Stikstof in je banden

Regelmatig verschijnen er publicaties over het vullen van auto- en motorbanden met stikstof. Er worden dan vele voordelen opgenoemd, de veiligheid wordt er bij gesleept, minder slijtage, enzovoort. Natuurlijk is het logisch dat iemand die iets wil verkopen zijn product de hemel inprijst. Hoe belangrijk is de stikstofvulling van onze banden werkelijk en is het echt de moeite en de prijs waard voor ons motorrijders?

Normaal vullen we onze banden met lucht. Lucht bestaat voor 21% uit zuurstof, voor 78% uit stikstof en 1% uit overige gassen. Deze lucht pompen wij in onze banden, die voor het grootste deel uit rubber bestaan. Nu is rubber een beetje poreus (het heeft een open structuur) en door deze minuscule gaatjes zal dus gas ontsnappen waardoor de banden zachter worden. De voorstanders van stikstofvulling gaan nu terecht verklaren dat de stikstofmoleculen te groot zijn voor de kleine gaatjes in het rubber en dus de banden met deze vulling beter op spanning blijven, hetgeen de veiligheid ten goede komt en slijtage van de band tegengaat. Dit is theoretisch helemaal waar! Maar dan nu de praktijk: als we een nieuwe band monteren vullen we deze met lucht. Deze lucht bestaat voor 21% uit zuurstof waarvan de moleculen zo klein zijn dat deze zuurstof langzaam weg kan lekken via de minuscule gaatjes in het rubber. De moleculen van de stiksof zijn groter en kunnen niet weglekken. Van de vulling van de band blijft dan 78% (stikstof) in de band en 21% (zuurstof) kan langzaam “weglekken”. Als we enige tijd later de band weer gewoon met lucht op spanning brengen bestaat de vulling van de betreffende band nog maar uit minder dan 4,5% zuurstof die langzaam kan weglekken. Na nog een keer vullen is het zuurstofpercentage minder dan 1%, enzovoort. Je ziet dus, je hoeft alleen maar na montage van een lege band een paar maal je banden op spanning te brengen om vanzelf een stikstofvulling te verkrijgen. Bovendien is gewone lucht bij iedere benzinepomp gratis verkrijgbaar en hoef je niet moeilijk te doen en op zoek te gaan naar een bandenspecialist die stikstof verkoopt.

 

Wanneer stikstofvulling?
Uit bovenstaand stukje blijkt dat stikstof vulling van de banden voor de meeste mensen niet interessant is. Eigenlijk zijn er alleen voordelen als een nieuwe band direct extreem zwaar belast wordt, zoals bijvoorbeeld bij motoren die bij races en sprints gebruikt worden en vliegtuigbanden. Ook bij banden waarvan de spanning zelden of (haast) nooit gecontroleerd worden, zoals banden van een caravan of aanhanger, zou men kunnen overwegen of een stikstofvulling makkelijker is. Vergeet hierbij echter niet dan zelfs een nieuwe band die met stikstof gevuld is, druk verliest. Na montage zal er in de band lucht zitten die 21% zuurstof bevat. Na het op druk brengen met stikstof zal het percentage zuurstof veel lager zijn dan bij een vulling met alleen lucht, maar de druk zal toch iets dalen omdat deze kleine hoeveelheid zuurstof uit de band verdwijnt.