Sportster met power

EEN SPORTSTER MET POWER

De Harley-Davidson 883 Sportster modellen gelden als een “instap-model”, ze zijn bijzonder prettig geprijsd en zijn desondanks “echte Harley’s”. Er komt nog bij dat de Sportsters ideale woon-werkverkeer motoren zijn en je er lekker vlot mee in de stad tussen de auto’s door kunt blazen. Een veel voorkomend probleem is echter dat de bezitter (of bezitster) er na enige tijd al van begint te balen dat er zo weinig pit in de motor zit. Natuurlijk is hier een elegante oplossing voor; gewoon de motor ombouwen naar 1200 cc!

 

De cilinders en zuigers
De 883 Sportster is eigenlijk een 1200 cc model met kleinere zuigers, andere cilinderkoppen en een andere ontstekingsmodule. Als je de boel demonteert bij een 883 is het eerste dat opvalt de gigantisch dikke stalen cilinderwand. De cilinders van de 883 modellen zijn namelijk gewoon 1200 modellen met een veel dikkere bus. Om het blok meer cilinderinhoud te geven hoeven we dus alleen maar eenvoudig de cilinders uit te boren tot 1200 cc. Denk er bij dit klusje wel aan dat de aluminium cilinders van alle Evo-modellen altijd opgespannen moeten worden tussen speciale “Cylinder Torque Plates” als je gaat boren en hohnen. Vergeet dit niet want anders haal je veel ellende op je nek. Cilinders die tijdens het boren niet goed opgespannen zijn geweest veroorzaken altijd veel problemen met het oliegebruik en vastlopers.

 

De cilinderkoppen
Omdat de cilinderinhoud van een 1200 cc natuurlijk veel groter is, hebben ook de verbrandingskamers in de cilinderkop een groter volume. Als we de originele 883 cilinderkoppen zondermeer zouden monteren is de compressieverhouding buitensporig hoog. Hier moeten we dus mee aan de gang. Voor de oplossing van dit probleem hebben we een aantal mogelijkheden; we moeten de verbrandingskamers in de cilinderkoppen vergroten of we moeten zuigers monteren die aan de bovenzijde een uitsparing hebben om zodoende de compressieverhouding omlaag te brengen. Als je originele HD-zuigers van een 1200 gebruikt, ontkom je niet aan het uitfrezen van de koppen. Begin hier echter niet aan; het is een verschrikkelijk tijdrovende klus en zeker geen pretje. Een veel betere oplossing is om gewoon een setje zuigers met een uitsparing aan de bovenzijde te monteren, het scheelt een hoop rommel minder en zo’n 5 tot 6 uur werk.
Nu zitten we nog met de kleppen. Een 883 heeft met zijn kleinere cilinderinhoud voldoende aan kleine kleppen. Gaan we het blok echter meer cc’s geven, dan zullen we ook voor een betere ademhaling moeten zorgen. Ook hiervoor is een eenvoudige oplossing. De klepzetels zijn ruim over bemeten en je kunt hier eenvoudig grotere kleppen in kwijt. Er zijn voor de Sportster modellen kleppen in de handel, die speciaal ontwikkeld zijn voor de ombouw van 883 naar 1200 cc. De binnenzijde van de klepzetel wordt uitgefreesd naar de grotere doorlaat en de grotere kleppen zorgen dan voor een betere doorstroming. Natuurlijk moeten ook de in- en uitlaatkanalen in de kop aangepast worden. Dit is niet zo’n grote operatie, maar laat het in ieder geval doen door iemand die er verstand van heeft. Als je de vorm van de poorten verknalt verlies je veel vermogen en dat willen we tenslotte niet.

 

De montage
We kunnen nu het motorblok weer in elkaar schroeven. Gebruik in ieder geval een goede kwaliteit pakkingen. Het eenvoudigst (en goedkoopst) is een complete bovenblok pakkingset aan te schaffen van het merk James. Deze sets zijn bijzonder compleet en van een niet te evenaren kwaliteit. Monteer alles zoals omschreven staat in het originele werkplaatsboek van het betreffende model. Het wordt eentonig maar er kan niet genoeg gezegd worden dat bij het sleutelen aan Evo-modellen het echt heel belangrijk is dat je de juiste montagemethode en de exacte aanhaalmomenten gebruikt.

 

De carburateur
Omdat de originele CV-carburateur bij de 883 en 1200 modellen gelijk is en zijn werk uitmuntend doet, hoef je deze niet te vervangen. Wel moet natuurlijk de sproeierbezetting aangepast worden voor de grotere cilinderinhoud. Doe dit klusje zorgvuldig, een verkeerd afgestelde carburateur kan veel schade aanrichten bij je motorblok. Als je motor nog voorzien is van een origineel luchtfilter moet je dit ook gelijk weggooien. De originele Screaming Eagle luchtfilterkits zijn goedkoop en goed. Overigens zijn deze luchtfilters ook voor een standaard motor een hele “opluchting”.

 

De ontsteking
Een 1200 cc motorblok heeft natuurlijk een heel andere vervroegingscurve dan een 883. De originele ontsteking is dan ook niet meer bruikbaar. Er zijn aftermarket ontzettend veel ontstekingen verkrijgbaar die aangepaste vervroegingscurves geven. De eenvoudigste en voor algemeen gebruik het meest geschikt zijn de ontstekingen van Screaming Eagle voor de 1200 Sportster. Ze zijn niet duur, eenvoudig te monteren en leveren perfecte prestaties.

 

Het resultaat
Een 883 Sportster die volgens bovenstaande wijze opgeboord is naar 1200 cc geeft minimaal zo’n 25 procent extra vermogen. Met name het koppel neemt extreem toe en je hebt het idee dat je na de ombouw op een totaal andere motor rijdt die vele malen zo snel is. Pas in het begin wel even op en neem de tijd om aan het nieuwe rijgedrag te wennen. Het is zo’n afgang als je een sportief sprintje wilt trekken en ineens dwars op de weg staat.

 

De oude 883 zuigers met daarbij de nieuwe 1200 cc zuigers. Let op de uitsparing in de bovenzijde van de nieuwe zuigers.
De cilinders. Let op de dikke bus in de cilinder. De rechtse cilinder is al opgespannen op Torque Plates voor het bore
Na het boren kan je duidelijk het verschil zie tussen de oude zuiger en de nieuwe boring.
De oude kleppen naast de nieuwe, grotere modellen voor de 1200 ombouw.
De cilinderkoppen zijn bewerkt voor de grotere kleppen.
De Screaming Eagle ontstekingsmodule voor de 1200 cc modellen.