Op bezoek bij Captain Don's Habitat op Bonaire

Dit artikel is geschreven in 2016 en sindsdien zijn er wat zaken verandert. Captain Don’s habitat Is nog steeds één van de top ressorts op Bonaire. De Harley verhuur wordt echter tegenwoordig verzorgd door de locale Harley dealer in het centrum van Kralendijk. Zijn naam is Orlando en hij heeft een keur aan voertuigen, waaronder haast alle modellen Harley-Davidson. Meer informatie kun je vinden op de website www.rentofunbonaire.com. Orlando kun je bereiken via info@rentofun.com.

 

OP BEZOEK BIJ CAPTAIN DON’S HABITAT OP BONAIRE

 

Velen zullen nu denken wat moet je in hemelsnaam met een motor op Bonaire? Bonaire is toch een klein eiland voor duikers? Als je daar een keer gas geeft, lig je al in zee. Dit beeld klopt echter absoluut niet. Op de BES Eilanden (de vroegere Nederlandse Antillen) zijn Harley’s bijzonder populair en in ruime mate aanwezig. Er zijn zelfs twee motorclubs op het eiland (Bonaire Bikers M.C. en Iron Order Bonaire M.C.) met in het totaal ongeveer 20 leden en men komt regelmatig bij elkaar om samen te rijden en te feesten. Hoewel Bonaire een bijzondere Nederlandse provincie is, gelden er andere wetten en mag je er bijvoorbeeld lekker zonder helm rijden als je dat wilt. Naast motorrijden is duiken ook erg populair op Bonaire. Alle kentekenplaten zijn standaard dan ook voorzien van de opdruk “Divers paradise”. Op Bonaire zijn deze twee hobby’s bijzonder goed te combineren. Ook in Holland blijken veel motorrijders te duiken en veel duikers rijden een motor. Bonaire is voor deze twee hobby’s een droombestemming.

 

Bonaire

Bonaire maakte vroeger deel uit de Nederlandse Antillen. Sinds 2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer en zijn het de BES eilanden geworden (Bonaire, St. Eustatius en Saba). De andere eilanden hebben zich afgescheiden en zijn min of meer zelfstandig geworden. Bonaire ligt in de Caribische Zee en het eiland is 40 kilometer lang en variërend van 5 tot 12 kilometer breed. De temperatuur overdag ligt het gehele jaar rond de 30 graden (zeewater 27 graden) en de zon schijnt altijd. Alleen in september t/m november kan er nog wel eens een fikse bui vallen, maar die is altijd kort, hevig en weer snel voorbij. De bewoners van Bonaire zijn de meest vriendelijke mensen ter wereld en de service is overal perfect. Men spreekt meestal Nederlands (soms Engels en Spaans) en Papiamento. Het eten is een smeltkroes van culturen en je kunt er alles eten van de meest verse vis tot Roti’s. We vonden bij de haven in Kralendijke zelfs een restaurant (El Mundo) waar Nederlandse stamppot met Unox rookworst naast roti’s op de kaart stond. Verder moet je zeker een keer gaan eten bij de Cuba Compagnie, Joe’s restaurant en Mi Banana

 

Harley’s op Bonaire

Het merk Harley-Davidson is erg populair in het Caribische gebied en Bonaire is een echt biker eiland. Bonaire kent twee clubs en er wordt elk jaar in de maand september een rally georganiseerd waar altijd ruim 150 motoren uit de gehele Caribian aan deelnemen. Op Koninginnedag is er altijd een georganiseerde rit voor een goed doel dat per jaar gekozen wordt. Er rijden ongeveer 65 Harley’s op Bonaire en daarnaast nog V-twins van andere merken. Er wordt op Bonaire relatief veel door vrouwen op Harley’s gereden. Zij organiseren met grote regelmaat een damesrit.

