Op bezoek bij de Firma Metapol

 

 Metapolcustomparts
Satellietbaan 13D
2181MG Hillegom
Tel: +31623038242

http://www.xs4all.nl/~metapol

 

Toen Bigtwin bezig was met een artikel over brede achterwielen (het artikel komt in een volgende Bigtwin) hadden we een breed achterspatbord nodig. Nu kom je bij veel handelaren prachtig afgewerkte voor- en achterspatborden van de Nederlandse firma Metapol tegen. We besloten eens voor de lezers bij dit bedrijf in Lisse op bezoek te gaan om te kijken wat daar nu precies gebeurt.

Theo van Werhoven, de eigenaar van Metapol was in 1987 al zo’n 8 jaar in dienst bij een een bedrijf als industrieel polyesterverwerker toen Mark, een vriend van hem, naar hem toe kwam met een probleem. Mark vroeg Theo een spatbord voor zijn Harley Swingarm te maken die hij strutless (zonder spatbordbeugels) kon monteren, waar hij een lekker vet bandje in kwijt kon en er moest ook nog wat vrouwelijks achterop kunnen en zijn tent en bagage moest hij ook nog effe kwijt. Dit moest voor Theo geen probleem zijn! Om aan al deze eisen te voldoen kwam Theo al snel op het idee om metalen struds met polyester te combineren. De stalen struts werden onzichtbaar in de zijkanten van de spatborden verwerkt, hij voegde er een achterlicht, kentekenplaathouder en een electradraadje aan toe en het eerste META-POL (afkorting van METAal/POLyester) produkt was geboren. Na een aantal jaartjes werd de vraag groter en de modellen-collectie van Theo breidde zich steeds verder uit zodat hij besloot zijn baan als industrieël polyesterverwerker op te zeggen en een eigen zaak op te starten waarin hij zijn eigen produkten kon maken en wat creatiever kon zijn in zijn ontwerpen. Theo heeft inmiddels wel bewezen tot de top op dit gebied te behoren en zijn produkten zijn werkelijk af. Diverse grotere merken zoals bijv. Lowtail, Legend en Pro Street maken gebruik van zijn diensten en rusten hun modellen uit met spatborden van de firma Metapol. Naast de spatborden die speciaal voor bepaalde fabrikanten gemaakt worden levert Metapol ook nog diverse spatborden die op bestaande Harley-Davidson modellen passen en je de mogelijkheid geven om een (zeer) brede achterband te monteren of gewoon je motor een ander uiterlijk te geven. Voor een Metapol spatbord heb je meestal geen fender struts e.d. nodig omdat die al in het spatbord geintrigeerd zijn. Alles van de achterkant van de motor demonteren en een Metapol spatbord monteren, met een paar boutjes vastzetten, bedrading aansluiten en klaar is kees. Deze kits zijn via diverse bedrijven in Nederland verkrijgbaar voor haast alle modellen H.D’s. Een teken dat Theo een goed produkt levert is wel dat er al copieen van zijn spatborden op de markt opduiken die echter in de verste verte niet de kwaliteit hebben van de originele Metapol produkten. Hij lacht er maar eens smakelijk om omdat het toch een slechte imitatie betreft die gemaakt is door mensen die bij lange na niet de vakkennis in huis hebben van de firma Metapol. Hoewel de spatborden in eerste instantie duurder lijken dan de normale spatborden blijkt dat in praktijk erg mee te vallen omdat je verder niets hoeft aan te schaffen, terwijl je normaal nog een paar fender struts, een nummerplaatsteun en achterlichtsteun nodig hebt.


Laten we nu eens gaan bekijken hoe de fabricage in zijn werk gaat.
Eerst maakt Theo van een ontwerp een positief model, een soort voorbeeld dus. Dat kan van hout, polyesterplaat of staal, maar meestal maakt hij het van hout omdat je dat lekker symmetrisch kan opbouwen en goed kunt bewerken. Hoe hij daarbij te werk gaat laat foto 1 zien. Theo gebruikte voor dit model een al eerder gemaakt spatbord dat hij met hout en plamuur pas maakte op het frame. Als dat model in grote lijnen klaar is plamuurt hij het af en polijst het. Nu hebben we een positief model waar je een negatieve mal op kunt gaan maken. Deze negatieve mal is nu de mal waar de toekomstige spatborden in gemaakt gaan worden. Om te voorkomen dat de mal aan het model gaat vastkleven brengt Theo eerst een waslaag op het model aan. Daarna een kleurlaag die anders van kleur is dan de kleur die het produkt moet worden; deze kleurlaag wordt gelcoat genoemd. Als deze kleurlaag is uitgehard kan met de fabricage van de negatieve mal begonnen worden. Eerst worden een aantal glasmatten in combinatie met polyesterhars aangebracht op het model. Om nakrimp en slijtage tijdens de produktie te voorkomen maakt hij deze mal heel stevig en zwaar. Als dit geheel is uitgehard heeft hij een negatieve mal die eerst nog aan de binnenkant gepolijst moet worden. Na het polijsten kan er met de produktie gestart worden. We beginnen weer met een waslaag aan te brengen, dan weer een gelcoatlaag. Door nu in de mal steeds maar weer glasmatjes te leggen en te impregneren met polyesterhars tot de juiste dikte bereikt is, krijgen we vanzelf een spatbord (zie foto 2). Dat dit makkelijker klinkt dan het in werkelijk heid is moet wel duidelijk zijn, want er zijn maar weinig mensen die dit soort produkten kunnen maken zonder luchtbellen, oneffenheden of (later optredende) scheuren. Theo vertelde aan Bigtwin dat hij nog nooit een spatbord terug heeft gekregen waar iets aan mankeerde. In de achterspatborden worden altijd metalen struds verwerkt, deze krijgen een speciale behandeling zodat zij één geheel vormen met de glasmat en de polyesterhars. Als het produkt is uitgehard kunnen de uitstekende randen afgesneden worden en kan het uit de mal worden gehaald (foto 3). Daarna wordt de kentekenplaathouder en de bedra ding met plamuur vastgezet (foto 4) waarna weer een laag polyester wordt aangebracht. Als dit is uitgehard kan het geheel geschuurd en afgecoat worden. Het produkt is nu klaar en kan de deur uit naar de handelaar.