Onderhoud van je HD

Veel HD rijders doen zelf een deel zelf het onderhoud van hun stalen ros.

Daar is niets mis mee en heeft zelfs veel voordelen als je het zorgvuldig doet.

Je leert namelijk je motor goed kennen en bij een pechgevalletje onderweg kun je zelf vaak dan eenvoudig de oorzaak verhelpen.

Opvallend is echter dat de ANWB wegsleepdienst met grote regelmaat motoren voor de deur zet die onderweg flinke schade opliepen door achterstallig onderhoud.

Het betreft dan meestal motoren waarbij de eigenaar of een goed willende vriend van de berijder zelf het onderhoud deed, maar absoluut niet wist wat hij nu eigenlijk moest doen tijdens deze werkzaamheden!

 

Wat is onderhoud?
Veel HD rijders denken dat het onderhoud van een HD bestaat uit het verversen van motorolie en vervangen van een oliefilter.

Dit is echter absoluut niet waar, er dient natuurlijk veel meer te worden gecontroleerd en worden uitgevoerd.

Om de boel simpel te houden heeft HD voor elk model een duidelijk onderhoudsvoorschrift gemaakt dat aangehouden dient te worden om probleemloos zonder pech te kunnen blijven rijden.

Het is een overzicht waarin precies staat wat je bij een bepaalde kilometerstand moet doen aan je motor.

Bij de oudere modellen van voor 1984 moet je, naast het onderhoud bij een bepaalde kilometerstand, ook nog jaarlijks onderhoud uitvoeren.

Dit jaarlijkse onderhoud dient ieder jaar uitgevoerd te worden, ook als je het seizoen ervoor weinig gereden hebt.

De onderhoudsvoorschriften kun je vinden in het originele werkplaats boek van het model motor dat je bezit.

Als je de motor bij een in HD gespecialiseerd bedrijf laat onderhouden, zal je na een beurt een afdruk van het onderhoudsrapport krijgen met daarop afgestreept de verrichte handelingen.

Zo kun je precies zien wat er is gebeurd. Als je zelf het onderhoud verricht, kun je het eenvoudigst even zo’n onderhoudsrapport vragen aan je locale HD leverancier als je de benodigde materialen komt halen.

Een voordeel is dan dat de meeste zaken een Nederlandse vertaling hebben en je niet met een technisch woordenboek aan de gang hoeft om het Amerikaans te vertalen.

 

Vergeten onderhoud
Een probleem is dat onderhoud geen zichtbaar resultaat geeft. Je motor poetsen of leuke accessoires monteren geeft uiterlijk resultaat en leuke reacties van vrienden en bekenden.

Dit is bij onderhoud niet het geval en het lijkt hierdoor erg ondankbaar werk.

Het is echter wel van levensbelang als je niet onderweg stil wilt komen te staan.

Veel van de voorkomende pechgevallen worden veroorzaakt door “vergeten onderhoud”.

Veel HD rijders doen zelf een servicebeurt en komen niet verder dan wat zij zien of wat vrienden even uit de losse hand opnoemen.

Een paar nieuwe bougies en remblokjes wordt dan wel gemonteerd, evenals nieuwe olie en het oliefilter.

Er zijn echter nog veel meer punten die gecontroleerd, afgesteld en gesmeerd dienen te worden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tijdig verversen van de voorvorkolie. Hiermee voorkom je een voorvork die slecht zijn werk doet en in de gort loopt omdat de olie verouderd is en daardoor onvoldoende smeert en de demping slecht is.

Ook de wiellagers van voor bouwjaar 2002 hebben regelmatig onderhoud nodig. Ze dienen eerst schoongemaakt en gecontroleerd te worden, daarna afgesteld en van nieuw vet te worden voorzien.

Dit is geen leuk klusje, je krijgt er vieze handen van, maar het is wel erg belangrijk. Hetzelfde geldt voor de balhoofdlagers, achterbrug lagers, enzovoort.
Ook de conditie van de remolie is erg belangrijk. Verouderde en vervuilde remolie tast je remsysteem aan en veroorzaakt schade door corrosie en daarnaast veroorzaakt het een onveilige situatie.

Niets is zo vervelend als door je rem heen trappen als je echt nodig moet remmen. Gemiddeld gaat de remolie 3 tot 5 jaar mee, afhankelijk van de toegepaste soort. Regelmatig testen van de remolie is dan ook van levensbelang.

 

Doe het goed
Zelf het onderhoud verrichten is goedkoper en je leert je motor goed kennen.

Niets op tegen dus! Hoe doe je dit nu zonder fouten en verzeker je jezelf van weer een jaar probleemloos rijden?

Eigenlijk erg eenvoudig; vraag even aan je locale HD shop een kopie van de onderhoudsvoorschriften die bij jouw model horen.

Als alternatief kun je ook een kopie maken van de betreffende bladzijde uit je werkplaatsboek.

Let op, HD heeft een heel assortiment van die lijstjes en ze zijn voor elk model en bouwjaar verschillend.

Voor het bepalen van het bouwjaar dien je het framenummer aan te houden. De datum op het kenteken kan verschillen van het echte bouwjaar omdat de motor bijvoorbeeld ingevoerd kan zijn.

Je gaat nu netjes het lijstje afwerken en kruist telkens af wat je gedaan hebt. Als er werkzaamheden te lastig voor je zijn, sla je die over en streept ze niet af.

Als je het lijstje helemaal afgewerkt heb, maar dingen nog niet afgestreept hebt, ga je voor deze zaken even met je lijstje langs je locale HD shop en laat hen die puntjes verrichten.

Sla in ieder geval niets over.

 

Eigenbouw
Bij een eigenbouw motor wordt het iets lastiger omdat hiervoor natuurlijk geen standaard onderhoudsvoorschriften bestaan.

Ook hiervoor is natuurlijk wel een oplossing door een onderhoudslijst van een vergelijkbaar model HD te gebruiken.

Veel eigenbouw motoren maken gebruik van een Softail frame. In zo’n geval gebruik je het lijstje van een FXST. Voor het bepalen van het bouwjaar dien je het bouwjaar van het motorblok, versnellingsbak en wielen aan te houden.

Als je er zelf niet uitkomt, kan ongetwijfeld je dealer je verder helpen bij het bepalen van het bouwjaar.
Als je locale HD shop een hekel heeft aan zelfsleutelaars en erg moeilijk doet om even een onderhoudslijstje voor je uit te printen, kun je even een mailtje sturen aan gerdijkshoorn@gmail.com, dan krijg je er één per mail toegestuurd.

Vergeet niet even precies het bouwjaar en model of het (originele) HD framenummer van je HD in de mail te zetten.