 

Captain Don’s Habitat

Captain Don’s Habitat is al sinds 1976 het hotel voor duikers en motorrijders op Bonaire. Captain Don is de grondlegger van het duiken op Bonaire en heeft veel gedaan voor het milieu op het eiland. Hij is inmiddels 86 jaar, maar nog bijzonder actief en op dit moment bijvoorbeeld druk met het schrijven van een boek over tatoeages. Er gaan veel verhalen over hem rond en hij is zondermeer een locale beroemdheid. Een mooie anekdote is dat hij een probleem had met zijn been en voor behandeling in het ziekenhuis naar Curaçao vloog. De artsen daar deelden hem mee dat zijn been geamputeerd moest worden, hetgeen gebeurde. Captain Don kon het niet hebben dat zijn afgezette been achterbleef op Curaçao en nam het dus mee in zijn handbagage naar Bonaire om het daar te begraven. Men zegt nu dan ook dat hij de enige man is die letterlijk met één been in het graf ligt.

 

Inmiddels heeft Captain Don zich voor het grootste deel teruggetrokken uit de dagelijkse zaken in de Habitat en wordt het geheel gerund door een jong en modern team. Het unieke van dit hotel is dat voor de deur één van werelds mooiste duikgebieden liggen en dat je er tevens Harley’s kunt huren. De Amerikaan Jack Chalk (de General Manager van het hotel, Harley rijder en duiker) en de uit Holland afkomstige Anne-Marie Vermeer (Harley rijdster en duikster van het eerste uur) hebben samen de Bonaire Guided Motorcycle Tours opgericht. Er wordt gereden in groepjes van maximaal 4 of 5 berijders en alle bestemmingen op het eiland zijn mogelijk.

 

Velen zullen direct gaan roepen dat zij al jaren rijden en geen begeleiding nodig hebben. Dit is echter maar ten delen waar. Het aller belangrijkste is dat de gids absoluut geen politieagent is die je op de vingers kijkt. De gids weet echter wel de beste plaatsen om even te stoppen voor een foto, de beste restaurantjes en de beste kroegen. Ook kent de gids de geschiedenis van de verschillende plekken en alle deelnemers komen dan ook na afloop met een vette grijns op het gezicht en dol enthousiast terug. Als je na zo’n begeleide tour vaker een Harley-Davidson wilt huren, kun je er eventueel voor kiezen om dit zonder begeleiding te doen. Er is keuze uit verschillende modellen HD’s van recente bouwjaren, zoals een Softail Herritage, Dyna Glide Street Bob, Softail Custom, en een Electra Glide.

 

Iedere maandagavond is in de huisbar van het hotel, genaamd Rum Runners, de beroemde Captain Don’s Rum Punch Party (de echte Captain Don van 86 jaar oud is helaas overleden en feest niet meer mee). Er kan gedanst worden op de muziek van Moogy, een locale beroemdheid die jaren geleden naar Bonaire kwam en al snel grote bekendheid kreeg door zijn opzwepende trommelspel met zang.

 

Hoe kom je op Bonaire?

Eén mogelijkheid valt af, je kunt er moeilijk zelf op de motor komen. Alternatieven zijn via een touroperator of een losse ticket naar Bonaire boeken en de rest zelf regelen per mail. De meeste grote touroperators als bijvoorbeeld TUI hebben arrangementen naar Captain Don’s Habitat op Bonaire in het pakket. Even op internet zoeken met behulp van Google doet wonderen! Informatie over het hotel kun je vinden op de site www.habitatbonaire.com. Meer informatie over de beroemde Captain Don wil kan op Google even Captain Don Stewart invoeren. Informatie over Bonaire is te vinden op www.bonbinibonaire.nl

 

Have fun, combineer de twee leukste hobby’s en ga eens motorrijden & duiken op Bonaire. De zon schijnt daar altijd, de rum is goedkoop en het eten heerlijk. We hebben het zelf uitgeprobeerd en gaan volgend jaar weer!

De kaart van Bonaire met daarop de belangrijkste verharde wegen.
De voorzijde van Captains Don's Habitat.
Er zijn speciale parkeerplaatsen voor HD's.
Rijden op Bonaire is net even iets anders dan in Holland. Altijd zon en helm is niet verplicht.
Onderweg wordt gestopt bij bezienwaardigheden of om te duiken.