In 1994 stapte de HD fabrieken over naar een nieuw koppelingshuis met daarop een starterkrans met een veel fijnere vertanding dan op de voorlopers. De fors uitgevoerde starterkrans met 66 tanden werd vervangen door een veel zwakkere krans met 102 tanden. Het tandwiel op de as van de startmotor kreeg als gevolg ook een fijnere vertanding om in de nieuwe starterkrans te passen en veranderde van 9 grove tanden naar 10 fijne tanden. Dit nieuwe systeem functioneert meestal wel een poosje redelijk op een standaard motor, maar bij een wat groter blok, een hogere compressie of een sterkere startmotor kunnen deze nieuwe tandwielen al het geweld niet aan en breken de fijne tanden gemakkelijk af. Het gevolg is een hoop geratel en harde klappen bij het starten en allemaal afgebroken tandjes die los slingeren in de primaire kast. Door deze losse stukjes metaal kan natuurlijk veel schade aan de primaire aandrijving ontstaan. We gaan dit probleem oplossen.

 

Oplossing
Natuurlijk heeft de aftermarket al lang een oplossing gevonden. Alle bekende merken zoals Jims, Barnett en Spyke hebben voor de Big Twin modellen van 1994 t/m 2006 een sterkere startertandwielen set met een grove vertanding zoals op de modellen van voor 1993 zat. Door de starterkrans en het tandwiel dat aangedreven wordt door te startmotor te vervangen door zo’n sterkere kit voorkom je in de toekomst startproblemen veroorzaakt door afgebroken tanden. De montage is door een goede sleutelaar zelf te doen en is relatief eenvoudig. Het enige dat je naast normaal gereedschap nodig hebt is een stevige kolomboormachine, als je deze niet hebt kun je altijd nog even bij je locale metaalbewerker aankloppen.

 

Montage
Maak bij klusjes aan de startmotor altijd eerst even de minkabel van je accu los om te voorkomen dat je spontaan wat vingers amputeert. Na het aftappen van de olie begin je met het verwijden van het deksel van de primaire kast. De koppeling komt nu in beeld. Verwijder de primaire aandrijving in zijn geheel (primaire kettingwiel, koppeling en ketting met kettingspanner). De koppeling kan in zijn geheel gedemonteerd worden, het is niet nodig het binnenwerk, zoals de koppelingsplaten, eerst uit de koppeling te verwijderen.

Met een centerpons geeft je nu een center precies in het midden van de kop van de klinknagels. Met behulp van een kolomboormachine boor je met boortje 3 een gaatje dat ongeveer 2 millimeter dieper is dan de hoogte van de kop van de klinknagel. Dit gaatje boor je hierna op met een boor van 9,5 millimeter tot de kop van de klinknagel loskomt. Als alle koppen van de klinknagels verwijderd zijn, kun je met een drevel één voor één alle klinknagels eruit tikken en de starterkrans verwijderen van het koppelingshuis.

We gaan hierna de gaten in het aluminium koppelingshuis allemaal uitboren naar 8,3 millimeter. Nu kan vanaf de bovenzijde de nieuwe starterkrans op de koppeling worden gelegd en vanaf de andere zijde met de bijgeleverde inbusbouten worden vastgezet. Monteer de inbusbouten met blauwe Locktite en trek ze kruislings vast met een momentsleutel tot 10-15 pounds/foot. Met de koppeling zijn we nu klaar en gaan het kleine startertandwiel vervangen.
Tik eerst het lipje van de borg op de starter as even terug en draai daarna met een passende sleutel de lange bout eruit. Het oude startertandwiel kan daarna van de as getrokken worden en vervangen worden door het nieuwe model met de grove vertanding uit de kit. Vervang de oude borg even door een nieuwe en draai de bout van de starter as weer vast zoals het werkplaatsboek van het betreffende model voorschrijft.

Na de ombouw kan het primaire tandwiel met koppeling en ketting weer gemonteerd worden. Vergeet niet even te controleren of de primaire ketting goed uitgelijnd is. Als dit niet het geval is gelijk even in orde maken met behulp van de daarvoor bestemde vulringen tussen de dynamo en het kettingwiel. Het deksel van de primaire kast kan nu weer terug gemonteerd worden met een nieuwe pakking. De boutjes weer volgens het werkplaats boek met het juiste aanhaalmoment monteren. Vergeet niet om even nieuwe primaire olie in de kast doen.

Het valt na de montage van deze kit gelijk op dat bij het starten het geluid een stuk “gezonder” klinkt. De tandwielen grijpen veel beter in elkaar en het gierende geratel is verleden tijd. Daarnaast is het natuurlijk een lekker gevoel dat het startsysteem nu “bullet proof” is en je niet bang hoeft te zijn halverwege je vakantie elke keer je motor aan te moeten duwen.

 

De originele koppeling met daarop de fijne starterkrans. Ernaast de nieuwe, sterkere starterkrans met grove vertanding van Barnett.
Het kapotte startertandwiel met fijne vertanding naast het nieuwe model met grove vertanding.
De oude starterkrans is van de koppeling verwijderd en de nieuwe krans kan gemonteerd worden.
Alles is weer op zijn plek gemonteerd en het primaire deksel kan terug op zijn plaats. Nog even de primaire olie vullen en starten maar.