Remleidingen

De markt wordt op dit moment overspoeld met de meest geavanceerde remklauwen. De bedrijven die fraaie, al dan niet uit aluminium gefreesde, remklauwen op de markt brengen rijzen als paddestoelen uit de grond. Deze artikelen worden meer en meer door de HD-rijder aangeschaft, vaak in combinatie met een mooie gefreesde remcilinder. Het vreemde is echter dat deze bijzonder hoogwaardige remonderdelen vaak met elkaar verbonden worden door een oude originele remleiding die nog in de schuur slingerde.

De remleiding is zeker zo belangrijk als de rest van het remsysteem. De originele, rubberen leidingen zwellen erg op als je hard remt, waardoor er veel druk in je remsysteem verloren gaat, hetgeen ten koste gaat van de remwerking. Bovendien wordt de rem hierdoor “sponzig” en is moeilijk goed te doseren tijdens een noodstop. Je kunt dit goed voelen als je met je hand stevig in de remleiding knijpt en gelijktijdig het remhandel een paar keer flink bedient.

 Je voelt dan bij elke rempoging de leiding in je hand opzwellen. Zelfs bij een motor met originele remklauwen geven betere remleidingen veel beter werkende remmen.

Omdat een Harley traditioneel niet standaard mag blijven heeft zo’n beetje elke HD een andere lengte remleidingen nodig. Je kunt dus het best voor een systeem kiezen waarbij je zelf de lengte van de remleiding kunt bepalen. Er zijn natuurlijk verscheidene merken op de markt, maar een systeem dat er met kop en schouders bovenuit steekt betreffende verhouding kwaliteit/prijs is het merk TEID dat door de firma Heijenga in Nederland op de markt wordt gebracht. 

Er zijn in principe twee systemen. Het voordeligste systeem bestaat uit zwart plastic leiding (Durit) waaraan een groot aantal koppelstukken gemonteerd kan worden. Je kunt hiermee elke mogelijke en onmogelijke remleiding samenstellen. De nippels en koppelstukken zijn allemaal zwaar vernikkeld en zeer degelijk. Je kunt de nippels meerdere malen gebruiken, dus als je later toch een hoger stuur wilt monteren hoef je alleen maar een langer stukje leiding te kopen en twee klemringetjes. De oude nippels kun je gewoon opnieuw gebruiken. Als het uiterlijk van de zwarte leiding je niet aanstaat kun je bij TEID ook nog kiezen uit twee soorten beschermhoezen. Er is een roestvrijstalen gewonden hoes (een soort veer dus) en een roestvrijstalen gevlochten hoes. Vergeet niet een paar eindstukjes te bestellen bij je sierhoes voor de nette afwerking.

Sinds enige tijd levert de firma TEID nog een tweede lijn remleidingen om de high-tech rijder van dienst te kunnen zijn. De perfecte werking is gelijk aan de goedkopere lijn maar het uiterlijk is duidelijk anders. Er is gekozen voor een aluminium uitvoering die geanodiseerd is. Je kunt kiezen uit de kleuren goud, aluminium, grijs, blauw en rood. De leiding zelf is standaard voorzien van een gevlochten ommanteling waar omheen zich weer een dun laagje doorzichtig nylon bevind. De leiding ziet er daardoor hi-tech uit, maar is niet zo gevoelig voor vuil als de meeste andere remleidingen met een metalen omhulsel. Als je een droge doek langs je remleiding haalt is hij weer als nieuw. Een klein nadeel is dat de nippels van aluminium natuurlijk veel kwetsbaarder zijn en zeer zorgvuldig gemonteerd moeten worden om beschadigingen te voorkomen, maar op een hi-tech chopper doen deze leidingen het natuurlijk bijzonder goed. Het eerste dat opvalt na montage van deze soorten leidingen is dat het “sponzige gevoel” dat je eerst had verdwenen is en dat de rem veel beter doseerbaar is, hetgeen de remwerking natuurlijk weer ten goede komt en de veiligheid verhoogt.


Nog een tip:
Remcilinders dienen regelmatig schoongemaakt en gereviseerd te worden. Hiervoor worden meestal after-market revisiesets gebruikt. Er is met deze kits niets mis en ze kosten een fraktie van een originele set. Onze ervaring is echter dat de o-ring die bij deze kits geleverd wordt van een veel slechtere kwaliteit is dan degene die Harley bij zijn revisiekit doet. Koop dus een after-market revisiekit en een originele o-ring. Monteer de boel zorgvuldig en je kunt weer lange tijd probleemloos remmen. Gebruik natuurlijk wel Dot 5 remolie.