Op bezoek bij Pura Vida op Mallorca

Het Spaanse eiland Mallorca wordt veel bezocht door motorrijders. Je kunt zelfs in de kleinste dorpjes niet op een terrasje zitten of er komen wel wat Harley’s voorbij denderen. Het eiland is natuurlijk een eldorado voor motorrijders; geen files, prachtige landwegen die de kust volgen met steeds kleine baaien met zandstrandjes en in de zomer elk weekend wel ergens een gezellig bikerfeest of tourtocht. Er is nog een mooie bijkomstigheid; je regenkleding kun gewoon thuislaten!

 

Opnieuw beginnen
Karl-Heinz Mülle (door iedereen Kalle genoemd) en Elke Schiejok zijn van huis uit Duitsers maar hadden het daar wel gezien. Zij besloten op Mallorca in de zon een nieuw leven op te bouwen met minder stress dan in hun thuisland. Zij reden altijd al Harley en kwamen er voorheen als toerist tijdens vakanties. De sfeer onder motorrijders gemeenschap op het eiland sprak hen erg aan, samen met de gemoedelijkheid van de Mallorciners (als je een bewoner van Mallorca kwaad wilt hebben moet je hem Spanjaard noemen). Na een tijdje openden zij een eigen Pizzeria in het centrum van Cala Figuera aan de oostkust. Door de gemoedelijke sfeer en goede kwaliteit draaide deze tent in de kortste keren als een tierelier. Na zo’n jaar of tien besloten zij om de pizzeria te verkopen en iets groter op te zetten aan de rand van het dorp, waar veel meer ruimte en vrijheid is en dus meer mogelijkheden. Er werd gezocht naar een plek aan zee.

 

Cala Figuera
Het dorpje Cala Figuera ligt in een prachtig woeste omgeving aan de oostkust. Er is echter één probleem; de kust bestaat uit steile rotsen en om bij de zee te komen moet je zo’n 75 meter omlaag springen. Een restaurant aan zee bouwen is in dat geval wat moeilijk. Kalle en Elke zagen dat echter niet als een echt probleem en “plakten” hun restaurant gewoon in etages ergens halverwege boven zee tegen de rotsen aan.

 

Pura Vida
Als je bij het restaurant van Elke en Kalle aankomt rijden wijst aan de rand van de weg alleen een bord boven een poortje dat er iets moet zijn. Aan weeszijden van het poortje zijn twee duidelijk aangegeven parkeerplaatsen; één Harley-Davidson parkeerplaats en één voor overige voertuigen. Onderscheid moet er zijn tenslotte. Het poortje staat aan de rand van de klif die oprijst uit zee. Als je, na het parkeren van je motor (of ander voertuig), richting de poort loopt zie je pas echt waar je terechtgekomen bent. Een brede trap gaat recht omlaag naar beneden. Het eerste dat opvalt is een pontificaal geplaatste Harley-Davidson 750 zijklepper op het lager gelegen dak van het bovenste terras. Ongeveer 10 meter lager ligt tegen de rotsen aangeplakt een groot terras, de Chiringuito. Dit is een mooi ingedeeld en zeer ruim terras met een bar en Mexicaans restaurant. Zover als je kunt kijken zie je de Middellandse Zee. Vanuit de Chiringuito kun je weer een volgende trap af naar het zo’n 15 meter lager gelegen restaurant met overweldigend terras met zwembad. Je zit dan nog steeds ruim 40 meter boven de zee en kunt dus tijdens het eten of zwemmen vanuit de hoogte over de zee turen. Deze toko is echt heel apart, je moet het meegemaakt hebben. Dit, samen met de gemoedelijke Harley sfeer, is een ongekende plek om je mateloos vol te eten en gepast aangeschoten te raken. Als de drank naar het hoofd stijgt, kun je altijd nog even een duikje in het zwembad maken om af te koelen. Natuurlijk kennen deze mensen de Harley scene op het eiland als hun broekzak en bezitten zelf vijf H.D’s, waaronder een trike. Als je wat leuke feesten wilt bezoeken kunnen zij je verder verwijzen naar de “places to be” als motorrijder. Natuurlijk konden we het niet laten om al het personeel van Pura Vida een Hollands Pro Street T-shirt te geven. Deze werden gelijk aangetrokken. Na terugkomst was per mail al een foto gestuurd van wat locale HD-rijders in de Hollandse T-shirts.

Op de website www.pura-vida-mallorca.com kun je meer mooie foto’s vinden van dit unieke biker restaurant / kroeg, ook de openingstijden, een routebeschrijving en de menukaart staan er op. Doe Elke en Kalle even de groeten van Bigtwin als je in de buurt bent.

De Harley parkeerplaats. Aan de stijl van de motoren is duidelijk te zin dat de oude tijd nog niet vervlogen is op Mallorca
Het restaurant met zwembad waar het goed toeven is
Voor de bar poseert Kalle met zijn vrienden in een Hollands Pro Street T-shirt
Nogmaals het uitzicht op het restaurant, het zwembad en de zee