OUDE MODELLEN BENZINEKRANEN

De HD fabrieken pasten van 1940 tot en met 1965 benzinekranen toe die niet uitblinken door hun goede werking.

Onder in de tank zit een uitwisselbare zitting, die tevens de aansluiting voor de benzineleiding is.

Vanaf de bovenzijde van de benzinetank gaat een lange pen door de tank waarvan de metalen punt aan de onderzijde in de zitting voor de afdichting moet zorgen. Nu is benzine een erg “dunne” vloeistof en met een metalen pen op een metalen zitting de boel afdichten zal niet meevallen.

We nemen dit systeem eens onder de loep.

 

Wel of niet origineel?
Het hete hangijzer bij dit soort ingrepen blijft altijd de vraag of je bij een oud model HD het originele uiterlijk wilt veranderen.

Aan de ene kant is natuurlijk een origineel uiterlijk erg mooi, aan de andere kant is een benzinekraan die echt afsluit ook wel fijn als je niet gecharmeerd ben van een verstikkende benzinewalm in je garage.

Iedereen moet dus gewoon zelf uitmaken wat men er mee doet.

Deze ingreep veranderd niets aan de originele tanken en je kunt dus later eventueel de boel weer gewoon origineel maken.

 

De Big Twin modellen hebben een overloopleiding die de verbinding vormt tussen de linker en de rechter benzinetank.

Deze leiding is een stalen pijpje en heeft de neiging na enige tijd te gaan breken of scheuren, hetgeen een erg onplezierige ervaring geeft. Toen we met een groep eens in Zwitserland door de St. Gotthard tunnel reden, gaf een rijder van de groep met een Duo Glide plotseling midden in de tunnel volgas en ging er als een speer vandoor, terwijl deze HD rijder beroemd was om zijn rustige rijstijl.

Aan het eind van de tunnel stond hij met een wit gezicht op de vluchtstrook.

In het midden van de tunnel bleek zijn leiding tussen de twee tanken gebroken te zijn en de motor met berijder onder te sproeien met benzine uit de net gevulde tanken.

Hij kreeg in de tunnel een visioen van een soort menselijke fakkel die geen kant op kon.

Zijn enige gedachte was zo snel mogelijk de tunnel uitwezen!

Bij deze ombouw gaan we moderne rubberen benzineleiding gebruiken die niet kan scheuren of breken door trillingen.

Een bijkomstigheid is dat het hierdoor mogelijk wordt een modern benzine filter toe te passen.

De originele benzinefilters op de Linkert carburateurs bestaan uit een koperen zeefje.

Dit houdt alleen de grovere deeltjes vuil tegen. Bijvoorbeeld de firma Hella levert voor enkele Euro’s brandstoffilters die vuildeeltjes tot op enkele microns uit de benzine filteren.

Wij laten meestal het oude benzinefilter weg om zo min mogelijk kans op lekkage te hebben, maar je zou natuurlijk ook het oude filter als dummy aan de carburateur kunnen laten hangen.

Gebruik altijd de zwarte gepantserde neopreen benzineleiding en niet de transparante plastic leiding zoals je vroeger op je brommer had.

De plastic leiding hard snel uit en geeft dan lekkage. Gebruik voor de slangklemmen bij voorkeur Oetiker klemmen (doet HD origineel ook) of als alternatief Abba klemmen met een schroefje.

De zogenaamde “wurgklemmen” niet gebruiken, deze geven altijd lekkage.

 

De ombouw
We beginnen met eerst de benzinetank af te tappen en daarna de oude benzinekraan, benzineleiding en het benzinefilter bij de carburateur te demonteren. De firma Pingel maakt een bijzonder handige verloopnippel die in plaats van de oude benzinekraan in de tank geschroefd kan worden en waardoor een moderne benzinekraan gemonteerd kan worden.

Bij een 750 zijklepper ben je klaar, heb je echter een Big Twin dan kun je beter even de overloop leiding tussen te twee benzinetanken even vervangen door een rubber model.

Hiervoor worden door alle leveranciers goedkope kitjes geleverd.
Op de carburateur moet even een verloopnippel gemonteerd worden waar de rubberen leiding opkomt. Ook deze nippels zijn gewoon via de aftermarket volop verkrijgbaar.

We zitten nu alleen nog bovenop de benzinetank met een gat waar voorheen de lange pen van de benzinekraan doorheen ging.

Het eenvoudigst kun je dit gat met een boutje afdichten.

Je neemt hiervoor een kort 5 millimeter boutje met een sluitring dat je via het gat van de tankdop van binnenuit monteert.

Hierna laat je weer een sluitringetje zakken dat je eerst ingesmeerd hebt met silicone pakking.

Nu een veerring en een moertje om de boel op zijn plaats te houden.

Als laatste monteer je de bovenste originele dop van de oude benzinekraan op het boutje en zet deze weer vast met een moertje zodat het geheel aan de bovenzijde er weer origineel uitziet.

Door deze ingreep ben je in de toekomst verzekerd van een motor die je gewoon een tijdje weg kunt zetten zonder dat de benzinetank leegloopt via een lekkende benzinekraan.

Links de oude benzinekraan, rechts de moderne vervanger van de firma Pingel.
We beginnen met de bovenste doorvoer van de oude kraan af te dichten.
De moderne benzinekraan van het merk Pingel met behulp van een adapter gemonteerd op de oude zij-klepper. Nooit meer benzinelekkkage.
Na montage van het origele kapje van de oude benzinekraanzit alles er weer origineel uit.