren en natuurlijk met een paar nieuwe keerringen. Monteer de achterbrug met as op de door HD voorgeschreven wijze. Het wiel er weer in, de schokbrekers monteren en we kunnen weer rijden op een fiets die weer helemaal als nieuw stuurt. Wij voeren deze reparatie op deze manier al zo’n 15 jaar uit en er is nog nooit een op deze wijze gemonteerde achterbrugas opnieuw los gekomen. Het werkt dus en het klusje is zo geklaard!


TIP

Vervang minimaal eens per 3 á 5 jaar de achterschokbrekers, afhankelijk van de afstanden die je rijdt en de belasting. De boel slijt dan veel minder en het rijdt echt een stuk beter. De firma Koni levert perfecte achterschokbrekers voor HD en ze kosten slechts rond de 250 piek. De diverse “Taiwan” schokbrekers zien er goed uit maar zijn kwalitatief een stuk slechter.